Η Συμπαράταξη Ελπίδας για την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών 26-6-2011
Τα ναρκωτικά είναι φυλακή!
Ας βοηθήσουμε οργανωμένα τους πολιτες και τα παιδιά του νησιού μας
Να μην μπουν ποτέ σε αυτήν!
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών πρέπει η κοινωνία μας, να κάνει τον απολογισμό των προσπαθειών της και να προγραμματίσουμε τις δράσεις για τον επόμενο χρόνο!
1. Ο Δήμος μας πρέπει να έχει την δική του πολιτική για τον κίνδυνο των ναρκωτικών, που να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής κοινωνικής πολιτικής του. Απουσίαζαν και απουσιάζουν:
Α. η συστηματική ενημέρωση που να απευθύνεται στους γονείς, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους και ιδίως στις ευπαθείς ομάδες (τσιγγάνοι, αλλοδαποί, άνεργοι, φτωχοί, διαλυμένες οικογένειες κλπ)
Β. η προληπτική πολιτική με την δημιουργία αποτρεπτικού κοινωνικού κλίματος μέσω ανάδειξης, ενημέρωσης, αστυνόμευσης και της υποστήριξης των ναρκομανών.
Γ. η πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος με την δημιουργια Δημοτικού Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης. Συνεργασία με τις κοινωνικές οργανώσεις ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ , ΙΘΑΚΗ. Την δημιουργια τοπικού συλλόγου υποστήριξης.
Δ. οι πολιτικές επανένταξης για τους χρήστες. Δημιουργία δικτύου υποστήριξης και συνεργασίας μέσα στις επιχειρήσεις του Δήμου και την συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις στο νησί μας.
Ε. τα προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης ομάδων (τσιγγάνοι, άνεργοι, διαλυμένες οικογένειες κλπ) και περιοχών που πλήττονται από φτώχεια, ανεργία, που αποτελούν παράγοντες για τη διάδοση των ναρκωτικών.
2. H λειτουργία της αστικής εταιρείας στον τόπο μας δεν έδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι παλινωδίες αποχώρηση-επανεισδοχή του Δήμου Κω δεν βελτίωσαν την κατάσταση.
3. Τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει;
Έπρεπε να έχουν διευρυνθεί οι υπάρχουσες υποδομές του κέντρου πρόληψης και με την δημιουργία κοινωνικής δημοτικής υπηρεσίας και λειτουργία συμβουλευτικού σταθμού, που θα αναπλήρωνε τις ανεπάρκειες που υπήρχαν.
Έπρεπε να έχουμε επιτύχει την δημιουργια κέντρου απεξάρτησης στα Δωδεκάνησα.
Θα βοηθούσε μια συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και η διεξαγωγή πολιτικών, κοινωνικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν το πρόβλημα. Μόνο ετσι θα αναγκάστούμε να δημιουργήσουμε μια δημοτική πολιτική που σήμερα δεν υπάρχει.
4. Η διολίσθηση στον χώρο των ναρκωτικών ουσιών έχει κοινωνικές αιτίες. Δεν είναι πρόβλημα ψυχιατρικής αλλά ψυχο-κοινωνικής αντιμετώπισης και επομένως απαιτείται και πολιτική αντιμετώπιση.
ΣYMΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ