Υπόμνημα Μυλωνά στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Γκούφα

Κοιν: Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Συμβούλους

Συμπαράταξη Ελπίδας

Κύριε πρόεδρε

εκ μέρους της παράταξης μας «Συμπαραταξη Ελπίδας Κω» και με την ευκαιρία της συνόδου σας στην πόλη μας, σας καταθέτουμε το παρακάτω υπόμνημα με ερωτήσεις που θα ήταν χρήσιμο να απαντηθούν.

1) Υπάρχει σοβαρότατο διαχρονικό πρόβλημα σχετικά με την διαχείριση των υδάτων στον νησιωτικό μας χώρο. Στην Κω για παράδειγμα δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των αποθεμάτων. Υπάρχει το καθεστώς της ανεξέλικτης κατασκευής γεωτρήσεων που οδηγεί ακόμη και στην ύδρευση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων χωρίς σύνδεση με τις ΔΕΥΑ! Στις περιοχές ΨΑΛΙΔΙ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ υπάρχει υφαλμύρωση του νερού και στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής τους λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης ή βελτίωσης του νερού χωρίς τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις! Τρία χωριά μας του νησιού (Αντιμάχεια, Καρδάμαινα, Κέφαλος) που αντιστοιχούν στο μισό της εδαφικής περιφέρειας και στο 1/3 του πληθυσμού της Κω δεν έχουν πόσιμο νερό! Σε ερωτήματα μας προς τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση μας απαντούν ότι: η αρμοδιότητα είναι στην Περιφέρεια! Ερωτάται η περιφερειακή αρχή αν προτίθεται να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις εφόσον στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας εμπίπτει ο περιφερειακός σχεδιασμός, ο περιβαλλοντικός έλεγχος καθώς και οι αδειοδοτησεις των γεωτρήσεων, φροντίζοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσουν οι θεσμικές αρμοδιότητες.

2) Υπάρχει σοβαρή εκκρεμότητα σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον νησιωτικό χώρο. Στην Κω για παράδειγμα, λειτουργει ΧΥΤΑ εδώ και 2,5 χρόνια χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς έλεγχο από τις υπηρεσίες σας για την τήρηση των δεσμεύσεων της περιβαλλοντικής δανειοδότησης. Αποτέλεσμα είναι οι έντονες οσμές και η μη κατασκευή του πυρσού απαγωγής του παραγόμενου βιοαερίου. Σε 2 χρόνια απαιτείται η δημιουργία νέου κυττάρου υγειονομικής ταφής. Ο Δήμος Κω α) εντελώς παράνομα κατήργησε τον σύνδεσμο χωρίς να προχωρήσει στην δημιουργία του ΦΟΣΔΑ με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η λειτουργία και η προοπτική του β)Ενώ υπάρχει πακέτο μελετών για την επέκταση και τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και μέχρι το τέλος του έτους είναι σε εξέλιξη μέτρο χρηματοδότησης τους δηλώνει απών γ) δεν εχει εξασφαλίσει την αγορά γης και εχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ αποθεματικό για την αυτοχρηματοδότηση της κατασκευής νέου κατάρρου, ως εχει συμβατική υποχρέωση δ) δεν εχει καθορίσει χώρους υγειονομικής ταφής μη οικιακών απορριμμάτων (οικοδομικών υλικών, ιατρικών κλπ) και ε) η ανακύκλωση υπολειτουργεί. Ερωτάται η περιφερειακή αρχή αν προτίθεται να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις εφόσον στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας εμπίπτει ο περιβαλλοντικός έλεγχος, ο περιφερειακός σχεδιασμός καθώς και ζητήματα χωροθέτησης.

3) Με το νέο μοντέλο των φορολογικών υπηρεσιών, προτείνεται η κατάργηση όλων των Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν μέχρι σήμερα σε αρκετά νησιά του Ν. Αιγαίου και η διατήρηση μόνο των Δ.Ο.Υ. που βρίσκονται στη Σύρο και στη Ρόδο. Επειδή οι προτεινόμενες αλλαγές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων των πολιτών ερωτάται η περιφερειακή αρχή, αν γνωρίζει το θέμα, εχει άποψη για τις συνέπειες του μέτρου και αν προτίθεται να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

4) Πέρα από τις αποσπασματικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες των περιβαλλοντικών εγκρίσεων των πάσης φύσεως επενδύσεων από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας, ζητούμε να ενημερώνεται ο κάθε Δήμος με αναλυτικό σημείωμα για το σύνολο των επενδύσεων που αφορούν την περιοχή του και αυτό το κείμενο να είναι αναρτάται στο διαδίκτυο στη ιστοσελίδα του κάθε Δήμου.

Νίκος Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter