Επιστολή Γ. Κυρίτση προς τον Δήμαρχο Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

Θέμα: Καθυστέρηση χρηματοδοτούμενου έργου.

Κύριε Δήμαρχε,

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον έκτο μήνα του 2011 και δυστυχώς φαίνεται πως μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων που έχουν καθοριστικό ρόλο στη ανάπτυξη του νησιού μένουν πίσω.

Η δημοτική αρχή, εγκλωβισμένη σε επιλογές που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, προκαλούν όμως ασφυξία στην ανάπτυξη του νησιού και υποθηκεύουν το μέλλον, οφείλει επί τέλους να ασχοληθεί σοβαρά με τις δημοτικές υποθέσεις.

Με τη σημερινή επιστολή μου, θέλω να σας επισημάνω την ανάγκη για σοβαρά και γρήγορα βήματα που αφορούν στο τεράστιας σημασίας, για την Καρδάμαινα και το νησί, έργο: «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ».

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εθνικούς και ίδιους πόρους.

Ο πρώην δήμος Ηρακλειδών μετά τη μεγάλη επιτυχία της ένταξης του έργου το καλοκαίρι του 2010, προχώρησε πολύ γρήγορα (Σεπτέμβριος 2010) στη δημοπράτηση του.

Το Νοέμβριο του 2010 (23 Νοεμβρίου) έληξε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την επιτροπή που είχε οριστεί από τη δημοτική αρχή του δήμου Ηρακλειδών να εξετάζει τις προσφορές και να συντάσσει το απαραίτητο πρακτικό.

Η προσωπική σας επιλογή, μετά τις εκλογές του Νοέμβρη του 2010, να παγώσουν οι διαδικασίες που αφορούσαν όλα τα έργα των τριών πρώην δήμων, οδήγησε σε απαράδεκτη καθυστέρηση και το συγκεκριμένο έργο, αφού η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων που έγιναν στο διαγωνισμό συνεδρίασε τρεις (!!!) μήνες μετά, στις 16 Φεβρουαρίου του 2011 και το θέμα μπήκε, για πρώτη φορά, στην Οικονομική Επιτροπή του ενιαίου πια δήμου τον Μάιο του 2011(!!!)

Αντί δηλαδή , να επιταχύνετε τις σχετικές διαδικασίες (εκδίκαση τυπικών ενστάσεων από τους υποψήφιους αναδόχους),ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αξιολόγησης παγώσατε όλη τη διαδικασία.

Χρειάστηκαν, επτά (7) μήνες από την εκλογή σας και πέντε (5) μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, για να φέρετε το τυπικό θέμα της έγκρισης, του πρακτικού εκδίκασης ενστάσεων της Επιτροπής Διαγωνισμού, στην Οικονομική Επιτροπή. Και όταν το φέρατε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις 11 Μαΐου 2011, με ευθύνη της παράταξης σας το αναβάλατε, επειδή όπως ειπώθηκε, το ζήτησε ένας εργολάβος για να παρίσταται, λέει, στη συνεδρίαση και εκείνη την ημέρα δε μπορούσε να είναι στη Κω!!!

Το επανεισάγετε στην Οικονομική Επιτροπή την Τετάρτη 25/5/2011 και αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις επί της απόφασης της επιτροπής η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο τέλη του καλοκαιριού, καθώς υπάρχει και το δεύτερο και πιο χρονοβόρο στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, με τον τελικό μειοδότη (όποιος είναι αυτός) να εγκαθίσταται στο έργο τέλη φθινοπώρου.

Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, πως η αδικαιολόγητη επτάμηνη καθυστέρηση που υπήρξε από το Νοέμβριο του 2010 με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής, μπορεί να οδηγήσει το έργο σε περιπέτειες και το δήμο σε αδιέξοδο.

Αυτό θα προκύψει γιατί, το γνωρίζετε πιστεύω, η ολοκλήρωση του έργου αυτού συνδέεται με τη σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καρδάμαινας που χωρίς δίκτυα υπολειτουργεί ,δεχόμενος μόνο λύματα από βυτία, η δε συνολική χρηματοδότηση των έργων είναι αλληλένδετη με την πρόοδο καθ' ενός εξ αυτών.

Ακόμα δε χειρότερα, φαντάζομαι ότι και αυτό το γνωρίζετε, οι αδικαιολόγητες ή εσκεμμένες καθυστερήσεις στις διαδικασίες υλοποίησης ενός έργου είναι λόγος απένταξης του ίδιου του έργου ή άλλων έργων με τα οποία αυτό συνδέεται λειτουργικά.

Μια τέτοια εξέλιξη (που την απευχόμαστε όλοι) θα οδηγήσει σε πιθανό καταλογισμό, εις βάρος του δήμου, των χρημάτων που έχουν εκταμιευτεί ή θα εκταμιευτούν από Ευρωπαϊκά προγράμματα (πράγμα που δε θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί στους δημότες) ή στην καλύτερη περίπτωση στη χρηματοδότηση όλου του έργου από ίδιους πόρους δηλαδή σε ένα δυσβάσταχτο κόστος για τους δημότες.

Κύριε Δήμαρχε,

Με όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε πως οι ευθύνες σας είναι τεράστιες και οφείλετε επί τέλους να ασχοληθείτε με τα σημαντικά θέματα του νησιού και όχι με τις εμμονές σας, άλλως θα είστε υπεύθυνος για όσα δεν γίνουν όπως πρέπει να γίνουν.

Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Επικεφαλής της

ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter