ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Υ.Δ.: δελτίο τύπου για την κατ' οίκον παροχής βοήθειας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Στην υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 2189.351 / 05.04.2011 επιστολή με θέμα «Υλοποίηση Προγραμμάτων κατ' οίκον παροχής βοήθειας», την οποία υπογράφουν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος αναφέρονται τα εξής σημεία, που αφορούν τις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι»:

1. Σχετικά με το μέλλον της χρηματοδότησης της δομής: «επιτεύχθηκε η εκ νέου χρηματοδότηση των δράσεων κατ' οίκον βοήθειας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης...η συγχρηματοδότηση διασφαλίστηκε για το τρέχον έτος και υπό τον όρο διαμόρφωσης ενός βιώσιμου συστήματος για το 2012».

2. Σχετικά με τη συνεχή ροή χρηματοδότησης: «...έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη για το 2011 από εθνικούς πόρους του κόστους παροχής υπηρεσιών σε εξυπηρετούμενους που τυχόν δεν θα καλυφθούν από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, καθώς και η κάλυψη των ίδιων των δομών για τους πρώτους μήνες του 2011». Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σημείο αναφοράς της υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 80 επιστολής της ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Υ.Δ.

3. Σχετικά με τα κριτήρια συμμετοχής των ατόμων στην νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα το έτος 2011 : «...υποχρεωτικό όρο από την πλευρά της Ευρωπαϊκης Επιτροπής... το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο...χορηγεί τις ενισχύσεις του μόνο σε δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης και δεν χρηματοδοτεί προνοιακές δομές», «...το πρόγραμμα χρηματοδοτείται ως υποστηρικτικό μέτρο σε ανέργους ή επαπειλούμενους από ανεργία...», « Λόγω των συγκεκριμένων κοινοτικών περιορισμών δεν προβλέπονται ως «επιλέξιμες» για πληρωμή από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι περιπτώσεις παροχής των υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα (εξυπηρετούμενους) που δεν πληρούν την προαναφερθείσα βασική προϋπόθεση (π.χ. τα μοναχικά άτομα, ή τα άτομα που στον οικογενειακό τους περίγυρο δεν υπάρχουν πρόσωπα – ωφελούμενοι που να είναι άνεργοι ή επαπειλούμενοι από ανεργία και να συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης).

4. Σχετικά με τις προθέσεις και παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την προοπτική του προγράμματος μετα το 2011: «...η εκπόνηση ενός βιώσιμου συστήματος για τα Προγράμματα αυτά από το 2012 και μετά αποτελεί βασικό όρο συγχρηματοδότησης, στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ε.Ε. Για το σκοπό αυτό εκπονείται από το Υπουργείο Εργασίας μελέτη προσδιορισμού εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης/βιωσιμότητας του προγράμματος, τα συμπεράσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εντός του Απριλίου».

Για τη ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Υ.Δ.

Η πρόεδρος

Ιωάννα Ρούφα

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter