Διαρθρωτικά ταμεία: να κοιτάξουμε και πέρα από το ΑΕΠ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε από την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζει την ανάγκη να κοιτάξουμε πέρα από το ΑΕΠ, για την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στις περιφέρειες της Ευρώπης.

Σχετικά, η Πράσινη ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και μέλος της επιτροπής για την περιφερειακή ανάπτυξη, Elisabeth Schroedter, δήλωσε:

«Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι το ΑΕΠ από μόνο του δεν αποτελεί επαρκή ένδειξη για την περιγραφή της κατάστασης στις περιφέρειες της Ευρώπης. Αντ΄ αυτού, χρειαζόμαστε ένα ευρύτερο σύνολο δεικτών, ως ΑΕΠ+, που να αξιολογούν και παράγοντες όπως η κοινωνική συνοχή και η αειφορία.

Η μελέτη δείχνει ότι υψηλά κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν συνδέονται απαραιτήτως με κοινωνική ευημερία στις περιοχές που εξετάστηκαν. Μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Πράγα, η Βαρσοβία και Βουδαπέστη, για παράδειγμα, επιδεικνύουν μεγάλες διακυμάνσεις στην κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου. Η οικονομική ανάπτυξη δεν ωφελεί τους ανθρώπους που ζουν σε φτωχές συνοικίες με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Σαφές είναι το συμπέρασμα ότι η Κομισιόν οφείλει να επικεντρωθεί περισσότερο στην κοινωνική ανάπτυξη των περιφερειών της Ευρώπης κατά την επόμενη οικονομική περίοδο. Υπάρχει ανάγκη να διοχετεύσει μεγαλύτερο μερίδιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων σε δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), με σκοπό να κλείσει το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αν και τα κράτη μέλη αποφασίζουν τα ίδια για την κατανομή των διαρθρωτικών ταμείων, η Επιτροπή πρέπει να ασκήσει πίεση προκειμένου να διασφαλίσει ότι ένα μεγαλύτερο μερίδιό τους θα εκτρέπεται προς το ΕΚΤ».

Ολόκληρη η μελέτη στα αγγλικά είναι διαθέσιμη στο: http://www.greens-efa.org/cms/default/rubrik/6/6270.htm

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter