Επιστολές Μ.Κιάρη και Α. Κρητικού προς τον Δήμαρχο Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

Θέμα: Πρώην Δήμος Δικαίου – Οπισθοδρόμηση σε 10 σημεία.

Κύριε Δήμαρχε,

Έχουν περάσει 6 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως δημοτική αρχή και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις , ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας θα επιλυθούν άμεσα εντούτοις αυτά αντί να επιλύονται διογκώνονται και μάλιστα κάποια από αυτά ( λύματα, κουνούπια) λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Παρακάτω καταγράφονται 10 σημεία στα οποία σημειώνεται υστέρηση:

Διοίκηση: Οι μετακινήσεις πολλών υπαλλήλων του πρώην δήμου Δικαίου σε γραφεία της πόλης, έχουν απογυμνώσει τις υπηρεσίες στις Δημοτικές κοινότητες. Η δημοτική κοινότητα Πυλίου έχει μείνει με μία διοικητική υπάλληλο η οποία είναι επιφορτισμένη με όλο το έργο αδυνατώντας να ανταπεξέλθει. Ο υπάλληλος που αποσπάστηκε πρόσφατα στο Πυλί προέρχεται από την υπηρεσία ύδρευσης και εξ αντικειμένου δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.

Λύματα: Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης των λυμάτων λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Τα ρέματα που διασχίζουν τους οικισμούς έχουν μεταβληθεί σε χώρους αποστράγγισης με αποτέλεσμα η δυσοσμία και τα κουνούπια να γεννούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η ίδια κατάσταση και στις παραλίες όπου η δυσοσμία και τα κουνούπια τις καθιστούν μη επισκέψιμες ειδικά τις βραδινές ώρες.

Το κόστος μεταφοράς των λυμάτων (100 ευρώ ανά βυτίο) συνοδευόμενο από το γεγονός ότι θα αυξηθεί όπως φημολογείται με 1 ευρώ ανά κυβικό υπέρ Δήμου είναι δυσβάστακτο για τα νοικοκυριά και έτσι ενισχύεται η ανεξέλεγκτη απόθεση.

Κουνούπια: Ποτέ άλλοτε το πρόβλημα με τα κουνούπια δεν ήταν τόσο έντονο. Η καθυστέρηση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε καθαρισμούς των ρεμάτων, απολύμανση των φρεατίων και ψεκασμούς, έχει διογκώσει το πρόβλημα και η επίλυσή του , παρά τις προσπάθειες των προέδρων των κοινοτήτων να βρουν από μόνοι τους μηχανήματα και φάρμακα για να ψεκάσουν, φαντάζει πλέον αδύνατη.

Κυκλοφοριακό – επικινδυνότητα διαβάσεων

Έντονο είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε όλους τους οικισμούς. Ο κεντρικός δρόμος του Ζηπαρίου τις ώρες αιχμής έχει γίνει πλέον απροσπέλαστος. Οι υψηλές ταχύτητες των οχημάτων μέσα στους οικισμούς και το γεγονός ότι οι διαβάσεις δεν έχουν ακόμα επισημανθεί με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα, γεννούν κινδύνους για την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων. Η Ζιά εμφανίζει τεράστιο πρόβλημα με τα σταθμευμένα τουριστικά λεωφορεία. Το ίδιο πρόβλημα και στον Αγ. Νικόλαο στο Πυλί ενώ τα δύο (2) υπάρχοντα πάρκινγκ παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Τα αυτοκίνητα παρκάρουν ανεξέλεγκτα στις πλατείες και στα πεζοδρόμια περιορίζοντας στο ελάχιστο το χώρο για τα παιδιά και τους πεζούς. Η δημοτική αστυνομία που μπορεί να προσφέρει λύσεις απλώς απουσιάζει!

Καθαριότητα: Στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου η υπηρεσία προσπάθησε να εστιάσει την προσοχή της στις παραλίες όπου βρίσκονται οι ξενοδοχειακές μονάδες με επακόλουθο οι οικισμοί του Ζηπαρίου , της Ζιας, του Αγ . Νικολάου και του Αγ. Γεωργίου να παρουσιάζουν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Πολλοί από τους κάδους χρειάζονται αντικατάσταση και κάποιοι έχουν μεταφερθεί στις παραλίες. Το μεγάλο απορριμματοφόρο του πρώην Δ. Δικαίου παραμένει παροπλισμένο στο συνεργείο και είναι άγνωστο πότε θα επανενταχθεί στον σχεδιασμό της υπηρεσίας.

Αθλητικές εγκαταστάσεις: Τα δύο (2) γήπεδα μπάσκετ στο Πυλί και στο Ζηπάρι είναι πλέον ακατάλληλα λόγω της φθοράς που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Η άθληση εκατοντάδων παιδιών καθημερινά και στα δύο γήπεδα εγκυμονεί τραυματισμούς . Είναι άμεση ανάγκη τόσο για συντήρηση του τάπητα όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

Αρδευτικό δίκτυο: Το αρδευτικό έργο της λίμνης είναι έργο πνοής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε ολόκληρο το νησί. Όμως δεν υπάρχει ακόμα κανονισμός λειτουργίας με αποτέλεσμα το νερό να πηγαίνει στη θάλασσα την ίδια ώρα που οι αγρότες αγωνιούν για το πώς θα αρδεύσουν κηπευτικά και ελαιώνες και που θα κυμανθεί το κόστος άρδευσης.

Παλιό λατομείο στη Λίμνη: Ο χώρος έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Παρά τις επισημάνσεις μας στα συμβούλια των κοινοτήτων και την προβολή του θέματος στις εφημερίδες, από πολίτες, η κατάσταση συνεχίζεται και εγκυμονεί κινδύνους για τους περίοικους και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.

Πράσινο: Η υπηρεσία, προφανώς επειδή είναι υποστελεχωμένη αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην περιοδικά αποψίλωση των χόρτων και στο κλάδεμα των δέντρων. Ειδικά οι αγροτικές οδοί και οι δρόμοι που ενώνουν το Μαρμάρι με το Τιγκάκι είναι πλέον απροσπέλαστοι.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων με φορέα υλοποίησης τον Δήμο είναι εμφανώς φτωχότερο σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτό δυσαρεστεί του μόνιμους κατοίκους και «κλειδώνει» τους επισκέπτες στα μεγάλα ξενοδοχεία.

Κύριε Δήμαρχε,

Παρά το γεγονός ότι τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων καταβάλλουν προσπάθεια, φαίνεται ότι η έλλειψη συντονιστή και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των συμβουλίων και των εκτελεστικών αντιδημάρχων καθιστά την επίλυση των προβλημάτων εξαιρετικά αργή ή και αδύνατη. Ο θεσμός του «επισκέπτη» αντιδημάρχου που εγκαινιάσατε, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη προβλημάτων συντονισμού, δείχνει εξ αρχής ότι δεν αποδίδει.

Για όλα αυτά αυτό σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Με τιμή

Κιάρης Μηνάς

Δημοτικός Σύμβουλος Κω

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΩΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΓΙΑ ΔΗΡΑΣ

ΚΩΣ, 22/6/2011

Πριν από δύο περίπου μήνες, με απόφαση του προέδρου του ΔΗ.ΡΑ.Σ, σταμάτησαν δύο εκπομπές του σταθμού, και συγχρόνως ξεκίνησε μία νέα εκπομπή .

Παρά τη γραπτή μας ερώτηση προς τον πρόεδρο δεν έχουμε ενημερωθεί μέχρι τώρα για το ποιος πήρε την απόφαση για την νέα εκπομπή και τους όρους της νέας συνεργασίας.

Πριν μερικές μέρες, για να αποφύγει προφανώς η δημοτική αρχή το πολιτικό κόστος ,αποφάσισε ο διευθυντής του σταθμού ,να σταματήσει τη συνεργασία και να διακοπεί η εκπομπή που έκαναν δύο συμπατριώτες μας. Τέτοιο δικαίωμα όμως δεν προκύπτει ούτε από τον Οργανισμό Εσωτερική Υπηρεσίας του ΔΗΡΑΣ , ούτε από το καταστατικό του.

Ξεκίνησαν , εν τω μεταξύ και νέες εκπομπές , τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με εξωτερικούς συνεργάτες του ΔΗΡΑΣ.

Δεν είμαστε κατά των εξωτερικών συνεργασιών , αυτές όμως πρέπει να γίνονται με το νόμιμο τρόπο όπως αυτές προβλέπονται στο καταστατικό του ΔΗΡΑΣ και από την νομοθεσία.

Στο καταστατικό λοιπόν και στο άρθρο 7 παράγραφο 8 αναφέρεται ότι :

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΡΑΣ αποφασίζει για την πρόσληψη, τις αμοιβές των εξωτερικών συμβούλων και συνεργατών της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τη παραγρ. 1 του άρθρου 7 το διοικητικό συμβούλιο επίσης αποφασίζει για κάθε θέμα,πλην εκείνων που ορίζεται διαφορετικά .

Τέτοια απόφαση όμως του δ.σ για τα προηγούμενα θέματα για τα οποία έχει την αρμοδιότητα δεν έχει ληφθεί ποτέ.

Κύριε Δήμαρχε,

Στην δύσκολη αυτή περίοδο , που περνάμε , η κοινωνία απαιτεί διαφάνεια σ ' όλες τις αποφάσεις και αξιοκρατία σ ' όλες τις επιλογές μας.

Η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων , η νομιμότητα των αποφάσεων σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν ,οφείλουν να είναι η πυξίδα στις αποφάσεις μας και όχι οι λογικές, των πελατειακών σχέσεων και των μικρο παραταξιακών πολιτικών.

Ρωτούμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά τον ΔΗΜΑΡΧΟ, και τον πρόεδρο του ΔΗΡΑΣ

Με απόφαση ποιών οργάνων ξεκίνησαν οι νέες εκπομπές ;

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι συγκεκριμένοι συνεργάτες και όχι κάποιοι άλλοι ;

Ποιοι είναι οι όροι συνεργασίας και με ποια διαφάνεια γίνεται η οικονομική διαχείριση αυτών των συνεργασιών ;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΚΩ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΔΗ.ΡΑ.Σ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter