Βιβλιοθήκη Πυλίου: προέχει η συνέχιση της λειτουργίας της
1. Η ίδρυση της βιβλιοθήκης χρονολογείται στο τέλος της δεκαετίας του 70, με πρωτοβουλία του κοινοτάρχη Γαληνού Φλάσκου.
2. Στο πλαίσιο του Δήμου Δικαίου καθίσταται Δημοτική βιβλιοθήκη ( 2001), υπαγόμενη στον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δικαίου ( Ο.Π.Α.Δ.ΔΙ.) και εποπτευόμενη από το τμήμα επιμόρφωσης του οργανισμού.
3. Διαθέτει κανονισμό λειτουργίας και ανελλιπώς επιχορηγούνταν με το ποσόν, ανά έτος, των 5.000 Ευρώ για αγορά βιβλίων. Η επιχορήγηση αυτή δίνει τη δυνατότητα μέσω της επιλογής των κατάλληλων βιβλίων, η βιβλιοθήκη να εξοπλίζεται με τις καινούριες εκδόσεις και να εμπλουτίζεται θεματικά όπου χρειάζεται. Είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της.
4. Ο αριθμός των βιβλίων υπερβαίνει σήμερα τα 8.000, τα οποία είναι ταξινομημένα ηλεκτρονικά και χειρόγραφα, χωρισμένα σε κατηγορίες, σύμφωνα με το επικρατέστερο διεθνές σύστημα καταλογογράφησης των βιβλιοθηκών. Όλα τα βιβλία είναι σφραγισμένα τόσο με το λογότυπο της βιβλιοθήκης, όσο και με πληροφορίες για την προέλευση τους.
5. Ως προς τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της βιβλιοθήκης : ενσωματώθηκαν τα βιβλία της Κοινότητας Πυλίου, δύο (2) τοπικών πολιτιστικών συλλόγων (Απελλής – Θεόκριτος), δωρεές συλλόγων και ιδρυμάτων («Αργώ Καλύμνου», «Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Δωδεκανήσου», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), δωρεές ιδιωτών, ετήσιος Δημοτικός προϋπολογισμός αγοράς βιβλία.
6. Το κόστος λειτουργίας πολύ μικρό. Ελάχιστα λειτουργικά έξοδα και πενιχρή αμοιβή της υπαλλήλου, η οποία όμως με συνέπεια και σεβασμό επί δέκα χρόνια συνέβαλε ουσιαστικά, στη σωστή λειτουργία της βιβλιοθήκης. Σημαντική επίσης ήταν η εθελοντική προσφορά της Επιτροπής Επιμόρφωσης του Ο.Π.Α.Δ.ΔΙ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Απελλής».
7. Ως προς τη σύνθεσή της ικανοποιεί ενδιαφέροντα όλων των ηλικιών, των σχολικών βαθμίδων και των πολιτιστικών φορέων.
8. Κατά τη δεκαετή λειτουργία της, ως βιβλιοθήκη του Δήμου Δικαίου, δάνεισε 9.785 βιβλία (σύμφωνα με το βιβλίο δανεισμού που είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου), ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δανείστηκαν 478 βιβλία σε 74 πολίτες. Στο χώρο της πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες σχολικές εργασίες από μαθητές όλων των βαθμίδων.
9. Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης (για δανεισμό βιβλίων, σχολικές εργασίες, αξιοποίηση του διαδικτύου, πληροφόρηση) είναι μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, φοιτητές και φοιτήτριες του Ε. Α. Π., εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, σύλλογοι για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
10. Εφόσον η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένει αποκεντρωμένη, η συνέχεια λειτουργίας της βιβλιοθήκης κρίνεται απολύτως αναγκαία, αν μάλιστα προστεθεί και η θεσμοθέτηση της αυτοτελούς εργασίας των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου.
11. Στους κόλπους του ενιαίου Δήμου η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού Κέντρου, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό ανάχωμα στη διαφαινόμενη άνιση ανάπτυξη αστικού κέντρου και κοινοτήτων.
12. Προέχει η συνέχιση της απογευματινής, τουλάχιστον, λειτουργίας της, η ετήσια χρηματοδότηση του εμπλουτισμού της (με προϋπολογισμό που να μην υπολείπεται των περασμένων ετών) και η άμεση συγκρότηση της αρμόδιας Επιτροπής από μέλη της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.
Από την Ομάδα πρωτοβουλίας