Νίκος Μυλωνάς: Το δημοτικό συμβούλιο στην υπηρεσία των επιδιώξεων του κ. Δημάρχου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Όλα στο δημοτικό μας συμβούλιο κινούνται γύρω από τις επιλογές ενός ανδρός: του κ. Δημάρχου!

Έτσι ήταν και χθες. Το δημοτικό συμβούλιο δεν κινείται γύρω από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας γιατί τότε θα συζητούσαμε το θέμα της κακής εμφάνισης των οικισμών και της πόλης, της δυσλειτουργίας της δημοτικής μηχανής, των συγκοινωνιών (φέτος δεν έχουμε σύνδεση με βόρεια Ελλάδα, ούτε με τα γειτονικά νησιά), το θέμα ΜΗΤΣΗ, ή της ΑΙΓΛΗΣ και της πυροπροστασίας που έβαλαν οι παρατάξεις στο προηγούμενο συμβούλιο. Αντί αυτών θα συζητήσουμε την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της απασχόλησης! Ο κ. Δήμαρχος ζορίζεται από τις προεκλογικές του υποσχέσεις στους νέους και στους μικρομεσαίους. Αρπάζεται από κυβερνητικές πολιτικές μικρής εμβέλειας, τις μεγιστοποιεί και συγκαλεί το συμβούλιο εντελώς πρόχειρα και βιαστικά να αποφασίσει περί:

1. Προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2. Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα: «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί – CLUSTERS» κλπ.

--- Το πρόγραμμα για «Κοινωφελή Εργασία» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει 55.000 θέσεις 5μηνης απασχόλησης με αμοιβή μηνιαίως 625 €. Ακόμα και αν η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας πετύχει τους στόχους που έχει θέσει 55.000 άνεργοι θα εργαστούν απλώς για ένα πεντάμηνο λαμβάνοντας μια αμοιβή συνολικά 3.125€ έκαστος. Ο αναπληρωτής Υπουργού Εργασίας επεσήμανε ότι για κάθε άνεργο το σύστημα έχει απώλεια εισφορών γύρω στα 550 ευρώ ανά μήνα, ενώ προστίθεται και το κόστος των 450 ευρώ του επιδόματος ανεργίας. Δηλαδή, ουσιαστικά τα χρήματα που θα έπαιρνε ένας άνεργος σε περίπου 7 μήνες ως επίδομα ανεργίας, θα τα λαμβάνει τώρα εργαζόμενος για 5 μήνες!!!

Βέβαια είναι καλύτερα για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους να ενταχθεί ένας άνεργος στην εργασία, έστω και με μικρή αμοιβή, παρά να παραμένει άνεργος, λαμβάνοντας ένα εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας. Όμως τα προγράμματα αυτά δεν είναι λύση στη σημερινή κατάσταση. Όπως πάει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» θα συνδέσει την έννοια «κοινωνική οικονομία» με μια αντίληψη παροχής επιδόματος σε χαμηλού κόστους εργαζόμενους για ένα 5-μηνο με μείωση του κατώτατου βασικού μισθού στα 625 Ευρώ!! Αυτά δεν αποτελούν συγκροτημένη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. Δεν είναι ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής που θα βοηθήσει τους ανέργους και μικρομεσαίους να επιβιώσουν στην και στη συνέχεια να υποστηριχθούν στην προσπάθειά τους να βρουν διατηρήσιμη απασχόληση. Θα σπαταληθούν για άλλη μια φορά πόροι χωρίς να υπάρξει το ζητούμενο αποτέλεσμα που είναι η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας μέσα από ενεργοποίηση της κοινωνίας. Σε άλλες χώρες, η απασχόληση των ανέργων σε κοινωνικές επιχειρήσεις ή γενικότερα σε κοινωφελής εργασία συνήθως 2 χρόνων και με όρους (παροχή εκπαίδευσης παράλληλα με την εργασία στην πράξη, συμβουλευτική υποστήριξη κα) έτσι ώστε πράγματι ο άνεργος να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να εργαστεί είτε στον φορέα που τον απασχολεί προσωρινά ή σε ανάλογο φορέα είτε μέσα από τη δημιουργία ατομικής ή κοινωνικής επιχείρησης.

Δεν λέμε ΟΧΙ στα κυβερνητικά προνοιακά προγράμματα, αλλά είναι πολιτικό λάθος να τους δίνεται η διάσταση που τους δίνει ο κ. Δήμαρχος. Είναι σκόπιμος αποπροσανατολισμός των εργαζομένων και της κοινής γνώμης. Ο κ. Δήμαρχος θέλει να διασκεδάσει τις υποσχέσεις του μέσω φτηνών λύσεων υπολογίζοντας στα ''κυβερνητικά κόλλυβα''! Ταυτόχρονα όμως εγκλωβίζεται και εγκλωβίζει την τοπική κοινωνία σε μια αδιέξοδη πολιτική. Γίνεται κήρυκας και φορέας του πιο σκληρού κυβερνητισμού.

Κι ας απουσίαζε από την πρόσφατη σύνοδο του ΠΑΣΟΚ στο νησί μας! (Απουσίαζε και ο κ. Κυρίτσης δηλώνοντας μάλιστα ότι του έκανε κακό η στήριξη ΠΑΣΟΚ! ΕΛΕΟΣ!)

--- Χρειαζόμαστε ενεργή δημοτική πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας σε τομείς της οικονομίας που είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά αναγκαίες και μακροχρόνια βιώσιμες. Τομείς όπως σφαγεία, ο ΧΥΤΑ , το ΧΑΝΙ, τα Λουτρά, το λατομείο, το εμπορικό λιμάνι, ο μόλος κρουαζιερόπλοιων, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμης Ενέργειας με πρωτοβουλία, η βιολογική γεωργία, η επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορριμμάτων, ιαματικός, οικο-τουρισμός, κλπ μπορούν να αποτελέσουν ένα ρεαλιστικό πέταγμα προς τα εμπρός για το νησί μας. Αυτοί οι τομείς δεν μπορούν να αναπτυχθούν με 5μηνη εργασία ανθρώπων που θα περνάνε για λίγο από μια θέση για να πάρουν ένα μικρό επίδομα. Απαιτούν συνεκτικές και καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και πλήρη εφαρμογή διαφορετικών εργαλείων υποστήριξης.

Ν. Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter