Δ. Βαγγέλης: Πρόταση για την καταπολέμηση του σκαθαριού των φοινίκων

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς τον κ. Πρόεδρο και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω

ΘΕΜΑ: Πρόταση για μια αποτελεσματική μεθοδολογία καταπολέμησης του Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)(σκαθάρι των φοινίκων) στο νησί μας''

κ. Πρόεδρε

Όλοι ανησυχούμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την καταστροφική δράση του σκαθαριού στους φοίνικες που αποτελούν βασικό στοιχείο του φυσικού τοπίου του νησιού μας και προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο να ηγηθεί πρωτοβουλίας αντιμετώπισης του θεματος.

-Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ: Προσβάλλει τον κανάριο φοίνικα κατά προτίμηση και κυρίως τους μεγαλύτερης ηλικίας (ψηλούς), απόδειξη ότι όλοι οι προσβεβλημένοι φοίνικες της πόλης είναι κανάριοι. Οι προσβολές επεκτείνονται σε άλλα φοινικοειδή αφού δεν βρίσκουν εύκολα κανάριους. Επιστήμονες βεβαιώνουν ότι η μεγάλη μείωση των φοινικοειδών και η έλλειψη εχθρών του εντόμου θα οδηγήσει σε αναζήτηση τροφής σε άλλα φυτά και καλλιέργειες!

-ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ:

-Καθώς η περίοδος που ευνοεί την αναπαραγωγή τους είναι Μάρτιος-Δεκέμβριος, το κλάδεμα να γίνεται χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες και θα ήταν καλό να γίνεται επάλειψη πληγών γιατί οι τομές αποτελούν βασική πύλη εισόδου –προσβολής.

-Για πιθανές νέες φυτεύσεις προτιμητέοι πρέπει να είναι οι ανθεκτικοί φοίνικες, παρότι υπάρχει προσανατολισμός απαγόρευσης.

-Οι ψεκασμοί με το γνωστό τρόπο δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, ρυπαίνουν και βλάπτουν την υγεία. Η χημική καταπολέμηση στα πλαίσια της ολοκληρωμένης (συνδυασμός καλλιεργητικών βιολογικών χημικών) γίνεται με εξειδικευμένη μέθοδο.

- ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ-ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ:

Η οργάνωση συνεργείων εντοπισμού, καταγραφής των φυτών, παρακολούθησης, κοστολόγησης ακολουθεί γνωστή στο Μπενάκειο αλλά και σε Δήμους που τη χρησιμοποίησαν μεθοδολογία.

Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι το σημαντικότερο στην όλη προσπάθεια είναι η ανίχνευση των προσβεβλημένων φοινίκων αφού ένας φοίνικας που φαίνεται είναι ήδη κατεστραμμένος οι άλλοι προσβεβλημένοι δεν εντοπίζονται εύκολα και αυτούς κυρίως θέλουμε να σώσουμε. Δύο μέθοδοι είναι γνωστές η βιοακουστική (από το θόρυβο των εντόμων στο εσωτερικό του φοίνικα) και εκπαιδευμένοι σκύλοι (από την οσμή που αναδύει το σάπιο εσωτερικό του φυτού).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση γιαυτό πρέπει να κοστολογηθεί και να ανακοινωθεί ώστε να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία που θα πληρώσει το κόστος.

Καμία από τις ως τώρα μεθόδους διεθνώς γνωστές δεν είναι απόλυτα αποδοτική και συνεπώς συνιστώμενη. Άγριος οικονομικός καυγάς έχει ξεσπάσει γιαυτό γέμισαν τα μέσα ενημέρωσης με πληρωμένες ουσιαστικά καταχωρήσεις.

Ο καλύτερος συνδυασμός μεθόδων στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι αυτός που αποδίδει γιατί υπακούει στην αρχή της μεγιστοποίησης του οφέλους και της ελαχιστοποίησης του κόστους οικονομικού περιβαλλοντικού και υγείας.

Να επισημάνουμε τέλος ότι από την πληθώρα λειψών ανακοινώσεων τείνει να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι θα βρούμε τους φοίνικες θα τους καταγράψουμε, κάποιους θα κόψουμε, κάποιους θα ψεκάσουμε θα προσέχουμε στο εξής κλπ. Αυτό είναι πολύ κακό τσάμπα κόπος και χρήμα, το έντομο πετάει από εδώ και πάει κάπου αλλού μέχρι να τελειώσουν τα φυτά. Η εξαφάνισή του και μόνο σώζει την κατάσταση και αυτό απαιτεί σύνθετη και δύσκολη προσπάθεια.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Δ. Βαγγέλης (γεωπόνος)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter