Τοποθέτηση Γιώργου Κυρίτση στο ΔΣ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠ

Παρακολουθώ, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, την προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμαρχος να πείσει τον ίδιο του τον εαυτό για όσα λέει τόσο καιρό, για τα όσα υποσχέθηκε και δεν πρόκειται να κάνει για τους νέους.

Φαίνεται πια, ότι ούτε τον εαυτό του δεν μπορεί να πείσει.

Παρακολουθώ επίσης την εναγώνια προσπάθεια σας, κύριοι της δημοτικής αρχής, να περάσετε στον κόσμο την αίσθηση της κοσμογονίας, υποσχόμενοι τα πάντα μέσα απ' αυτή την πρόταση συνεργασίας Δήμου και Πολυτεχνείου.

Δε σας κρύβω πως κάθε συνεργασία με Α.Ε.Ι. είναι θετική, φτάνει να μην υποκρύπτει άλλα πράγματα.

Παρουσιάζετε, μάλιστα και με πρωτοσέλιδα σε τοπική εφημερίδα, ότι αυτή η συνεργασία με το ΕΜΠ και το δήμο γίνεται πρώτη φορά.

Ξεχνάτε ότι έχουμε κάνει, ως δήμος, τρεις τουλάχιστον συνεργασίες με το ΕΜΠ μέχρι τώρα;

Ή λέτε ψέματα στον κόσμο;

Να σας τις θυμίσω; Με την κυρία Μιμίκου για τα νερά της Κω, με τον κ. Μουτζούρη για την προστασία των ανατολικών ακτών, με τον κ. Ψαραύτη για τη σκοπιμότητα κατασκευής και τις προτάσεις χωροθέτησης νέου λιμανιού.

Πως λοιπόν έρχεστε και λέτε ότι πρώτη φορά τέτοια συνεργασία.

Ναι είναι πρωτοφανής, στην κυριολεξία, αυτή που επιλέξατε, δεν είναι όμως πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με το ΕΜΠ.

Την ίδια ώρα θέλετε αυτή την ιδιόμορφη συνεργασία, να την παρουσιάσετε και ως πανάκεια σε όλα τα προβλήματα της ανάπτυξης, της εργασίας, της εκπαίδευσης που απασχολούν του πολίτες.

Δε λέτε όμως στον κόσμο την αλήθεια.

Σ' αυτό τον κόσμο που περιμένει από εμάς να χαράξουμε τις γραμμές άμυνας και να κηρύξουμε την αντεπίθεση σε όλο αυτό το κακό που ήρθε (γιατί ήρθε) και στον τόπο μας, εκτός από τη χώρα.

Κι αυτό που περιμένει ο κόσμος είναι μέτρα και δράσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη και το σύνολο των δημοτών, όχι μέρος των δημοτών και μάλιστα μέρος επιλεγμένο κατά τα γούστα της δημοτικής αρχής.

Ο κόσμος απαιτεί έργα και δράσεις που στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, που δίνουν το δικαίωμα και την ευκαιρία για αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, υλικών και πνευματικών, του καθενός.

Αντί αυτών των δράσεων τι έχουμε.

Έχουμε εξαγγελίες – εξαγγελίες-εξαγγελίες και μια σειρά επιλογών που αγγίζουν τα όρια της παρανομίας.

Θα πούμε παρακάτω σε άλλα θέματα γι' αυτές τις επιλογές και αποφάσεις σας που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αν δεν είναι παράνομες.

Εδώ τώρα, τι έχουμε;

Ας δούμε την ίδια τη σύμβαση, υποψιάζομαι ότι και οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας δεν την έχουν δει καλά-καλά:

Τι λέει στο πρώτο άρθρο: «το αντικείμενο της συνεργασίας αναφέρεται σε θέματα του δήμου που έχουν επιστημονικό, τεχνολογικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, και συγκεκριμένα στην εφαρμογή των τεχνολογικών αντικειμένων που θεραπεύει το ΕΜΠ μέσω των σχολών του...»

Δηλαδή, ας μου πει ένας συνάδελφος ή ο κ. δήμαρχος, έχει θέματα μεταλλείων ή Ναυπηγικής, ή εφαρμοσμένων μαθηματικών, ή χημικών βιομηχανιών ο δήμος μας;

Δε λέω έργων πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα, γιατί εκεί όπως λέτε κατά καιρούς έχουμε ικανά στελέχη που μπορεί να κάνουν τα πάντα...

Το ζουμί που είναι θα αναρωτιέστε κ. συνάδελφοι!

Ακριβώς πιο κάτω στο ίδιο άρθρο: «χαρακτηριστική αλλά όχι μοναδική περίπτωση αποτελεί η ανάγκη παρακολούθησης, μέτρησης, οργάνωσης και διαχείρισης Χώρου, Περιβάλλοντος, της Γης και των Έργων Υποδομής μέσω σύγχρονων Γεωχωρικών Τεχνολογιών και Γεωπληροφοριακών Υποδομών....»

Δηλαδή;

Δηλαδή πού πάμε αγαπητοί συνάδελφοι; πάλι στον κ. Κάβουρα που ανακάλυψε ως δια μαγείας ο κ. Δήμαρχος.

Πως τον ανακάλυψε; Μα το έχω ξαναπεί. Μέσω των εξωθεσμικών συνεργατών του που περιφέρονται στο δήμο.

Στο άρθρο 6 όμως είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική η διάθεση του εμπνευστή. Τι λέει;

«Η συνεργασία των δύο Μερών στην εκπαίδευση των φοιτητών του ΕΜΠ, του επιστημονικού προσωπικού των δύο Μερών καθώς και συνεργατικών ομάδων....προβλέπεται:

α. Στην ανάθεση εκπόνησης διπλωματικών εργασιών σε ενδιαφερόμενους φοιτητές...»

Να σας αποκαλύψω και κάτι; Το 1981 ο κ. Δήμαρχος (και τότε δήμαρχος που απευθυνόταν και τότε στους νέους) κάλεσε και μένα ως φοιτητή να κάνω διπλωματική στην Κω. Χωρίς συνεργατικές και πληρωμές βέβαια. Προσφιλές του θέμα που με έπεισε να πάρω ως διπλωματική «Μελέτη αναδιάρθρωσης κυκλοφοριακού δικτύου της Κω». Από τότε είχε κάτι, με τους νέους και το κυκλοφοριακό.

«β. Στη δυνατότητα διεξαγωγής Θερινών μεγάλων ασκήσεων του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών των ενδιαφερομένων Σχολών.»

Ξέρετε ποιες σχολές κάνουν τέτοιες ασκήσεις;

Οι τοπογράφοι.

Συνδέστε το με τα προηγούμενα που σας είπα, συνδέστε το και με το όγδοο θέμα και θα καταλάβετε γιατί μιλούμε.

Και ξέρετε που πάνε και τις κάνουν; Σε περιοχές χωρίς κτηματολόγιο. Εμείς τι να κάνουμε τις τοπογραφήσεις των φοιτητών όταν έχουμε ήδη κτηματολόγιο.

Όμως, επειδή σας είπα και σε προηγούμενο Δ.Σ. ότι οι σχέσεις μου με το ΕΜΠ είναι πολύ καλές, τηλεφώνησα, έψαξα, έμαθα από στελέχη και συγκλητικούς του Πολυτεχνείου.

Μας πήραν είδηση και μιλούν, ειρωνικά, για πολύ χρήμα στην Κω.

Η εισήγηση στο πρυτανικό συμβούλιο, για τη συγκεκριμένη σύμβαση που έφερε ο κ. δήμαρχος μιλούσε για γεωδαιτικές ασκήσεις και την ανάληψη του κόστους από το δήμο.

Μα αυτό το κόστος το πληρώνει πάντα το ΕΜΠ. Πως εμείς πάμε και τους λέμε θα το πληρώσει ο δήμος.

Να σας ενημερώσω ότι για αντίστοιχη απόφαση του δήμου Τήλου ο συνάδελφος Τάσος Αλιφέρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν τέτοια δαπάνη, κλήθηκαν να πληρώσουν από τη τσέπη τους το ποσό.

Μη νομίζετε ότι αν προκύψει παρόμοια δαπάνη εμείς θα αφήσουμε να το πληρώσουν οι κάτοικοι της Κω.

Πολύ θα ήθελα να ξέρω όμως και τις θέσεις όλων των μελών της συγκλήτου. Γιατί δε στέλλουμε τη σύμβαση σε όλα τα μέλη της και να τα ρωτήσουμε την άποψη τους;

Είναι πράγματι πολύ σοβαρή η υπόθεση συνεργασιών με τα Α.Ε.Ι. κ συνάδελφοι.

Ναι έχουμε να ωφεληθούμε.

Αλλά όχι έτσι, χωρίς κοστολόγιο.

Γιατί κόστος έχει η σύμβαση και μας προετοιμάζει γι' αυτό, αλλά πονηρά.

Γιατί πονηρά;

Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι αυτές τις συμβάσεις να τις έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό μας, πράγμα που δεν έχει κάνει ο κ. δήμαρχος.

Εφ' όσον έχουν προβλεφτεί περνάνε και από έλεγχο του επιτρόπου όπως η άλλη η μεγάλη, πάλι με την ίδια έδρα του ΕΜΠ.

Θυμάστε αυτή με τα περίπου 500.000,00€, η οποία κόπηκε ως φαίνεται από τον έλεγχο, γιατί δεν ήταν στον προϋπολογισμό και γι' αυτό ξανάρχεται στο Δ.Σ. σήμερα με αριθμό θέματος 8.

Για να κάνουμε τροποποίηση του προϋπολογισμού και να τη ξαναστείλουν στον επίτροπο.

Να γιατί μιλώ για απαράδεκτες επιλογές και εμμονές.

Όμως αν θέλουμε μια πραγματικά ουσιαστική και διαφανή συνεργασία με το ΕΜΠ γιατί πάμε αποκλειστικά σε μια έδρα;

Γιατί για παράδειγμα να μη μιλήσουμε για την «ανάπτυξη μέσω των πολιτιστικών αγαθών» και τη συνεργασία μας με το ΕΜΠ που έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους αναπτυξιακές προτάσεις;

Πώς κολλήσαμε σε μια συγκεκριμένη σχολή και έδρα;

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter