Ν. Μυλωνάς: «Κάντα μόνος σου κ. Δήμαρχε!»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς και την δημοκρατική διαδικασία του κ. Δημάρχου και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία.

Α. H πρόσκληση για το νέο δημοτικό συμβούλιο 6-5-2011 αφορά 30 θέματα! Υπό κανονικές συνθήκες πολιτικής λειτουργίας θα απευθυνόμασταν στον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου προτείνοντας αλλαγές στο πλαίσιο της συζήτησης, της θεματολογίας του δ. σ. και του τρόπου λήψης αποφάσεων. Το κάναμε την προηγούμενη περίοδο, χωρίς αποτέλεσμα. ''Το δίς εξαμαρτείν...ού σοφόν''

Ένα 33-μελες πολιτικό όργανο με 5 παρατάξεις, δεν είναι σοβαρό να μας συγκαλείται με 30 θέματα!!! ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! 30 θέματα με μια 3-λεπτη εισήγηση το καθένα είναι 1,5 ώρες!!! Ποιος να πρώτο-μιλήσει και για πόσο; Ε! τότε γιατί γίνεται; Μα προφανώς γιατί ο κ. Δήμαρχος-στο δήμο μας ισχύει η ενός ανδρός αρχή- δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο, την επιχειρηματολογία, την ποιότητα των αποφάσεων, τις συγκλίσεις και την κοινωνική ισχυροποίηση των αποφάσεων της δημοτικής αρχής! Η αντιπολίτευση δεν έχει πολιτικό λόγο! Είναι κατώτερη των περιστάσεων! Και εμείς προχωράμε κι όποιος θέλει ακολουθει!

Δεν συγκαλείται το δ. σ. όποτε κι όπως βολεύει τον κ. Δήμαρχο! Η λειτουργία του σημερινού δημ. συμβουλίου επιβάλλει την προδιαβούλευση και την εισαγωγή λίγων και ουσιαστικών θεμάτων προς συζήτηση. Το πολύ 10 θέματα για ένα τρίωρο δημοτικό συμβούλιο. Απαιτούνται πάγιες διαδικασίες σύγκλισης και συζήτησης. Μια σύνοδος κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα (πιθανή δεύτερη σύνοδος την επομένη Δευτέρα). Χρειαζόμαστε εναλλαγή του χώρου διεξαγωγής του δ. σ. Δεν είναι και ισοτιμο, δεν είναι δημοκρατικο να κατεβαίνουν από την Αντιμαχεια, την Καρδαμαινα και την Κέφαλο δημ. σύμβουλοι στην Χώρα μονίμως, όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την ευχέρεια να μιλήσουν!

Να ζητήσουμε αυτά από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου; Δεν νομιζουμε οτι θα αλλαξει κατι. Για να ειχαμε αλλαγες θα επρεπε ο πρόεδρος να είναι μια αυτόνομη πολιτική οντότητα και να έχει το θάρρος να πει στον δήμαρχο: κ. Δήμαρχε ΣΤΟΠ! Στο δημοτικό συμβούλιο κουμάντο κάνω εγώ! Είμαι υπεύθυνος για την ποιότητα και το περιεχόμενο του πολιτικού διαλόγου στο όργανο που προΐσταμαι! Εγώ θα καθορίζω την ιεράρχηση των θεμάτων και τον τρόπο για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα!

Β. Προσέξτε τώρα τι λέει ο Καλλικράτης, ΑΡΘΡΟ 76/Ν.3852/10 για την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης: ΄΄Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Ο κ. Δήμαρχος έστειλε την πρόσκληση στην επιτροπή διαβούλευσης για συνεδρίαση στις 3-5-11 με θέμα την ''χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση'' όπως την ονομάζει, χωρίς εισήγηση! Ενώ βάζει το ίδιο θέμα για το δημοτικό συμβούλιο της 6-5-11 δεν καλεί τους επικεφαλείς των παρατάξεων! ΕΛΕΟΣ!

---Κάντα μόνος σου κ. Δήμαρχε! Η εργαλειακή αντίληψη σας για τους θεσμούς και την δημοκρατική διαδικασία έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του έργου που θα παραχθεί και σας οδηγεί με σιγουριά στις πελατειακές σχέσεις και την προχειρότητα! γιατί η έλλειψη δημοκρατίας θα αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο στο έργο σας!

Γ. Εν ολίγοις τον κ. Δήμαρχο και πρώην υπουργό, δεν τον ενδιαφέρει η κοινωνική διάσταση των πολιτικών διαδικασιών. Τον ενδιαφέρει μόνο να επιβεβαιώνεται η κυρίαρχη θέση του εντός του δημοτικού συμβουλίου. Να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι των αντιπάλων του και αν είναι δυνατό να τους εκμηδενίζει. Βλέπει τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, όπως και τον θεσμό της επιτροπής διαβούλευσης ως μηχανισμούς που χρησιμοποιεί καταλλήλως ώστε να διασφαλίσει εντυπώσεις και να πετύχει την αναπαραγωγή της ομάδας του στην τοπική εξουσία! Ο κ. Καϊσερλης είναι ο πρώτος διδάξας αυτής της πολιτικής! Ο κ. Κυρίτσης ο πρώτος του μαθητής! Οι διαδικασίες της περιόδου Κυρίτση+Χατζηνικολάου δεν διέφεραν. Ήταν μια συνέχεια που τώρα απλά...συνεχίζεται!

Ν. Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter