Συμπαράταξη Ελπίδας: σχόλιο για την απογραφή

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: (κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο)

Σχόλιο επί της απογραφής των 3 δήμων της Κω.

Η απογραφή είναι μια τυπική διαδικασία με ουσιαστικές όμως προεκτάσεις. Καταγράφεται η οικονομική κατάσταση της ημερομηνίας του ...θανάτου των μέχρι χθες 3 δήμων μας. Καταγράφηκαν άραγε όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία; Κινητά και ακίνητα; Η πληρότητα της απογραφής έχει σχέση με την ποιότητα της διαχείρισης της προηγούμενης περιόδου. Υπάρχουν κενά; Φυσικά. Και δεν αναφερόμαστε στα λογιστικά κενά. Αλλά στα ουσιαστικά. Έχει η απογραφή ένα κρυφό πολιτικό χαρακτήρα που δεν θα συζητηθεί. Για παράδειγμα το νερό του νησιού που παρέλαβαν να διαχειριστούν οι 3 δήμοι το 1998, είναι σήμερα της ίδιας ποιότητας και της ίδιας ποσότητας; Που καταγράφεται η συντελεσθείσα απώλεια; Το ίδιο για τις παραλίες, τα ποτάμια, οι δρόμοι, τα λιμάνια κλπ. αλλά και της ποιότητας των δημοτικών υπηρεσιών; Οι πολίτες σήμερα έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη ελπίδα στο δήμο από ότι στο ξεκίνημα του 1998;

Πουθενά δεν καταγράφονται αυτά. Μένουμε στους αριθμούς.

Από την ανάλυση φαίνεται μεγάλη οφειλή προς τους προμηθευτές 5.495.000 ευρώ και υποχρεώσεις για εκτελεστέες αποφάσεις 11.660.191,00 ευρώ ποσό που δεν καλύπτεται από το ρευστοποιήσιμο ενεργητικό δηλαδή από το ποσό των διαθεσίμων έργων 3.285.191,00 και τα ταμειακά αποθέματα των 3.333.905 ευρώ. Άρα πρέπει να εξευρεθούν πόροι. Στην συνολική αποτύπωση της απογραφής προκύπτει μεν θετική καθαρή θέση αλλά στο ενεργητικό και ειδικά στην ενότητα των ταμειακός βεβαιωμένων απαιτήσεων 17.302.000,00 πρέπει να διευκρινιστεί εάν σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται οι Π.Ο.Ε. Εάν ναι, προβλέπεται στο μέλλον αδυναμία πληρωμής των συμβατικών υ7ποχρεωσεων του Δήμου, εκτός και προσμένοντα έσοδα από την κρατική διοίκηση. Πάντως η αναλογία του πρώην δήμου πόλεως Κω σε αυτό το ποσό των βεβαιωμένων απαιτήσεων είναι πολύ μεγάλη 75% σε σχέση με τους άλλους 2 δήμους που είναι 25%. Αυτό αποδεικνύει την ελαστικότητα και την αδυναμία των προηγουμένων δημοτικών αρχών να εισπράξουν τα ποσά αυτά. Στους βεβαιωτικούς καταλόγους χωρίς αποδεικτικό παραλαβής δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά από τους 2 καποδιστριακούς δήμους. Εάν υπάρχουν τέτοια ποσά ο κατάλογος αυτός προφανώς είναι ελλείπεις.

Η απογραφή θα πάρει την τελική της οριστική μορφή μετά την σύνταξη των ισολογισμών των 3 δήμων και τότε θα εκφράσουμε τα τελικά συμπεράσματα μας.

Για την Σ.Ε. Π.Χατζηνικολάου, Σ.Τούλας, Ν.Μυλωνάς

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter