Ο Νίκος Χρυσόγελος στο συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων Αυτοδιοικητικών, στο Βερολίνο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολογικός Άνεμος

Ο Νίκος Χρυσόγελος στο συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων Αυτοδιοικητικών, στο Βερολίνο 25-29 Mαϊου

Αναχωρεί για το Βερολίνο την Τετάρτη 25 Μαΐου, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχει ,μαζί με άλλους έλληνες πράσινους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Πράσινων Αυτοδιοικητικών (http://www.greencouncillors.eu/). Το συνέδριο οργανώνεται στην γερμανική πρωτεύουσα στις 27-29 Μαΐου, από το γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 500 πράσινοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι[1], στελέχη των Πρασίνων καθώς και Πράσινοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, η Renate Kunast (βουλευτής, πρώην υπουργός Γεωργίας και τώρα υποψήφια των Πρασίνων για τη θέση της δημάρχου Βερολίνου), η Rebecca Harms και ο Daniel Cohn-Bendit (συν-πρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο), η Monica Frassoni και ο Philippe Lamberts (εκπρόσωποι τύπου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος), ο Cem Oesdemir και η Claudia Roth συμπρόεδροι των γερμανών Πρασίνων.

Τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου είναι :

· ανάπτυξη και βελτίωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών

· διαχείριση των σκουπιδιών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς

· ανάπτυξη πολιτικών ενσωμάτωσης των μεταναστών και των μειονοτήτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν, επίσης, σε «εργαστήρια» μια σειρά θεμάτων που αφορούν στον Α' και Β' βαθμό Αυτοδιοίκησης, όπως είναι: καλά παραδείγματα παρεμβάσεων σε περιοχές που οι Πράσινοι συμμετέχουν στην διοίκηση Δήμων ή Περιφερειών, η βέλτιστη για την κοινωνία και το περιβάλλον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η συμμετοχική δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, ο ρόλος των γυναικών στον αστικό σχεδιασμό, η ποιότητα ζωής των νέων στις πόλεις, «πράσινες προμήθειες» ενάντια στην διαφθορά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις εργασίες τόσο του συνεδρίου όσο και των εργαστηρίων που γίνονται αλλά θα έχει επίσημες συναντήσεις και με πράσινους αυτοδιοικητικούς από όλη την Ευρώπη προκειμένου να αναπτυχθεί πιο συστηματική συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση με τον συν-πρόεδρο του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων Cem Oesdemir, παιδί τούρκων μεταναστών στην Γερμανία, με δεδομένο ότι οι Γερμανοί Πράσινοι αλλά και συνολικά οι Ευρωπαίου πράσινοι έχουν εκφράσει μια σταθερή πολιτική αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν βαθιά κρίση, έχουν επισκεφθεί - εκπρόσωποί τους - τη χώρα μας και έχουν διαμορφώσει μαζί με τους έλληνες ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ένα σύνολο προτάσεων για την στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, την προώθηση ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου (Green New Deal) και ενός Συμφώνου Βιώσιμης Ευημερίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή την περίοδο οι Γερμανοί Πράσινοι καταγράφουν εντυπωσιακά ποσοστά στις εκλογές κρατιδίων στη Γερμανία, με πιο σημαντικά αυτά στην Βρέμη πριν από λίγες μέρες που συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξης του 23% και της Βάδης-Βυρτεμβέργης όπου πλέον πρωθυπουργός του κρατιδίου είναι Πράσινος (για πρώτη φορά στην ιστορία). Οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να συγκεντρώνουν ποσοστά που τους αναδεικνύουν στο δεύτερο σε εκλογική δύναμη κόμμα της Γερμανίας.

Ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει εκτός από το συνέδριο και σε δυο «εργαστήρια» με θέμα:

- «Βέλτιστη χρήση των ταμείων συνοχής για την περιφέρεια μας», (που οργανώνεται από την Πράσινη Ευρωβουλευτή Heide Rühle, υπεύθυνη για θέματα «εσωτερικής αγοράς» και «προστασίας του καταναναλωτή»

- «Πρασινίζοντας μικρά χωριά και μικρές πόλεις»

Την προηγουμένη του συνεδρίου, στις 26 Μαΐου, ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει στο συνέδριο του οργανώνουν το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο και το γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell, με δεδομένο ότι συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιου του νέο-ιδρυθέντος στη χώρα μας «Πράσινου Ινστιτούτου» για την εκπαίδευση και την τεκμηρίωση σε θέματα πράσινων/οικολογικών πολιτικών.

Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ θα έχει, επίσης, επαφές με πράσινους αυτοδιοικητικούς που έχουν εμπειρία σε θέματα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και παραγωγής ενέργειας από πράσινες/ανανεώσιμες πηγές, βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων, δημιουργίας συμμετοχικών και κοινωνικών επιχειρήσεων, βελτίωσης της δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, «πρασινίσματος» των νησιών, με στόχο να βοηθήσει στη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας στα νησιά του Ν. Αιγαίου, αξιοποιώντας και καλές πρακτικές ευρωπαϊκών δήμων, αλλά και των πρασίνων σε διάφορες χώρες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με πρόσφατη απόφασή του, χωρίς καν ενημέρωση των Περιφερειακών Συμβουλίων, όρισε τα 12 τακτικά και 12 αναπληρωματικά μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών, εκπροσωπώντας τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, αποκλείοντας μάλιστα αυθαίρετα εκπρόσωπο των Πράσινων Συμβούλων, παρά το γεγονός ότι ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είναι Β' αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Το θεσμικό αυτό ατόπημα, δηλαδή να αποφασίζει μόνος του ο Υπουργός Εσωτερικών ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Συμβουλίων στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών και να αποκλείει μια παράταξη με σημαντική πλέον παρουσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσε προσφάτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ρόδο, στον Περιφερειάρχη κ Γ. Μαχαιρίδη και στους Αντιπεριφερειάρχες ο Νίκος Χρυσόγελος, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Είναι ένα θέμα που θα επαναφέρει στην 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30 Μαΐου στη Σύρο.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Υπολογίζεται ότι σήμερα συμμετέχουν σε δημοτικά, κοινοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε όλο τον κόσμο πάνω από 16.000 Πράσινοι Οικολόγοι. Σημαντική είναι η παρουσία τους – σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέχοντας και στην διοίκηση περιοχών και δήμων – στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη δύναμη στην Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Φιλανδία, Σουηδία και Αυστρία. Στην Ελλάδα, με οικολογικά ψηφοδέλτια έχουν εκλεγεί 9 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ενώ πράσινοι σύμβουλοι έχουν εκλεγεί – μεταξύ άλλων – στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter