Χρυσόγελος και Γρηγοριάδης προς Περιφερειάρχη για τις φυλακές της Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολογικός Άνεμος

Προς

Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

κ. Ι. Μαχαιρίδη

Θέμα: αντιμετώπιση στοιχειωδών προβλημάτων φυλακών Κω

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στις φυλακές της Κω είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε αυτές τις φυλακές. Οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή είναι περίπου 120 ενώ οι δυνατότητες της φυλακής είναι να φιλοξενεί 90 άτομα μόνο.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 30 κρατούμενοι κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου, δεν υπάρχει καθόλου υγειονομικό προσωπικό όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της φυλακής, δηλαδή ούτε γιατρός, ούτε ψυχίατρος, ούτε ψυχολόγος ούτε καν νοσηλευτής. Το αποτέλεσμα είναι να υποχρεώνονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να επιτελούν αυτούς τους δύσκολους ρόλους με τη βοήθεια κάποιων εξωτερικών συνεργατών ή εθελοντών.

Οι φυλακές δεν μπορούν από την άλλη πλευρά να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα επανένταξης λόγω στενότητας χώρου παρόλο που οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν εκφράσει τη θέληση να συμμετέχουν στη διαμόρφωση παρακείμενου χώρου φτάνει βέβαια να βρεθούν τα χρήματα να αγοραστούν τα υλικά, μια δαπάνη που δεν ξεπερνά τα €3-5.000.

Γνωρίζουμε τις δημοσιονομικές δυσκολίες και τη θεσμική αδυναμία να παρέμβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε όλα τα προβλήματα. Θεωρούμε, όμως, ότι θα μπορούσε η Περιφέρεια, και σε αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε και ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου και ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Δωδεκανήσου στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κατάσταση στις φυλακές Κω:

- Πρώτον, σε συνεργασία με τον Δήμο Κω να προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε μια ομάδα εθελοντών (γιατροί, Σαμαρείτες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

- Δεύτερον, να διαθέσει η Περιφέρεια ένα κονδύλι της τάξης των €3-5.000, που δεν είναι απαγορευτικό, για την αγορά υλικών με τους κρατούμενους να προσφέρουν την εργασία ώστε να διαμορφωθεί παρακείμενος χώρος σε αίθουσα δημιουργικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων επανένταξης. Αυτό, εκτός των άλλων, θα έδινε και ένα αίσθημα ικανοποίησης και επιτυχίας στους ίδιους τους κρατούμενους, που οι περισσότεροι είναι από την γύρω περιοχή.

Νομίζουμε ότι είναι χρέος της πολιτείας να σκύβει με μεγαλύτερη προσοχή στα προβλήματα των πιο αδύναμων, ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της βαθιάς κρίσης. Παρόλο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που προφανώς παρανόμησαν, νομίζουμε ότι θα πρέπει να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν στην κοινωνία και να γίνουν ξανά ένα υγιές κομμάτι της. Μπορούμε, επιπλέον, να δείξουμε ότι η ανθρωπιά εξακολουθεί να υπάρχει στο Ν. Αιγαίο.

Με τιμή,

Ν. Χρυσόγελος, Δ. Γρηγοριάδης

Περιφερειακός σύμβουλος, Συντονιστής ΠΚ Δωδεκανήσου Οικολόγων Πράσινων

επικεφαλής «Οικολογικού Ανέμου στο Ν. Αιγαίο»

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter