Υπολείμματα φυτοφαρμάκου σε σταφίδες που μοιράστηκαν σε σχολεία;
Να διατίθενται και βιολογικά προϊόντα στα σχολεία: Ερώτηση για την ύπαρξη φυτοφαρμάκων σε σταφίδες κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος
Να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να περιλαμβάνει και βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών στο πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές προτείνει ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε. με 1.118.122 ευρώ στην εφαρμογή του οποίου -όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων- υπάρχουν νομοθετικά κενά, παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και της σχετικής ΚΥΑ, μια και οι σταφίδες είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και όχι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, στα πακέτα που διανέμονται στα σχολεία οι σταφίδες είναι συσκευασμένες σε πλαστικό διαφανές σακουλάκι, χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής, χωρίς να υπάρχει lot number ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα δείξει ακριβώς την προέλευση του προϊόντος και τη διαδρομή που ακολούθησε έως ότου φτάσει στις σχολικές αίθουσες.
(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Υπολείμματα φυτοφαρμάκου σε σταφίδες που μοιράστηκαν σε σχολεία στην Ελλάδα
Υπολείμματα φυτοφαρμάκου (Pirimiphos methyl) εντοπίστηκαν σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές (1). Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι γνωστό αν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς να μην έχουν γίνει οι συνιστώμενες διαδικασίες για την έγκρισή του.
Σε απάντησή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι με βάση τους ελέγχους που έχουν γίνει, όλα τα προϊόντα που διανεμήθηκαν ή θα διανεμηθούν ήταν απολύτως ασφαλή διότι δεν ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων (MRL) που έχουν θεσπιστεί με τον κοινοτικό κανονισμό 396/2005 (2).
Δεδομένου του νομοθετικού κενού που φαίνεται ότι υπάρχει (3), του ότι κατά παράβαση της σχετικής ΚΥΑ που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδώσει, οι σταφίδες είναι Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως και όχι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς και του ότι στα πακέτα που διανέμονται στα σχολεία οι σταφίδες είναι συσκευασμένες σε πλαστικό διαφανές σακουλάκι, χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής, χωρίς να υπάρχει lot number ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα δείξει ακριβώς την προέλευση του προϊόντος και τη διαδρομή που ακολούθησε έως ότου φτάσει στις σχολικές αίθουσες, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Θεωρεί ότι όλες οι ενέργειες των ελληνικών αρχών ήταν οι ενδεικνυόμενες;
2. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα, σκοπεύει να πιέσει για τροποποιήσεις του προγράμματος, ώστε τα προϊόντα να είναι υγιεινά; Σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπιζόταν θετικά η τροποποίηση του Κανονισμού, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα για όλα τα κράτη -μέλη, υποχρεωτικά και βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα παραδοσιακών ποικιλιών;
3. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;
(1) http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/06/2011_444788
(2) Απάντηση του ΥπΑΑΤ: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=65096
(3) Σύμφωνα με την Οδηγία 2011/31/ΕΕ (τροποπ. Οδηγίας 91/414/ΕΕΚ), στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα και δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα, δεν απαγορεύεται η χρήση του Pirimiphos methyl ως εντομοκτόνο σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ε.Ε., αλλά σε περίπτωση που γίνεται χρήση σε χώρους εκτός δημητριακών, τα κράτη -μέλη μπορούν να χορηγήσουν τέτοιες εγκρίσεις λαμβάνοντας τις προτεινόμενες παραμέτρους υπόψη. Δεν είναι γνωστό αν η Ελλάδα έχει εγκρίνει τη συγκεκριμένη χρήση, όπως έχει το δικαίωμα.