Αντώνης Κρητικός: «Δεν κάνατε τίποτα τα τελευταία 20 χρονιά στις δημοτικές κοινότητες του νησιού»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

Άρθρο του Αντώνη Κρητικού

"Δεν κάνατε τίποτα τα τελευταία 20 χρονιά στις δημοτικές κοινότητες του νησιού", μας είπε ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά στους έξι μήνες του νέου δήμου που ο δήμαρχος προσπαθεί να υποβαθμίσει-ακυρώσει το έργο των κοινοτήτων και των δήμων του νησιού μας και να απαξιώσει με αυτό το τρόπο και τα πρόσωπα που διοίκησαν τις κοινότητες και τους δήμους .

Ιδιαίτερα στο δήμο Ηρακλειδών φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία και μάλιστα για αν­θρώπους με τους οποίους είχε συνεργαστεί και είχαν δώσει λύσεις σε προβλήματα που απασχολού­σαν όλο το νησί, πχ ΔΕΗ, καύσιμα, λατομείο κτλ.

Θα άξιζε όμως να υπενθυμίσουμε κάποια από τα έργα που σχεδιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υλοποιήθηκαν αυτή την περίοδο για την οποία λέει ο δήμαρχος ότι δεν έγινε τίποτα ή και για μελέτες που βρήκε έτοιμες ο νέος δήμος του νησιού μας, ενταγμένες σε προγράμματα έτοιμες για υλοποίηση.

Είναι , λοιπόν , ένα τίποτα....

Τα σχολειά που έγιναν με οικονομική συμμετοχή του δήμου Ηρακλειδών ή των κοινοτήτων (όπως τα νηπιαγωγεία της Κεφάλου, της Αντιμάχειας και της Καρδάμαινας), την επένδυση στα σχολεία πάντα πολλαπλάσιων ποσών από αυτά που μας επιχορηγούσε το κράτος.

Οι δράσεις στον πολιτισμό (ανάπλαση κάστρου Αντιμάχειας, καλλιτεχνικά εργαστήρια, χορωδία, φιλαρμονική κλπ)

Στην υγεία με την απόφαση για την σύσταση του κέντρου υγείας μετά από προσπάθεια της τότε δη­μοτικής αρχής και την επισκευή του παλαιού γυμνασίου Αντιμάχειας από τον δήμο Ηρακλειδών για να στεγάσει το κέντρο υγείας, και το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αγροτικό ιατρείο.

Την επισκευή του κτιρίου που αγοράστηκε με πρωτοβουλία της επόμενης δημοτικής αρχής, για το κέντρο υγείας το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει..

Έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος στο δήμο Ηρακλειδών (βιολογικός καθαρισμός, λιμάνι Καρδάμαινας, αγορά έκτασης 300 στρ. στο ζηνί, εκεί που κάνατε φέτος την καταστροφική παρέμβαση, ΧΥΤΑ).

Οι αναπλάσεις και στα τρία διαμερίσματα, με αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης, στην Κέφαλο και αποχέτευσης.

Τα δυο Γενικά πολεοδομικά σχεδία ΚΕΦΑΛΟΥ και Καρδάμαινας, οι πολεοδομήσεις , για τα οποία ο δήμος Ηρακλειδών έχει δαπανήσει πάνω από 1εκ. ΕΥΡΩ, το σχέδιο του Μαστιχαριού.

Για τα οποία ο δήμαρχος απευθυνόμενος σε δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του, τα χαρακτήρι­σε ως μια γραμμή σε ένα χαρτί, στο δημοτικό Συμβούλιο.

Ελπίζω να μην καταλήξουν έτσι, μια απλή γραμμή, με τους πειραματισμούς που κάνει ο δήμος με τις συνεργατικές ομάδες και σε αυτό το θέμα.

Οι επιχειρήσεις της BΙΜΕΛ και της ΑΝΕΜ, από τις οποίες ο νέος δήμος αποποιήθηκε τη κυρίαρχη θέση του χωρίς να μας πείσει για την σκοπιμότητα αυτής της κίνησης.

Στην ίδια συνεδρίαση όταν ζητούσε ο δήμαρχος συναίνεση λόγω της δύσκολης περιόδου, ακούσαμε τη θέση του, ότι θα ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ να πληρώσει ο δημότης της πόλης για να βελτιωθεί το νερό στο δήμο Ηρακλειδών.

Αλλά τότε θα αντέτεινε κανείς, γιατί να πληρώσουν οι δημότες των κοινοτήτων, με την λογική του δημάρχου, τα δάνεια που θέλει να πάρει ο δήμαρχος, για να φτιάξετε τα νέα κτίρια στα όρια της πόλης .

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι λογικές αντί να ενώσουν χωρίζουν τις κοινωνίες του νησιού μας,αντί για πρόοδο και ανάπτυξη θα φέρνουν οπισθοδρόμηση.

Αν για ένα πρόβλημα που έχει η μια περιοχή βάζουμε απέναντι της, τις άλλες κοινότητες του δή­μου,δια στόματος μάλιστα του δημάρχου, και αναπτύξουμε έτσι νέους τοπικισμούς, τότε ο δήμος δεν έχει προοπτική.

Σε μια δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή ένα δήμο χωρίς χρέη και δανειακές υποχρεώσεις, σε αντίθεση με τους περισσότερους δήμους της χώρας

Στους δε πρώην δύο δήμους Δικαίου και Ηρακλειδών, έχετε έργα ενταγμένα, π.χ στο ΕΣΠΑ (απο­χετευτικό δίκτυο Καρδάμαινας, βιολογικός Δικαίου, δημοτικό σχολείο Κεφάλου κλπ), πολλών εκ. Ευρώ, προσπάθεια και αυτών που ο δήμαρχος κατηγορεί ότι τίποτα δεν έκαναν.

Αυτά θα αποτελέσουν βαθιά ανάσα για την οικονομία του νησιού μας στο επόμενο διάστημα, εαν βεβαίως ο δήμαρχος δεχτεί τα λεφτά από την Ευρώπη !!

Βρήκατε και έργα σε εξέλιξη, όπως η ανάπλαση της τσιγκούρας στην Κέφαλο, η ανάπλαση των αγίων αποστόλων στην Αντιμάχεια, τα οποία σταματήσατε και δεν φαίνεται προοπτική και ιδιαίτε­ρο ενδιαφέρον από την δημ. αρχη για να ολοκληρωθούν.

Δεν απαιτεί κανείς να κάνει ο δήμος μεγάλα έργα στο πρώτο εξάμηνο.

Όμως η κατάσταση, ιδιαίτερα στις δημοτικές κοινότητες, είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν .

Οι επιστολές μελών των δημοτικών συμβούλων των κοινοτήτων στο τύπο φανερώνουν την απαξίω­ση και την απογοήτευση που αρχίζει να υπάρχει για την λειτουργία τους.

Αν κάναμε μια στάση στην Κέφαλο τότε εύκολα θα διαπιστώναμε ορισμένα μόνο από τα προβλή­ματα .

Η καθαριότητα δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει και οι συνθήκες απαιτούν, και είμαστε πλέον στον Ιούλιο.

Αν και από τον δήμο Ηρακλειδών ξεκίνησε η προσπάθεια για να έρθουν οι εταιρείες χαμηλού κόστους στην Κω, δεν υπάρχει ακόμα λεωφορείο από το αεροδρόμιο προς τις κοινότητες που να εξυπηρετεί τους επισκέπτες, και ιδιαίτερα προς Κέφαλο όπου υπάρχει ανάγκη και για συγκοινωνία στα όρια της κοινότητας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χωριού.

Αν περιμένουμε την ενιαίο φορέα των συγκοινωνιών που προωθεί η δημοτική αρχή να δώσει λύση τότε χάσαμε το τρένο.

Το οδικό δίκτυο θέλει σε πολλά σημεία συντήρηση, σε αρκετούς δρόμους είναι δύσκολο να κυκλο­φορήσεις,ενώ δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση του αγροτικού δικτύου.

Η μελέτη για την παρέμβαση στο λιμάνι της Κεφάλου, έτοιμη από την προηγούμενη περίοδο αν και εντάχθηκε και στο πρόγραμμα του νέου δήμου δεν υλοποιήθηκε ακόμα.

Τα προβλήματα είναι εδώ, αυτά είναι μερικά μόνο, ασχοληθήτε με αυτά, γιαυτό σας επέλεξε ο κόσμος, και μην προσπαθείτε να μηδενίζεται την παρουσία των προηγούμενων .

Το ουσιαστικό κλείσιμο των εργοταξίων των πρώην δυο δήμων και η απουσία χωρικών αντιδημάρ­χων, οι αδυναμίες μέχρι ενός σημείου αναμενόμενες στην λειτουργία του νέου δήμου, έχουν δη­μιουργήσει μεγάλο κενό στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας σε όλες της κοινότητες.

Μας στέρησαν έτοιμους μηxανισμούς που μπορούσαν να δώσουν λύσεις.

Και με εμφανή πλέον, την πολιτική απουσία του δήμου για τους κατοίκους των κοινοτήτων, που δεν καλύπτεται με κάποιες επισκέψεις των στελεχών της δημ. Αρχής.

Δεν μπορεί το κράτος να αποκεντρώνει αρμοδιότητες και ο δήμος να λειτουργεί τελείως συγκε­ντρωτικά, όλα συγκεντρωμένα στη πόλη.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα έργα και δράσεις σε όλες τις κοινότητες αυτά τα χρονιά, αλλά νομίζω είναι αρκετά για να αντιληφθούμε ότι οι αφορισμοί του δημάρχου όχι μόνο είναι εκτός πραγματικότητας, άλλα προφανώς αλλού αποσκοπούν.

Η πλειοψηφία των συμβούλων της δημοτικής αρχής οι οποίοι προέρχονται από τις δημοτικές κοι­νότητες και έχουν υπηρετήσει από τη θέση της πλειοψηφίας τους πρώην δήμους και τις κοινότητες αυτήν την εικοσαετία, από υψηλές θέσεις ευθύνης, για λίγα έως πολλά χρόνια ,

Συμφωνούν άραγε με αυτή την ισοπεδωτική άποψη για όλους, θέση του δημάρχου ότι τίποτα δεν έγινε τα τελευταία 20 χρόνια στις κοινότητες μας?

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter