Νίκος Μυλωνάς: Ο ΔΗΡΑΣΚ πρέπει να γίνει χρήσιμος για να ζήσει

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Μπορεί ένας τόσο λαβωμένος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός όπως ο ΔΗΡΑΣΚ να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού και να επιζήσει; Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν; Μπορεί να ενταχθεί στον πυρήνα των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που επαγγέλλεται ο κ. Δήμαρχος;

Πάντως αυτό που γίνεται από το 1990 μέχρι σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει!

1. Από την γέννηση του ο δηρασκ υπάρχει ως προϊόν πολιτικής απόφασης και όχι ως υπηρεσία στηριζόμενη σε οικονομικά και κοινωνικά προτάγματα. Η ύπαρξη του εξασφαλίστηκε μόνον χάριν των πολιτικών σκοπιμοτήτων του εκάστου δημάρχου. Γι αυτή την επιλογή έχουμε πληρώσει πάρα πολλά! Μόνο την περίοδο Κυρίτση επιδοτήθηκε με 500.000 ευρώ κάθε χρόνο δηλαδή 2 εκ ευρώ!!!

Από το 90 μέχρι τις μέρες μας η επιδότηση του ΔΗΡΑΣΚ θα μας εξασφάλιζε την κατασκευή του μόλου των κρουαζερόπλοιων και την επέκταση στην Μαρίνα! Ισοδυναμούσε με την κατασκευή του νέου νοσοκομείου!!! Αξίζει άραγε το τελικό αποτέλεσμα; Ήταν δίκαιη διαχείριση του δημοτικού χρήματος;

Το ότι ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός είναι δημοτικός δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρηματοδοτείται ανεξέλεκτα από τον δήμο.

Ο πολιτικός έλεγχος τον καθήλωσε και τον καθηλώνουν και σήμερα.

Δεν αμφισβητούμε την δουλειά και την προσπάθεια των εργαζομένων. Έχουν όμως και αυτοί την ευθύνη της σιωπής και της άφεσης, εκτός τιμητικών εξαιρέσεων (π.χ. Γ. Κιάρης 2007, A. Aυγούλη 1998, Ν. Γαμβρέλλη και Σ. Χρηστάκης 1992 κλπ).

2. Έχει επομένως μέλλον ο ΔΗΡΑΣΚ;

Έχει αλλά πρέπει να αλλάξει δομή, λειτουργία και περιεχόμενο και προ πάντων να ξεφύγει από τον στενό εναγκαλισμό των σημερινών-χθεσινών πολιτικών διαχειριστών.

Έχει μέλλον εφ όσον ασχολείται αδέσμευτα με τα προβλήματα των οικισμών του νησιού, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και εφ όσον μπει σε μια μαζεμένη κατάσταση οικονομικών.

Εφ όσον γίνει χώρος ανάλυσης των τοπικών προβλημάτων και λειτουργήσει ως πλατφόρμα ηλεκτρονικής δημοκρατίας με πρώτο παράδειγμα τον συντονισμό του με την γραμμή του δημότη: ο πολίτης λέει το πρόβλημα του και μέσω του σταθμού παίρνει απάντηση.

Εφ όσον γίνει ''community media''. Εφ όσον επεκταθεί στο χώρο της ηλεκτρονικής πληροφόρησης.

Εφ όσον δώσει έμφαση στην έρευνα και στην άποψη χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος.

Εφ όσον οι άνθρωποι του νιώσουν την υποχρέωση της αναγέννησης και εργαστούν σκληρά ώστε το μέσο: Να προσφέρει σύγχρονες πολύγλωσσες υπηρεσίες στους επισκέπτες του νησιού.

Να διεκδικήσει κοινοτικά προγράμματα εκμεταλλευόμενος την κοινοτική πολιτική που δίνει κίνητρα για θέματα αντιρατσισμου, ενσωμάτωσης μεταναστών και ειδικών ομάδων πληθυσμού.

Να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης και το περιεχόμενο της διαχείρισης.

Τότε μπορεί ως μονάδα παραγωγής να βγάζει τα έξοδα του χωρίς επιδοτήσεις και να εχει κέρδη!!

Προτείνουμε ένα άλλο δρόμο: της αλλαγής των παραγωγικών αι καταναλωτικών προτύπων. Η πληροφορία είναι μέσο συντήρησης ή μετασχηματισμού των κοινωνικών σχέσεων. Ο δηρασκ είναι μέρος του προβλήματος της αλλαγής. Το αν θα είναι η μορφή του όπως σήμερα ή όπως θα προτείνει το νομοσχέδιο περί κοινωνικής οικονομίας ή ο κώδικας των ανωνύμων εταιρειών είναι τεχνικό ζήτημα. Συμφέρει το πλαίσιο που εξασφαλίζει κεντρικές και περιφερειακές χρηματοδοτήσεις. Η (πληρωμένη) οικονομοτεχνική μελέτη της μετεξέλιξης των δημοτικών επιχειρήσεων της περιόδου Κυρίτση δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια επιβίωσης και ανάπτυξης στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς σαν ανώνυμη πολυμετοχική εταιρεία και αυτό είναι το προτιμότερο μοντέλο.

Βήμα πρώτο: να φύγει άμεσα από το ΑΚΤΑΙΟΝ-JELSOMINO το οποίο μπορεί να προσφέρει νέες υπηρεσίες και χρήμα στο δημοτικό προϋπολογισμό με άλλες χρήσεις.

Ν. Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter