Ένας χρόνος πέρασε από την ιδρυτική συνάντηση του Οικολογικού Ανέμου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

 Οικολογικός Άνεμος

Ο Οικολογικός Άνεμος κλείνει ένα χρόνο ζωής και συνεχίζει να φυσά στο Νότιο Αιγαίο…

«Ένας χρόνος πέρασε από την ιδρυτική συνάντηση του Οικολογικού Ανέμου στη Σύρο, στις 3 Ιουλίου 2010. Μια συνάντηση στην οποία τα πρώτα (ιδρυτικά) μέλη ανταλλάξαμε τις ανησυχίες μας, επιβεβαιώσαμε το σκοπό και τη διάθεσή μας για δράση, επικυρώσαμε τις αρχές της περιφερειακής κίνησης και τις εκφράσαμε με την ιδρυτική μας διακήρυξη, αλλά και ξεκινήσαμε έναν μακρύ και κοπιαστικό αγώνα για τη διάδοση του μηνύματός μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας νησιώτες.

Η πρόσκλησή μας απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες των νησιών που αντιλαμβάνονταν τις αποτυχημένες συνταγές πολιτικής, που έφεραν την κρίση στα νησιά προτού τη φέρει το μνημόνιο. Και σε όλους τους πολίτες που οραματίζονταν, όπως κι εμείς, νησιά ζωντανά, βιώσιμα, ελκυστικά όλους τους μήνες του χρόνου.

Σύντομα, πολλοί νησιώτες δυνάμωσαν με τη συμμετοχή τους τον Οικολογικό Άνεμο, συνειδητοποιώντας ότι το ζητούμενο στην περιφέρειά μας είναι η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής και του μέλλοντός μας. Και ήταν αυτή η συμμετοχή, η πίστη σε αυτή την αρχή και η διαφορετικότητα των προτάσεών μας – που αποτυπώθηκαν από πολύ νωρίς στο πρόγραμμά μας για τα νησιά – που έπεισαν τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν εναλλακτικά και να στηρίξουν τον Οικολογικό Άνεμο, δίνοντάς του μια θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στους έξι μήνες της θητείας του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Οικολογικός Άνεμος, μέσω του επικεφαλής του Νίκου Χρυσόγελου, δεν έπαψε ποτέ να θέτει θέματα προς συζήτηση με πολιτικό περιεχόμενο και σοβαρό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες του Νοτίου Αιγαίου. Με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του σε κρίσιμα ζητήματα, με εκδηλώσεις και ημερίδες που συνδιοργανώνει με τους Οικολόγους Πράσινους ή με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε σχετικές πρωτοβουλίες που διοργανώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οικολογικός Άνεμος δεν λέει… λόγια του ανέμου: οι θέσεις του διαμορφώνονται μέσα από ανοιχτή συζήτηση όλων των θεμάτων και προτάσεων, με ανθρώπους που είτε σε μόνιμη συμμετοχή είτε όσο αυθόρμητα μπορεί ο καθένας να ανταποκριθεί, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την εμπειρία του, συνεργαζόμαστε προς συναινετικές λύσεις για όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Όσοι αποτελούμε τον Οικολογικό Άνεμο επιθυμούμε να πετύχουμε βαθύτερες αλλαγές στις κοινωνίες των νησιών μας, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συνείδησης, αξιών, τρόπου ζωής, πολιτισμού. Η κρίση που βιώνει η περιφέρειά μας, αλλά και η εθνική κρίση, που όμοιά της δεν έχει περάσει η χώρα, απαιτούν βαθιά συνειδητοποίηση από όλους μας των ατομικών και συλλογικών λαθών, των απαιτούμενων αλλαγών σε συνήθειες και αξίες και της ανάγκης για αλληλεγγύη και συνεργασία για το κοινό «καλό».

Απευθύνουμε, λοιπόν, το περσινό μας κάλεσμα ως πιο επίκαιρο από ποτέ:

Ελάτε να αλλάξουμε την πολιτική στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και να αλλάξουμε και εμείς μέσα από τη συνεργασία, την κοινή δράση, τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ζωή των νησιών, τη συμμετοχή μας στους θεσμούς.

Ελάτε να οργανωθούμε σε κάθε νησί, μικρό και μεγάλο, να προτείνουμε λύσεις και να δουλέψουμε για αυτές, να βοηθήσουμε να φυσήξει «οικολογικός άνεμος» αλλαγής στο Νότιο Αιγαίο.»

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter