Οικολόγοι Πράσινοι: είναι όντως βουλγαρικά τα ραδιενεργά μανιτάρια;
Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο από τον Μ. Τρεμόπουλο
Καταγγελίες ότι κυκλοφορούν και στη χώρα μας, ως «ελληνικά»
Έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι και κάνουν επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα των βουλγαρικών ραδιενεργών μανιταριών, που εντοπίστηκαν στη Βρετανία.
Η επιβάρυνση είναι 4.950 μπεκερέλ ανά κιλό, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη από τα ευρωπαϊκά όρια για τα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία μετά τη Φουκουσίμα. Είναι όμως απαράδεκτο το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει επίσημο εφαρμοστικό όριο για ραδιενέργεια σε προϊόντα που έχουν παραχθεί εντός Ε.Ε, τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος.
Πρόκειται προφανώς για πρόσφατη μόλυνση, αφού το Καίσιο -137 (Cs-137) έχει χρόνο ημιζωής 30 χρόνια και το Τσερνομπίλ έγινε πριν 25 χρόνια, οπότε γενικώς έχει μειωθεί πολύ η ακτινοβολία του. Υπάρχει περίπτωση τα μανιτάρια να προέρχονται από περιοχή με τεράστια αρχικά μόλυνση λόγω βροχής ή υπάρχουν κοντά χώροι εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων από το Κοζλοντούι. Πολύ πιθανό, όμως, να έγινε εισαγωγή μολυσμένων μανιταριών από την Ιαπωνία και επανεξήχθησαν ως βουλγαρικά σε εταιρεία της Ολλανδίας και μετά στη Βρετανία.
Για τους λόγους αυτούς, με σημερινή επείγουσα ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, ζητούνται από την Κομισιόν όλα τα στοιχεία για τις οφειλόμενες ενέργειες, τόσο για να διακριβωθεί από πού προέρχεται η ραδιενέργεια, όσο και για την προστασία των πολιτών. Η ενημέρωση που ζητά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αφορά τόσο τις ευρωπαϊκές διαδικασίες όσο και τα στοιχεία των βουλγαρικών αρχών.
Αφορά, επίσης, τη λήψη μέτρων και διενέργεια ελέγχων και στην Ελλάδα, ως χώρα που συνορεύει με τη Βουλγαρία, ενόψει των καταγγελιών ότι σημαντικές ποσότητες βουλγαρικών μανιταριών εισάγονται λαθραία στη χώρα μας ως «ελληνικά».
«Το θέμα είναι πολύ ευρύτερο από την παρτίδα που εντοπίστηκε στη Βρετανία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι επείγον να εντοπιστεί άμεσα η πηγή της ραδιενεργού μόλυνσης, είτε προέρχεται από παλιότερη καταστροφή είτε από κάτι πιο πρόσφατο που δεν γνωρίζουμε. Απαραίτητοι όμως είναι και συστηματικοί έλεγχοι για ραδιενέργεια σε όλα τα μανιτάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όποια κι αν αναφέρεται ως χώρα προέλευσής τους, καθώς έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να συγκεντρώνουν τη ραδιενεργή επιβάρυνση ακόμη και πολλά χρόνια μετά. Εξονυχιστικά πρέπει να διερευνηθούν και οι σοβαρότατες καταγγελίες παραγωγών μανιταριών από τη χώρα μας, για εμπόρους που εισάγουν λαθραία βουλγαρικά μανιτάρια και τα διακινούν ως «ελληνικά».
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει επίσημο εφαρμοστικό όριο για ραδιενέργεια σε προϊόντα που έχουν παραχθεί εντός Ε.Ε. Επομένως, θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων ώστε να αποφασισθεί ποιο θα είναι το ανώτατο όριο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα σε περίπτωση εισαγωγής παρόμοιων προϊόντων. Διαφορετικά, υπάρχει περίπτωση να έχουμε ευρεία κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, ακόμη κι αν γίνονται έλεγχοι».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Εντοπισμός ραδιενέργειας σε μανιτάρια βουλγαρικής προέλευσης
Ανακοίνωση των βρετανικών αρχών, που διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στοιχεία RAPID ALERT SYSTEM FOR FOOD AND FEED (RASF) 2011.631, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν μανιτάρια επιβαρημένα με ραδιενεργό Καίσιο 137, με επίπεδα ραδιενέργειας 4.950 μπεκερέλ/κιλό. Τα μανιτάρια είχαν σταλεί με τη μεσολάβηση ολλανδικής εταιρείας στη Βρετανία από τη βουλγαρική πόλη Παζαρτζίκ.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
· Έχει ζητήσει από τις βουλγαρικές αρχές πλήρη ενημέρωση για την πηγή της ραδιενεργού επιβάρυνσης; Τι στοιχεία της έχουν δοθεί;
· Σε περιπτώσεις εντοπισμού τροφίμων επιβαρημένων με ραδιενεργή ακτινοβολία, προβλέπονται διαδικασίες επείγουσας αντίδρασης για την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο από την κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη πιθανότητα ραδιενεργού επιβάρυνσης όσο και από απευθείας έκθεση στην πιθανή πηγή της ραδιενεργού ακτινοβολίας;
· Σε περιπτώσεις εντοπισμού παρτίδων τροφίμων επιβαρημένων με ραδιενέργεια, επιβάλλονται έκτακτοι έλεγχοι σε όλες τις ανάλογες κατηγορίες τροφίμων που προέρχονται από την ίδια περιοχή;
· Έχει ενημέρωση από χώρες που συνορεύουν με τη Βουλγαρία, όπως η
Ελλάδα, για το αν λαμβάνουν επαρκή μέτρα πρόληψης λαθραίων εισαγωγών παρτίδων μανιταριών από τη Βουλγαρία χωρίς παραστατικά, και για έλεγχο όλων των παρτίδων για ενδεχόμενη επιβάρυνση με ραδιενέργεια;