Ηλίας Σιφάκης: Διαδικασία διαγωνισμού για το αποχετευτικό της Καρδάμαινας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ηλίας Σιφάκης

Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ιδίως για το έργο κατασκευής του Δικτύου Αποχέτευσης ακαθάρτων της Καρδάμαινας.

Επειδή όμως ακούστηκαν και πολλά ως παραπληροφόρηση, ανυπόστατα και σε μεγάλο βαθμό παρεξηγήσιμα, από τον κο Δήμαρχο, που εμπλέκει όχι μόνο τον πρώην Δήμαρχο αλλά και τους σημερινούς συνεργάτες του, αισθάνομαι την ανάγκη να θέσουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων όπως προκύπτουν, τόσο από τα επίσημα έγγραφα, όσο και από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου που ασχολήθηκε με τις ενστάσεις μεταξύ των εταιριών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του έργου.

Η διενέργεια του Διαγωνισμού έγινε στον πρώην δήμο Ηρακλειδών στις 23 Νοεμβρίου 2010 από επιτροπή αποτελούμενη από Μηχανικούς του πρώην Δήμου Ηρακλειδών, του ΤΕΕ και της ΤΕΔΚ.

Στον διαγωνισμό λάβανε μέρος 10 εταιρίες, των οποίων οι προσφορές γίνονται αποδεκτές από την επιτροπή.

Ως έχουν δικαίωμα οι εταιρίες καταθέτουν ενστάσεις τις οποίες η επιτροπή των μηχανικών καλείτε να εξετάσει και να αποφανθεί. Όπως αναμενόταν, οι ενστάσεις πολλές, αφού κάθε εταιρία διεκδικώντας ένα έργο ύψους 5εκ. ευρώ, υπέβαλε ενστάσεις σχεδόν εναντίων όλων των υπολοίπων εταιριών.

Μετά την απόφαση όμως του Νεοεκλεγέντα Δημάρχου κ. Καίσερλη για πάγωμα όλων των εργασιών που έχουν σχέση με έργα, από τον Νοέμβριο μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του στην δημαρχία, αλλά και τον μεγάλο αριθμό ενστάσεων, φτάσαμε να έχουμε απόφαση της επιτροπής ενστάσεων (αποτελούμενη από τους ίδιους μηχανικούς που ήταν στην επιτροπή διαγωνισμού) στις 16 Φεβρουαρίου 2011.

Μία εκ των ενστάσεων ήταν και αυτή της εταιρίας Ν.&Κ. Γκολιόπουλος ΑΤΕ (η οποία στον διαγωνισμό ήρθε 9η τελικά) κατά της κοινοπραξίας ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΒΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (η οποία στον διαγωνισμό ήρθε 1η), ένσταση η οποία έγινε δεκτή από την επιτροπή διαγωνισμού.

Αμέσως η εταιρία ΤΡΟΥΒΑΣ υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης της επιτροπής (των μηχανικών) και το θέμα πήρε το δρόμο για την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου της Κω στην οποία μετέχω.

Το θέμα ήρθε στην οικονομική επιτροπή με καθυστέρηση 3 μηνών, δηλαδή στην συνεδρίαση της 11ης Μαΐου 2011. Στο αίτημα της αντιπολίτευσης για ενημέρωση σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής ενστάσεων και την γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου του Δήμου της Κω, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε άποψη (αφού κανένας μας δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση), ο Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής αντιδήμαρχος κ. Γιωργαράς μας ενημέρωσε ότι η Επιτροπή διαγωνισμού αποτελούμενη από τους Μηχανικούς του πρώην Δήμου Ηρακλειδών και η Νομική σύμβουλος συμφωνούν ότι η εταιρία ΤΡΟΥΒΑΣ πρέπει να εξαιρεθεί του διαγωνισμού, μας ζήτησε όμως να αναβάλουμε το θέμα γιατί η εταιρία ΤΡΟΥΒΑΣ ζήτησε να έρθει να μας αναπτύξει τις απόψεις της και λόγω απεργίας της ΥΠΑ δεν μπόρεσε ο αντιπρόσωπος της να πετάξει για Κω.

Θέση μας ήταν ότι το έργο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και κινδυνεύει να χαθεί, η εταιρία ήξερε για την συνεδρίαση και την απεργία αρκετές μέρες πριν και είχε υποχρέωση να ήταν παρούσα από την προηγούμενη ημέρα, οπότε και δεν πρέπει να χρονοτριβούμε και να προχωρήσουμε.

Απόφαση της δημοτική αρχής όμως ήταν να αναβάλει το θέμα για πολύ λίγες ημέρες, οι οποίες τελικά γίνονται 15 και συνεδριάζουμε παρουσία της εταιρίας ΤΡΟΥΒΑΣ στις 25 Μαΐου 2011, όπου παραδόξως ενώ η γνωμάτευση της επιτροπής διαγωνισμού παραμένει η ίδια, η γνωμάτευση της Νομικής Συμβούλου του Δήμου έχει αλλάξει και διαφοροποιείτε προς το συμφέρον της εταιρίας ΤΡΟΥΒΑΣ.

Ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει κατανοητό πια θέση είναι η ορθή. Αν η Νομική Σύμβουλος του Δήμου στην δεύτερη γνωμάτευση στηρίχθηκε στους νόμους και είναι ορθή, γιατί η επιτροπή των μηχανικών δεν άλλαξε και εκείνη την απόφασή της;

Και σε ποιους νόμους ή συμβάν στηρίχτηκε η Νομική Σύμβουλος που δεν γνώριζαν 15 μέρες πριν, ούτε η δικηγόρος του Δήμου ούτε η επιτροπή; Και γιατί άραγε δεν το γνώριζε η Νομική σύμβουλος;

Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά την διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος, ο χρόνος όμως τρέχει και δυστυχώς τρέχει σε βάρος ενός πολύ σημαντικού έργου που κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότησή του.

Και μπορεί να έχουμε ηθική υποχρέωση να μην κολλήσουμε το έργο, έχουμε όμως υποχρέωση ως αντιπολίτευση να θέτουμε τα ερωτήματα και να τα θέτουμε και υπ'όψιν των συμπολιτών μας και η Δημ. Αρχή να απαντήσει και να αποφύγει στο μέλλον τέτοια διαχείριση ώστε να μην μένουν σκιές.

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κ. Δημάρχου, ουσιαστικά κατηγορώντας τον αρχηγό της Μείζονος Μειοψηφίας ότι προέτρεψε μια εταιρία που στον διαγωνισμό ήρθε 9η, (Γκολιόπουλος ΑΤΕ) να καταθέσει ένσταση κατά της εταιρίας ΤΡΟΥΒΑΣ για να ωφεληθεί άλλη, άσχετη εταιρία, η P.& C. DEVELOPMENT και κάποιος Παναγιωτόπουλος, και να εμπλέξει μάλιστα και 6 μηχανικούς του Δήμου Ηρακλειδών σε αυτό, δεν είναι τίποτε άλλο από προπέτασμα καπνού για να καλυφθούν οι αστοχίες και η διαχειριστική ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

ΗΛΙΑΣ ΣΙΦΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΜΕ ΤΗΝ "ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ"

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter