Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ...

Σημαντικές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα διαπιστώνει για ακόμη μια χρονιά η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2011.

«Συνεχίστηκαν οι αναφορές για υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση από αστυνομικούς. Η Ελλάδα εξακολούθησε να στερείται ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου. Οι υποτυπώδεις συνθήκες κράτησης σε τμήματα συνοριακής φύλαξης και σε κέντρα κράτησης μεταναστών εξακολούθησαν να προκαλούν ανησυχία. Αυξήθηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο».

Εάν και ο πλέον δύσπιστος κάτοικος εξωτερικού που έτυχε να διαβάσει τον παραπάνω πρόλογο για την Ελλάδα στην Ετήσια Έκθεση 2011 της Διεθνούς Αμνηστίας, αποφάσιζε να επισκεφθεί τη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, θα διαπίστωνε έκπληκτος ότι οι αναφορές αυτές όχι μόνο αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα αλλά δυστυχώς τείνουν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά μιας μόνιμης παθογένειας για την οργανωμένη πολιτεία και την ελληνική κοινωνία:

-Εικόνες βαρβαρότητας και εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας με έλληνες αστυνομικούς να προβαίνουν σε κακοποίηση και βασανισμό άοπλων διαδηλωτών και κρατουμένων.

-Πογκρόμ ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών και αιτούντων άσυλο από άτομα και ομάδες που προπαγανδίζουν ότι η διάπραξη επιπλέον εγκλημάτων μπορεί να αποτελέσει λύση στην εγκληματικότητα.

-Συνέχιση των άθλιων συνθηκών κράτησης σε κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές παρά τις επανειλημμένες συστάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών, ΜΚΟ και ανεξάρτητων αρχών.

-Παράσταση διαμαρτυρίας Ιρανών και Αφγανών αιτούντων άσυλο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση του νέου νομικού πλαισίου για την δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης –που συμπίπτει φέτος με την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή της- αναφέρεται σε πολλά ακόμα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τις ελληνικές αρχές ως εργαλείο για το σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών και όχι –ως συνήθως- με ελαφρότητα και υπεκφυγές, μια στάση που θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα τη διαιώνιση εικόνων σαν εκείνες που βίωσε η ελληνική κοινωνία την εβδομάδα που πέρασε.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter