Η Δύναμη Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος συμπίπτει και με την συμπλήρωση 5 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Αν και οι 5 μήνες δεν είναι και πολύς χρόνος, δυστυχώς για την Κω, οι διοικούντες ήδη κατάφεραν να δημιουργήσουν τεράστια ζητήματα που θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.

Σε θεσμικό επίπεδο, η επιτροπή ποιότητας ζωής υπολειτουργεί και ασχολείται κατά κύριο λόγο με μικροδιευθετήσεις και τακτοποιήσεις προεκλογικών γραμματίων.

Λήφθηκαν αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο από την δημοτική αρχή για τις πολεοδομικές μελέτες που υποθηκεύουν το μέλλον του νησιού χωρίς ποτέ να συζητηθούν στη επιτροπή που δημιουργήθηκε κατεξοχήν για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα και βέβαια χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών μέσα από την έκφρασή τους στις δημοτικές κοινότητες του νησιού.

Σε πραγματικά γεγονότα έχουμε την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ με αποκλειστική ευθύνη του δήμου στο Ζηνί και άλλες μικρότερης σημασίας σε διάφορα μέρη του νησιού.

Στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, βαλτώνει όλο και περισσότερο μία πολύ μεγάλη δυναμική που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην κατασκευή έργων υποδομής όπως ο ΧΥΤΑ αλλά και στην ανακύκλωση που ο παλιός δήμος Κω είχε κάνει τεράστια βήματα με την συμπαράσταση όλων των πολιτών του νησιού.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού οι νέοι αρμόδιοι πιστεύουν ότι η ανακύκλωση στη Κω ξεκίνησε πριν από 3 μήνες, όπως αυτάρεσκα δηλώνουν και ταυτόχρονα διαφημίζουν τις "κατ' ιδίαν συναντήσεις" τους με κυβερνητικούς παράγοντες.

Οι αποκαταστάσεις των παλιών σκουπιδότοπων ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει και οι χρόνοι είναι αμείλικτοι, οι δε χρηματοδοτήσεις θα είναι δύσκολο να βρεθούν ξανά...

Είναι επίσης δεδομένο ότι γνωρίζουν, αφού έχουν ενημερωθεί από υπηρεσιακούς και μη παράγοντες, ότι με την ευθύνη του συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων έχουν ολοκληρωθεί όλα εκείνα τα βήματα που χρειάζονται για να ενταχθούν και να ξεκινήσουν έργα τεράστιας σημασίας όπως η επέκταση του ΧΥΤΑ και η κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος.

Με αυτό το τρόπο η Κως θα γίνει πραγματικά πρότυπο στον τομέα αυτό αντιμετωπίζοντας τα συγκεκριμένα προβλήματα με βάση τους Ευρωπαικούς και Εθνικούς κανονισμούς και σε βάθος χρόνου εικοσαετίας.

Στο άλλο τεράστιας σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής στο έργο της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης της Καρδάμαινας με κίνδυνο να χαθεί με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής. Ταυτόχρονα η διαδικασία ενοποίησης των τριών ΔΕΥΑ του νησιού στην νέα ενιαία επιχείριση βρίσκεται και αυτή στον αέρα εξαιτίας λάθος επιλογών της πολιτικής ηγεσίας.

Όσον αφορά την σοβαρή αντιμετώπιση των υδάτινων αποθεμάτων θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να μάθουν οι πολίτες της Κω τι γίνεται με το πρόγραμμα για τον έλεγχο και τη μείωση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης του δήμου της Κω που είναι ενταγμένο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Για τις ΑΠΕ (δεν είναι μόνο το αιολικό πάρκο της ΔΕΥΑΚ) περιμένουμε ακόμα να δούμε μία σοβαρή πρωτοβουλία του Δήμου την ώρα που συνεχώς εξαγγέλλονται και προκηρύσσονται ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οι ποδηλατόδρομοι και η προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης έχουν ανακηρυχθεί σε υπ' αριθμό 1 εχθρό της νέας μας δημοτικής αρχής μόνο και μόνο γιατί έχουν συνδεθεί με την δική μας λειτουργία ως δημοτική αρχή του παλιού δήμου της Κω από το 2007 ως το 2010. Έτσι παρατηρείται το καταπληκτικό φαινόμενο όλες οι πόλεις στην Ελλάδα να έχουν την Κω ως πρότυπο και εμείς εδώ να προσπαθούμε να καταστρέψουμε ότι έχουμε καταφέρει.

Αν και η περίοδος των 5 μηνών είναι πολύ μικρή, δυστυχώς στην περίπτωση του δήμου της Κω ήταν αρκετή για να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter