Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τους αρχιτέκτονες, τα βιολογικά απορρυπαντικά και καλλυντικά, την ψυχική υγεία, τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:
Αρχιτεκτονική Άνευ Αρχιτεκτόνων;
Συνεπέστατα, όπως από αρκετά χρόνια, παρατηρούνται πρόσφατα πολλαπλές, εντατικές, προσπάθειες τόσο της πολιτείας όσο και συγκεκριμένων εμποροβιομηχανικών συμφερόντων να απαξιώσουν τους έλληνες αρχιτέκτονες, την ελληνική αρχιτεκτονική και τη σημασία του έργου τους για την κοινωνία.
Ο χώρος των αρχιτεκτόνων αντιμετωπίζεται άλλοτε ως αναγκαίο κακό και άλλοτε ως περιττή πολυτέλεια. Αποκορύφωμα όλων αυτών των προσπαθειών συνιστά η τελευταία περίοδος:
· Η επιτροπή ανταγωνισμού κατατάσσει το θεσμοθετημένο σύμβουλο του κράτους, «Τεχνικό Επιμελητήριο», στην κατηγορία της «ένωσης επιχειρήσεων».
· Το νομοσχέδιο για την ανάθεση μελετών δημοσίου θεωρεί ως αποκλειστικό κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, αντί της βέλτιστης προσφοράς που εμπεριέχει ισορροπία ποιότητας και κόστους.
· Η κυβέρνηση εντάσσει τους αρχιτέκτονες στα «κλειστά επαγγέλματα» και καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές χωρίς να διασφαλίζει παράλληλα με άλλο μηχανισμό την αισθητική ποιότητα στις κατασκευές.
· Παράλληλα, δρομολογούνται διαδικασίες περαιτέρω απαξίωσης των αρχιτεκτόνων, όπως η αφαίρεση από τις αρμοδιότητές τους μεγάλου τμήματος μελετών δημόσιου χώρου, η θεσμοθέτηση «προκάτ» μορφολογικών κανόνων για όλες τις περιοχές της χώρας, και η διαιώνιση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων αρχιτεκτόνων σε άλλες ειδικότητες.
Η Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, θεωρεί ότι οι αρχιτέκτονες μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον πολιτισμό , το περιβάλλον, την ασφάλεια την ευημερία, ή με λίγα λόγια τη βιωσιμότητα.
Το έργο αυτό δεν μπορεί να κατακερματίζεται και να εκχωρείται κατά το δοκούν. Η χώρα έχει ανάγκη την αρχιτεκτονική σε όλες τις κλίμακες έργων. Και αρχιτεκτονική χωρίς αρχιτέκτονες, όπως δυστυχώς η πρακτική των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει, δεν γίνεται.
Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει ουσιαστικούς στόχους για την ποιότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και το θεσμικό πλαίσιο για την επίτευξή τους.
Καλούμε τέλος τον ΣΑΔΑΣ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, μέσα από ανοικτές δράσεις και εκδηλώσεις να φέρει την αρχιτεκτονική πιο κοντά στον πολίτη, για να αναδείξει την αναγκαιότητα και τα οφέλη της.
Η Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ!
Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο
Ευρωπαϊκή νομοθεσία με κοινές προδιαγραφές για τα βιολογικά απορρυπαντικά και καλλυντικά, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο.
Αντίθετα με τα βιολογικά τρόφιμα, όπου σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1990, σήμερα στην Ευρώπη για τα βιολογικά καλλυντικά υπάρχουν αρκετά πρότυπα πιστοποίησης, διαφορετικά μεταξύ τους (Γερμανία: NATRUE, BDIH, Ιταλία: ICEA, Γαλλία: ECOCERT, Βρετανία: SOIL ASSOCIATION και άλλα) που τελικά κατάληξαν σε κοινό πρότυπο (COSMOS), χωρίς όμως να έχουν λυθεί όλες οι διαφοροποιήσεις.
Η ανάπτυξη όλων αυτών των προτύπων, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά καλλυντικά, όμως η ισχύς τους δεν είναι γενικευμένη, υποχρεωτική και κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Ανάλογο είναι το πρόβλημα για τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.
Στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καλλυντικά (κανονισμός ΕΚ αρ.1223/2009) που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, το θέμα αφήνεται σε εκκρεμότητα, καθώς δε θεσπίζεται κοινό πρότυπο για τα βιολογικά καλλυντικά, αναγνωρίζεται όμως δυνατότητα της Κομισιόν να ρυθμίσει το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες μέλη στα πλαίσια ενός Σχεδίου Δράσης για ειδικές κατηγορίες προϊόντων.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για Ευρωπαϊκό Κανονισμό που θα καλύπτει το κενό.
«Η χρήση βιολογικών προϊόντων στην καθαριότητα των χώρων αλλά και στην προσωπική μας περιποίηση, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατευθούμε από το χημικό πόλεμο που γίνεται καθημερινά στο σπίτι μας, στους χώρους που εργαζόμαστε και κινούμαστε, αλλά και πάνω στο σώμα μας, με απορρυπαντικά και καλλυντικά που δε γνωρίζουμε ούτε τη σύσταση ούτε τις επιπτώσεις τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε για τα βιολογικά προϊόντα, και στους τομείς αυτούς, ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσία ανάλογη με αυτά που ισχύουν για τα βιολογικά τρόφιμα. Προσπαθούμε να πιέσουμε την Κομισιόν για ένα απαραίτητο βήμα, που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από καιρό».
Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μ. Τρεμόπουλου)
Θέμα: Νομοθεσία για ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης βιολογικών απορρυπαντικών και καλλυντικών.
Οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα βιολογικά τρόφιμα με βάση την πιστοποίηση που, στηριγμένη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, διασφαλίζει ότι στα προϊόντα δεν υπάρχουν χημικά κατάλοιπα. Σήμερα για τα βιολογικά καλλυντικά υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετά πρότυπα πιστοποίησης, διαφορετικά μεταξύ τους (Γερμανία: NATRUE, BDIH, Ιταλία: ICEA, Γαλλία: ECOCERT, Βρετανία: SOIL ASSOCIATION και άλλα) που τελικά κατάληξαν σε κοινό πρότυπο (COSMOS), χωρίς όμως να έχουν λυθεί όλες οι διαφοροποιήσεις. Η ανάπτυξη όλων αυτών των προτύπων, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά καλλυντικά, όμως η ισχύς τους δεν είναι γενικευμένη, υποχρεωτική και κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Ανάλογο είναι το πρόβλημα για τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Καταναλωτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την κάλυψη των νομοθετικών κενών, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις (1)
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Είναι ενήμερη για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά βιολογικών καλλυντικών και απορρυπαντικών και τα ζητήματα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις;
2. Ποιες πρόκειται να είναι οι πρωτοβουλίες της; Σκοπεύει να προωθήσει την ψήφιση Ευρωπαϊκού Κανονισμού που θα ρυθμίζει το θέμα, παίρνοντας υπόψη και τη μέχρι τώρα εμπειρία, ώστε να διασφαλίζεται για τα βιολογικά καλλυντικά και καθαριστικά προϊόντα, ενιαία κατάσταση σε όλες τις χώρες μέλη;
(1) http://www.vzhh.de/ernaehrung/30538/greenwashing-bei-kosmetik.aspx
ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Τρεις σχεδόν δεκαετίες μετά το διεθνή διασυρμό της Ελλάδας από την αποκάλυψη του κολαστηρίου της Λέρου, το βήμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας έχει μείνει μετέωρο. Οι εικόνες από το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών μας επαναφέρουν σε εποχές που αποτελούν ντροπή για την ιστορία της ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής, όνειδος για την ανθρώπινη υπόσταση.
Οι Επιθεωρητές Υγείας διαπίστωσαν άθλιες συνθήκες και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση ακόμη δεν έχει αποδώσει ευθύνες για το δέσιμο των παιδιών και τον ξυλοδαρμό ασθενούς. Εντούτοις, χρειάζεται να εστιάσουμε στις αιτίες που εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοιες συμπεριφορές: Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών, η ελλιπής ενίσχυσή τους με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά και η απουσία κοινής ηθικής πολιτικής ως προς τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία. Όλα αυτά, επαναφέρουν φαινόμενα παραβίασης δικαιωμάτων των ασθενών και συνθήκες που δεν έχουν καμιά σχέση με την παροχή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Την παραπάνω διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει περιστατικό δίωξης εργαζόμενων στο Δρομοκαϊτειο, εξαιτίας της δεοντολογικής συμπεριφοράς τους προς τους ασθενείς. Δύο θεραπευτές (ψυχολόγος και νοσηλεύτρια), τιμωρήθηκαν από τη Διοίκηση του νοσοκομείου με στέρηση 25 ημερομίσθιων και ότι διοικητικά συνεπάγεται αυτό, εξαιτίας της υποστηρικτικής στάσης τους στον αγώνα των ασθενών που εργάζονται στο κυλικείο του νοσοκομείου και διαμαρτύρονταν για την περικοπή των αποδοχών τους (από τα τα 450 στα 170 ευρώ για 8ωρη εργασία). Πιστεύουμε ότι οι δύο θεραπεύτριες λειτούργησαν σε κοινωνικοθεραπευτικά πλαίσια, στηρίζοντας μια δίκαιη διαμαρτυρία που μεταξύ άλλων θα συνέβαλε στην προσπάθεια της χειραφέτησης των ασθενών. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, να μην επιτρέψει την οριστικοποίηση της άδικης αυτής διοικητικής πράξης: όχι μόνο για τις οικονομικές της συνέπειες, αλλά ως στήριξη της κοινωνικοθεραπευτικής σχέσης θεραπευτή-θεραπευόμενου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε πως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πρέπει με κάθε προσπάθεια να εδραιωθεί και ζητάμε:
- Την άμεση ενίσχυση των δομών αποασυλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί.
- Την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του δικτύου υπηρεσιών στην κοινότητα. Όσο το δίκτυο αυτό δεν ολοκληρώνεται, η χώρα συντηρεί δύο παράλληλα συστήματα (από τη μια τα άσυλα, από την άλλη οι νέες υπηρεσίες στην κοινότητα) με κόστος πολλαπλάσιο των υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και τροχοπέδη στην πολυπόθητη (και πολύπαθη) μεταρρύθμιση.
- Την προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με προσανατολισμό τους στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την κοινοτική ψυχιατρική.
- Την υποστήριξη των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας, που συχνά γίνονται θύματα βίας μέσω της κρατικής αδιαφορίας, της πολύμηνης καθυστέρησης των δεδουλευμένων τους και της ανασφάλειας για τη θέση εργασίας τους. Χωρίς να δικαιολογούμε βίαιες συμπεριφορές, σημειώνουμε ότι άνθρωποι που έχουν υποστεί βία, έχουν δυστυχώς περισσότερες πιθανότητες και να την ασκήσουν.
- Την αρωγή των οργανώσεων των ψυχικά ασθενών, που θα έπρεπε να έχουν και τον πρώτο λόγο.
Στην Ελλάδα του Μνημονίου, όπου το ΕΣΥ φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα "θύματα", υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ολισθήσουμε σε μεσαιωνικές πρακτικές ασυλιακού τύπου. Είναι η στιγμή που το σύστημα Ψυχικής Υγείας και οι διαχειριστές του οφείλουν να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, να αντιληφθούν την παθολογία του και να τη θεραπεύσουν.
Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων
Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη:ΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την επικαιρότητα σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη επανέρχεται στο προσκήνιο από το παράθυρο, λόγω των αντικρουόμενων πληροφοριών για απόσυρση του Ρωσικού ενδιαφέροντος. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει επίσημα να ενημερώσει τους πολίτες αν εξακολουθεί να προωθεί ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κι ακόμα μεγαλύτερης επικινδυνότητας για τον Έβρο και το Αιγαίο, που θα υποθηκεύσει τη δυναμική ανάπτυξης μιας βιώσιμης τοπικής οικονομίας, προσφέροντας ελάχιστα στην κοινωνία"
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων