H διαβίωση, η οικιστική αποκατάσταση, η εκπαίδευση των Ρομά στο νησί μας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς το προεδρείο του δημ. συμβουλίου Κω

Θέμα : H διαβίωση, η οικιστική αποκατάσταση, η εκπαίδευση των Ρομά στο νησί μας

α. Nαι! Οι Τσιγγάνοι δημιουργούν προβλήματα. Το παραδέχονται και οι ίδιοι. Έχουν ένα τρόπο ζωής που είναι ασύμβατος με τις τοπικές συνήθειες. Θέλουν την βοήθεια μας.

Την αναζητούν στο δρόμο, στην αυλή, στην πόρτα μας. Ζητούσαμε σαν παράταξη μια πολιτική λύση. Οι προηγούμενη δημοτική αρχή δεν το τόλμησε! Η υπό τον κ. Καίσερλη αρχή δοκιμάζει μια λύση. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα.

Επισκεφτήκαμε σήμερα την κοινότητα τους. Συζητήσαμε μαζί τους. Δεν υπάρχει νερό. Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Σε ένα τοπίο κυριολεκτικά ''κρανίου τόπος'' μέσα σε μικρές στρατιωτικές σκηνές τοποθετημένες σε βάσεις μπετόν στην είσοδο του πρώην σκουπιδότοπου, ο ένας κολλητά δίπλα στον άλλο, εντελώς πρόχειρα! Θα μείνουμε εδώ αν μας βοηθήσουν! Η άτυπη Συνεργατική για το μάζεμα ανακυκλώσιμων υλικών προσέφερε την ελπίδα για οργανωμένη απασχόληση για πρώτη φορά στην ζωή της κοινότητας. Αυτή ήταν η μεγάλη ώθηση. Η προοπτική μιας δουλειάς καλύτερης από το χθες. Δουλεύουν κι ολας στην Φάσιον! Τώρα είναι χωρίς λεφτά. ''Σήμερα αναγκάστηκε η γυναίκα μου να πάει στην ζητιανιά γιατί τέλειωσαν όλα τα χρήματα μας και εγώ που δουλεύω στην ανακύκλωση δεν πήραμε, δεν ξέρουμε πότε θα μας δώσουν κι έχουμε 4 μικρά παιδιά!''

Χρειάζεται προσοχή από τον δήμο. Αν για κάποιο λόγο η κατάσταση ναυαγήσει και δεν αποδώσει, τότε θα γυρίσουμε στο γνωστό παρελθόν. Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρηθούν. Η προσπάθεια του δήμου πρέπει να συνεχιστεί σε μόνιμη βαση. Το ευχόμαστε.

β. Kάθε κοινωνία κρίνεται από το πώς μεταχειρίζεται τους πιο αδύναμους ανάμεσά της. Μπορούμε να αγνοήσουμε τους Τσιγγάνους. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε και να επιμείνουμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσής τους. Τα προβλήματα τα ξέρουμε όλοι. Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Λύσεις υπάρχουν, αλλά γίνονται δύσκολες για τις ηγεσίες του τόπου δεν τολμούν και γίνονται ακόμα πιο δύσκολες στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης.

-Η εκπαίδευση, η μόρφωση, δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι υποχρέωση της κοινωνίας μας.

-Στο θέμα της διαβίωσης και της οικιστικής αποκατάστασης των Ρομά υπευθυνότητα του Δήμου είναι η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου εγκατάστασης και η δημιουργία όρων ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης σύμφωνα με τη διαδικασία της ΚΥΑ 23641/2003 περί πλανοδίων πληθυσμών,

- η λήψη μέτρων υγιεινής για την ανακούφισή τους και την αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια υγεία

Τι άλλο θα πρέπει να κάνει ο δήμος;

-Να βελτιώσει την κατάσταση του χώρου που διαμένουν οικογένειες Τσιγγάνων με συμμετοχή των ιδίων και την επίβλεψη των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και των Ιατρο-Κοινωνικών υπηρεσιών.

- Να αναπτύξει συμβατικές σχέσεις μεταξύ του δήμου και Ρομά π.χ. ανάθεση έργου, παροχή γης προς εκμετάλλευση κ.τ.λ.

- Αντιμετώπιση προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, με φαντασία και ευελιξία, πάντα με κριτήριο την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και σε αρμονία με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες.

- Ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και λειτουργία μορφωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αποσκοπούν στη δημιουργία αλληλοσεβασμού και κοινωνικής «ειρήνης» των Ρομά με την τοπική κοινωνία.

Άλλες δράσεις που μπορούν να γίνουν και που γίνονται αλλού είναι: Ίδρυση Κέντρων για την ψυχολογική, ψυχιατρική στήριξη και συμβουλευτική υποστήριξη όσων παρουσιάζουν προβλήματα, υποστήριξη σε θέματα νομικής και κοινωνικής φύσης, λειτουργία προγράμματος αλφαβητισμού για ενήλικες και ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά, πρόγραμμα επισκέψεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, παιδότοπους, προγράμματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Όσο κι αν αυτά φαντάζουν ως μη ρεαλιστικά, πρέπει κάποια στιγμή να μπουν στην ατζέντα του δήμου και της κοινωνίας μας.

Ν. Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter