Ο Νίκος Μυλωνάς για το θέμα της μελέτης Γούδα
Προς τον κ. Πρόεδρο και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω
ΘΕΜΑ: διευκρινήσεις στο ανακληθέν θέμα παραλαβής της μελέτης
''προστασία διαβρωμένων ακτών πόλεως Κω'' (μελέτη Γούδα)
κ. Πρόεδρε
συζητήσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την αποδοχή της μελέτης ''προστασία διαβρωμένων ακτών στην Β. Γεωργίου στην πόλη της Κω, με σκοπό να αποπληρωθεί από την νέα δημοτική αρχή ο μελετητής. Με πρόταση του αντιδημάρχου κ. Νικηταρά το θέμα αναβλήθηκε.
Επειδή μας ενδιαφέρει το ζήτημα των ηπίων επεμβάσεων στα προβλήματα αερομηχανικής ήρθαμε αμέσως σε απ ευθείας επαφή μέσω e mail με τους μελετητές τους οποίους ερωτήσαμε:
---στην μελέτη σας αναφέρεται ότι για την διασφάλιση του know-how της μελέτης σας έχετε λόγο στην ανάθεση και την εκτέλεση του έργου. μέχρι που φθάνει η παρέμβαση σας; διεκδικείτε την αποκλειστική εφαρμογή της μελέτης; διεκδικείται ποσοστό επί της εργολαβίας κατασκευής του έργου; διεκδικείτε την αμοιβή επίβλεψης του; αυτό γιατί ειπώθηκε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν δέχεται τέτοιους περιορισμούς και με βάση αυτό το αιτιολογικό ανέβαλε το θέμα λήψης απόφασης.
Η απάντηση τους είναι η παρακάτω:
---Ήρθαμε σε επικοινωνία με την Υπηρεσία και έγινε σαφές από την πλευρά μας ότι δεν υπάρχει κάποια δέσμευση του Δήμου σε αυτό το στάδιο, καθώς για την ανάληψη οποιουδήποτε έργου συντάσσεται ξεχωριστή, νέα σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται από την Νομοθεσία για τα θέματα Νομιμότητας μελετών και έργων του Δημοσίου. Η συμβατική ανειλημμένη υποχρέωση του γραφείου μας με βάση την σύμβασή μας με τον Δήμο Κω είναι να σχεδιαστούν για την προστασία των παράκτιων ζωνών από την διάβρωση οι πλέον σύγχρονες, βιώσιμες Μέθοδοι και τεχνικές λύσεις που είναι συμβατές με τις φυσικές παράκτιες διεργασίες. Ο σχεδιασμός που πραγματοποιείται στις μελέτες μας για την προστασία της ακτής βασίζεται σε εξειδικευμένη τεχνολογία που είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Συμπεριφοράς για τις παράκτιες Ζώνες (European Code of conduct for Coastal Zones) και τις Αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Παράκτιων Ζωνών (ICZM). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την πρόσβαση των χρηστών στην ακτή και δεν λειτουργεί ως φράγμα στην παράκτια ζώνη. Επιπλέον επιτρέπει την υλοποίηση και άλλων φιλικών παρεμβάσεων για την προστασία και ανάπλαση της Ακτής, για την κάλυψη σημερινών και μελλοντικών αναγκών του Δήμου Κώ, γεγονός ιδιαίτερα πολύτιμο για την τεχνική ευελιξία του εγχειρήματος, χωρίς τις δεσμεύσεις των συμβατικών έργων μεγάλης κλίμακας στις ακτές που συνήθως υποβαθμίζουν σημαντικά την παράκτια ζώνη και την καθιστούν απροσπέλαστη στους χρήστες.
---Αυτή διευκρίνιση βοηθάει το σώμα μας για την έγκριση παραλαβής της μελέτης.
Φυσικά αυτή η διευκρίνηση έπρεπε να γίνει με πρωτοβουλία του κ. Αντιδημάρχου πριν την εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Ο τρόπος που η δημοτική αρχή εισάγει τα θέματα είναι αυτός της πολιτικής σκοπιμότητας της δημιουργίας εντυπώσεων. Αποτελεί ανάγκη ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης από το φαίνεσθε στην ουσία των προβλημάτων. Αυτή είναι η ουσία της παρέμβασης μας.
Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)