Ο Οικολογικός Άνεμος για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολογικός Άνεμος

Τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ επί του σχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της παράταξης και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε όλες τις παρατάξεις και Περιφερειακούς Συμβούλους.

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ (ecoanemos.wordpress.com) με βάση το σχέδιο-πρότυπο που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, που αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας, ώστε να είναι προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη νησιωτικότητα του Ν. Αιγαίου. Θεωρούμε ότι έχουμε ιστορική ευθύνη να θέσουμε τις βάσεις για την πολιτική, δημοκρατική και ταυτοχρόνως αποτελεσματική λειτουργία του οργάνου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει να εκπληρώσει τρεις βασικούς ρόλους:

Να συμβάλει στον σχεδιασμό περιφερειακών πολιτικών για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση, την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, μεταξύ άλλων παρεμβαίνοντας και σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης πολιτικών που επηρεάζουν την περιφέρεια.

Να αναδείξει ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

Να διασφαλίσει τόσο την αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων όσο όμως και τον πολιτικό διάλογο, τον δημοκρατικό έλεγχο και την κριτική σε ενέργειες και παραλείψεις.

Βέβαια ζητούμενο είναι ο κανονισμός αυτός να εφαρμόζεται και να τηρείται στην πράξη. Σε διαφορετική περίπτωση καταντάει κενό γράμμα και ψηφίζεται απλά γιατί πρέπει να υπάρχει. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα ζητάμε την τήρηση του κανονισμού, όχι ως ένδειξη τυπολατρίας αλλά πιστεύοντας ότι το ΠΣ μπορεί να λειτουργεί τόσο δημοκρατικά όσο και αποδοτικά.

Τα κύρια σημεία των προτάσεων του Οικολογικού Ανέμου

1. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ αναδεικνύει τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου στον περιφερειακό σχεδιασμό πολιτικών, με την ουσιαστική ανάδειξη των αρμοδιοτήτων του σε θέματα:

(α) ενσωμάτωσης της νησιωτικότητας σε όλες τις σχεδιαζόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές,

(β) επηρεασμού των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να προωθούν τη σύγκλιση με άλλες περιοχές αλλά και στο εσωτερικό της περιφέρειας,

(γ) προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.

Προτείνει την εξέταση όλων των σχεδίων νόμου αλλά και ευρωπαϊκών πολιτικών που μπορεί να επηρεάζουν την περιφέρεια μας.

2. Προτείνεται η συνεργασία της Περιφέρειας με άλλους φορείς και η συμμετοχή της σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, συνεργασιών για την προώθηση της βιωσιμότητας της περιοχής μας.

3. Προτείνεται η ψήφιση Χάρτη Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των πολιτών της Περιφέρειας αλλά και κανονισμοί πληροφόρησης και διαβούλευσης. Εξάλλου εκκρεμεί η ψήφιση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης η οποία πρέπει να συμπεριληφθεί και στις αρμοδιότητες του ΠΣ.

4. Δεδομένης της δυσκολίας μετακίνησης στο Ν. Αιγαίο προτείνεται μεγαλύτερη ευελιξία και πολύ πιο έγκαιρη ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και παροχής στους Συμβούλους όλων των εισηγήσεων και εγγράφων.

5. Στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου προστίθενται αυτές της φροντίδας για έγκαιρη απάντηση σε επερωτήσεις και ερωτήσεις κι επίδοση στους αρχηγούς των παρατάξεων όλων των στοιχείων και εγγράφων που ζητούνται και της διασφάλιση της συζήτησης των εκτός Ημερησίας Διάταξης θεμάτων.

6. Ο Πρόεδρος για τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης λαμβάνει υπόψη και θέματα που θέτουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας και γενικότερα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με στόχο την δημοκρατική λειτουργία του οργάνου.

7. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία δύο ακόμα επιτροπών εκτός της οικονομικής και εκτελεστικής, μια για την «κοινωνική συνοχή» και μια για το «περιβάλλον-πολιτισμό».

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter