H Συμπαράταξη Ελπίδας για τα σφαγεία και την κτηνοτροφία στην Κω
Δελτίο τύπου
Θέμα: όχι άλλα λάθη στα δημοτικά σφαγεία
1. ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ
Τα σφαγεία μας φέρνουν στο μυαλό το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Μαντζόνι: << τους λογοδοσμένους >> που περνούν από χίλιες δυσκολίες για να παντρευτούν! Έτσι και τα δικά μας σφαγεία έχουν περάσει τόσες δυσκολίες και ακόμα περνούν, ώσπου να λειτουργήσουν. Και λέμε περνούν γιατί στον βωμό των προεκλογικών εντυπώσεων επιχειρείται η βεβιασμένη λειτουργία τους. Χωρίς τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για τα στερεά απόβλητα, δηλ. τα μέρη από τα ζώα που δεν πηγαίνουν προς κατανάλωση δεν είναι δυνατή η έναρξη ούτε της δοκιμαστικής περιόδου. Είναι αδύνατο να τα στέλνουν στην χωματερή. Τα νέα σφαγεία έτσι, δεν θα ανοίξουν γιατί δεν μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας από την κτηνιατρική υπηρεσία.
Οι λύσεις που υπάρχουν είναι δύο:
Α) να γίνει μελέτη και στην συνέχεια η κατασκευή μονάδας αδρανοποίησης παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής ( rendering). Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, γνωρίζοντας το θέμα, που άπτεται της δημόσιας υγείας και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της χώρας μας, στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων σφαγείων που είναι σε εξέλιξη χρηματοδοτεί τόσο την μελέτη, όσο και την κατασκευή ΑΜΕΣΑ με επιδότηση 65% για ποσά από 100 χιλ. μέχρι 15 εκατ ευρώ. Ημερομηνία λήξης του προγράμματος δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει χρηματικό όριο του προγράμματος στο συνολικό ποσό 300 εκατ. Αυτό πρέπει να κυνηγήσει η δημοτική αρχή και όχι να επιδιώκει το άνοιγμα των σφαγείων όπως όπως. Η ένταξη είναι αυτή την στιγμή εξασφαλισμένη διότι θα είναι σημαντική και θα μπορεί να δέχεται όλα τα στερεά απόβλητα από τα άλλα σφαγεία των γειτονικών νησιών Δωδεκανήσου.
Β ) να κάνει σύμβαση με άλλη υφιστάμενη μονάδα αδρανοποίησης για να μπορεί να λειτουργήσει. Σ’ αυτήν την περίπτωση το κόστος είναι αρκετά ψηλό. Παράδειγμα στα Χανιά πληρώνουν 250.000 τον χρόνο. Είναι μονόδρομος να κάνουμε ότι ορίζει η Ε.Κ 1774/2002 για τα απόβλητα και να μην κάνουμε κουτοπονηριές, διότι δεν θα πάρουμε άδεια λειτουργίας και αν τα πετάμε αριστερά και δεξιά σύντομα θα κλείσουν, όπως έγινε στην Σάμο!
2. ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΒΛΩΝ
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αυτής της περιόδου είναι η αδειοδοτηση των υπαρχόντων στάβλων. Ο
δήμος μέσω ενός γεωπόνου ή ενός τεχνικού του τμήματος πολεοδομίας θα μπορούσε να υπο-βοηθήσει τους κτηνοτρόφους στην σύνταξη των φακέλων ώστε να πάρουν άδειες οι εγκαταστάσεις τους. Με την διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση Ν.3399/2005 μπορούν να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Εάν δεν αδειοδοτηθούν οι υπάρχοντες στάβλοι εντός του 2010, δεν θα μπορούν να πουλούν ζώα τους. Έτσι θα στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Θα διασωθούν οικογένειες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία (περίπου 400 σήμερα) και θα δημιουργηθούν και άλλες. Είναι αναγκαία η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αφού η κωακή παραγωγή καλύπτει μόνο το 35% των αναγκών του νησιού σε κρέας του ντόπιου πληθυσμού. Με στοχευμένες ενέργειες μπορούμε να φτάσουμε άμεσα στο 50%.
3. ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Λόγω και των ημερών καλούμε το τμήμα του υπουργείου εμπορίου να κάνει ελέγχους και να υποχρεώσει τους κρεοπώλες βάση της οδηγίας της ευρωπαϊκής ένωσης , το κάθε σφάγιο και κάθε κομμάτι του σφαγίου να έχει τον αριθμό μητρώου του παραγωγού. Αυτό να γίνεται κατά την διάρκεια όλου του χρόνου έτσι ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει. Καλούμε του καταναλωτές να προτιμήσουν και να ζητήσουν τοπικά σφάγεια για το Πάσχα.
Οι προτάσεις μας είναι μονόδρομος για την πραγματική στήριξη της κτηνοτροφίας. Ας μην διατυμπανίζει η δημοτική αρχή πως με την δωρεά παροχή νερού βοηθά τους κτηνοτρόφους αλλά να προχωρήσει σε πραγματικές αναπτυξιακές πράξεις. Διαφορετικά δεν θα υπάρχουν ούτε σφαγεία , αλλά κυρίως σε δυο χρόνια δεν θα έχουμε ούτε ζώα να σφάξουμε παρά ελάχιστα διότι οι νόμιμοι στάβλοι είναι τέσσερις ή πέντε σε όλο το νησί.
Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Τσακίρης, Δ. Βαγγέλης, Ν. Μυλωνάς