Συμπαράταξη Ελπίδας: υπόμνημα για τον Αλέξη Τσίπρα
Κως 12-5-2011
Υπόμνημα για τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρα
Στα πλαίσια της παρουσίας σας στο νησί μας κρίνουμε χρήσιμο να σας υποβάλουμε υπόμνημα με τα κατά την άποψη της παράταξης μας, κύρια προβλήματα του νησιού μας.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Υπάρχουν τεράστια κενά στις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των πολιτών και την μη τήρηση της νομιμότητας.
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Η υποχρηματοδότηση υποδομών σε: σχολεία, νοσοκομείο, βιολογικοί οικισμών κλπ. Υποδομές με αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως: ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, εμπορικό λιμάνι, μόλος για κρουαζερόπλοια, λατομείο, γεωργικές-κτηνοτροφικές-βιοτεχνικές ζώνες, τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα κλπ. δεν έχουν ορίζοντα υλοποίησης.
O ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: ήταν ο καθοριστικότερος παράγοντας του μοντέλου ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού. Αντί να επιδιωχθεί η επιδότηση της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης στον πρωτογενή-δευτερογενή τομέα και στις νέες τεχνολογίες ξεπερνώντας την καταστροφική μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, επανέρχονται τα σενάρια για γιγαντιαία συγκροτήματα ''συνθέτων προϊόντων''.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-all inclusive: 5-6 μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και 3-4 tour operators ελέγχουν ολιγοπωλιακά την τουριστική κίνηση στο νησί μας. Το σύστημα πώλησης υπηρεσιών ''all inclusive'' είναι βασικός υπεύθυνος της συγκεντροποίησης των κερδών.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ στον τουρισμό: Εδώ έχουμε μεγάλα ανταγωνιστικά ξενοδοχεία αλλά σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα! Υπολογίζουμε ότι στη Κω δουλεύουν περίπου 2.000 άτομα ως δήθεν «μαθητευόμενοι»! ασκώντας πίεση στις θέσεις εργασίας, στις αμοιβές και των συνθήκες δουλειάς, με αποτέλεσμα την μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, την ανασφάλιστη εργασία και την ελαστικοποίηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ: Η απουσία χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής, είναι μια άλλη ισχυρή πλευρά της κρίσης διανομής στα τοπικά εισοδήματα. Τα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα δρουν καταλυτικά στην συγκεντροποίηση των κεφαλαίων. Οι χρήσεις γης μπορούν να θέσουν όρια, να προστατέψουν τους φυσικούς πόρους, να θέσουν φραγμό στην εκποίηση της δημόσιας γης από κρατικούς φορείς και να χωροθετήσουν ΑΕΠ και νέα τεχνολογία.
ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ: Τα προβλήματα προστασίας των φυσικών πόρων και της δημόσιας περιουσίας (δημόσια γη, ΑΓΡΟΓΗ και ΕΤΑ, νερό, παραλίες, ΑΒΙΚΩ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ υγροβιότοποι κλπ) απαιτούν πολιτικές κοινωνικής αξιοποίησης τους κι όχι πώλησης τους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: (Νερό, Υγροβιότοποι Κω, Ορεινός όγκος κλπ): οι τελευταίοι νόμοι περί αιγιαλού, το χωροταξικό του τουρισμού, των παρακτίων ζωνών, η αύξηση συντελεστή δόμησης για ξενοδοχεία, κλπ. ευνοούν τον γιγαντισμό και κάνουν ορατό τον κίνδυνο ΟΛΙΚΗΣ καταστροφής της νησιωτικής μας φύσης. Πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές για το νερό, οι παραλίες, τα δάση και τα τοπία φυσικού κάλλους προωθώντας την πολιτική της οικονομικής ανάπτυξης που εξαρτάται από την αειφορία των φυσικών πόρων.
ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ: Η εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο νέος δήμος είναι μια δυνατότητα για τοπική, περιφερειακή πολυνησιακή αυτοδύναμη πολιτική, αλλά υστερεί σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης, οικονομικής υποστήριξης αλλά και κοινωνικής αποδοχής.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (δηφοδω): είναι άμεσος φόρος στο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών, πολύ σημαντικό έσοδο του Δήμου Κω (4,5 εκ. ευρώ/έτος) χρειάζεται όχι κατάργηση αλλά μεταρρύθμιση σε φιλολαϊκότερη κατεύθυνση, απαλλάσσοντας μικρομεσαίους με μικρή φέρουσα ικανότητα, με έσοδα κάτω από ένα ποσό.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: αποτελούν έσοδα προς τους δήμους με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα αφού αφορούν συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων στα έξοδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των δημοτικών υπηρεσιών. Η μείωση του Τέλους Παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5% στέρησε από τον Δήμο Κω 4,5 εκ. ευρώ/έτος.
ΧΡΕΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ προς Δήμο: στον δημοτικό προϋπολογισμό 2011 συνολικού ύψους 65,7 εκ με τακτικά έσοδα 20,1 εκ τα χρέη ΠΟΕ ανέρχονται σε 17,3 εκ. και αφορούν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις. Η προβλεπόμενη ρύθμιση της υποχρέωσης δημοτικής ενημερότητας είναι θετικό μέτρο άμβλυνσης των δημοτικών πελατειακών σχέσεων.
ΑΝΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ: Η κακή λειτουργία της δημ. διοίκησης και οι πελατειακές σχέσεις οδηγούν στην παραβίαση της νομιμότητας σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.
ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Ο κομματισμός, η αναξιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις μπλε-πράσινο καταδυναστεύουν την τοπική κοινωνία.
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ