Οι Πολίτες κόντρα στον Καιρό για το 5ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΠΚΣΚ

Δελτίο Τύπου που μας έστειλαν οι «Πολίτες κόντρα στον Καιρό»:

Χαιρετισμός στο 5ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

Στο 5ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων που έγινε στην Αμοργό, παρευρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης μας και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Συρμαλένιος. Στο χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

"...Το Συνέδριο σας γίνεται σε μια δύσκολη και κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας, αφού διεξάγεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης ελληνικής, ευρωπαϊκής, παγκόσμιας....Η σημερινή κρίση χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι φαινόμενο κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού...Στη χώρα μας εμφανίστηκε με οξύ τρόπο, εξαιτίας του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης που οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγής και στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων....Είναι φανερό ότι δεν "τα φάγαμε όλοι μαζί". Κάποιοι με ρυθμούς ανάπτυξης 4-5 %, αποκόμισαν τεράστια υπερκέρδη, χωρίς να μείνει κανένα όφελος για την κοινωνία...

Σήμερα ένα (1) χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και των ανάλγητων κυβερνητικών μέτρων, οδηγούμαστε σε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) που αν περάσουν, θα οδηγήσουν από την κοινωνική χρεωκοπία στην κοινωνική εξαθλίωση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Με τη φοροεπιδρομή του κεφαλικού φόρου (τι ειρωνία: αποκαλείται εισφορά αλληλεγγύης) και με όλα τα άλλα μέτρα, η οικονομική ύφεση, τα λουκέτα των καταστημάτων, η ανεργία θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο και θα οδηγήσουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα σε απόγνωση.

Στα νησιά μας, πέραν των γενικότερων συνθηκών, οι αρνητικές επιπτώσεις οξύνονται, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού. Η εφαρμογή του Ν. 3377/2005, δεν μπόρεσε να σταματήσει των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων Super Market. Aς μην γελιόμαστε η λεγόμενη ελεύθερη οικονομία, οδηγεί σε συσσώρευση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια. Η επέκταση του καπιταλισμού δεν σταματά με νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτές έχουν μόνο προσωρινό, ανασταλτικό χαρακτήρα.

Τουλάχιστον ας μπεί όρος, οι νέες αδειοδοτήσεις να γίνονται σε περιοχές εκτός οικιστικού ιστού, έτσι ώστε τα μικρά μαγαζιά να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητας. Από εκεί κι έπειτα, μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το ακτοπλοϊκό και οι μεταφορές των προϊόντων, ο τουρισμός, η φορολογική πολιτική (ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε), το παραεμπόριο κλπ, απαιτούν εξειδικευμένες πολιτικές νησιωτικής ιδιατερότητας. Σοβαρό ζήτημα για μας, αποτελεί επίσης ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις, που σε μεγάλο βαθμό και στα νησιά δουλεύουν με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Για μας απαιτούνται συνολικά λύσεις προς μια άλλη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Απαιτούν αντιμετώπιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επαναδιαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του, απευθείας δανεισμό από από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκδοση ευρωομόλογου, αναδιανομή του πλούτου με μοχλό το φορολογικό σύστημα, ανάπτυξη με τομεακές πολιτικές και με αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζουμε το Συνέδριο σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Από την πλευρά μας θα είμαστε μαζί σε κοινούς αγώνες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι (έμποροι και επαγγελματίες), αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας...."

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter