Νίκος Μυλωνάς: ΕΦΤ - Φορέας τουριστικής πολιτικής ή μια από τα ίδια;

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Ο πολύπαθος Ενιαίος Φορέας Τουρισμού οδεύει στην τροποποίηση του καταστατικού του.

Οι προτάσεις της πλειοψηφίας κινούνται στην ίδια λογική με το παρελθόν. Προκρίνουν την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΦΤ ως αστικής εταιρείας. Αυτό το μοντέλο είναι ξεπερασμένο. Για μας υπάρχει πολιτικό ζήτημα αλλαγής του ρόλου και του χαρακτηρα του. Μια σοβαρή αποτίμηση της παρουσίας του στην κοινωνία μας πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: πως ωφελήθηκαν οι πολίτες της Κώ-Νισύρου από την δράση του; Ωφέλησε ή αποπροσανατόλισε-παραμύθιαζε το κόσμο με μια πολιτική με κακό κοινωνικό αποτέλεσμα; Ξόδεψε και ξοδεύει πολύ δημόσιο χρήμα και ενισχύοντας το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, του all inclusive και των μεγάλων ξενοδοχείων. Δε βοήθησε και δεν βοηθά τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

1. Ο ρόλος του ΕΦΤ όπως τον έχουμε μέχρι τώρα ως ''αστικής εταιρείας'' εχει λήξει προ πολλού. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας, η δομή και η μορφή του. Προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο την ένταξη του στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου θέλοντας να ενισχύσουμε τον πολιτικό του ρόλο και την ευρύτερη σημασία της δράσης του. Η Εταιρεία έχοντας την ενιαία ευθύνη της 'υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων της Κω, μέσα από τη συμμετοχή της στη δημιουργία και προώθηση επώνυμων τοπικών προϊόντων του γεωργικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού τομέα, την ενημέρωση και στήριξη των επιχειρηματικών μονάδων μεταποίησης και των παραγωγών, την προώθηση της επιχειρηματικότητας των κατοίκων στην ανάπτυξη νέων μονάδων ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων του τριτογενή τομέα με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, η ενημέρωση, η εκπόνηση, η κατάθεση και η υποστήριξη προτάσεων προγραμμάτων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του Δήμου Κω ως ισχυρού περιφερειακού οικονομικού πόλου κλπ και ανάμεσα σε αυτά και τη λειτουργία Γραφείου Τουρισμού, δημοσίων σχέσεων και Πληροφόρησης. Ούτε η αναπτυξιακή δημοτική επιχειρηση έγινε ούτε η δημοτική πολιτική για τον τουρισμό αλλάζει. Έτσι θα συνεχίζεται ο μέχρι τώρα αναποτελεσματικός διαχειριστικός χαρακτήρας γύρω από την διαφήμιση, τα ταξίδια στο Ρήνο και στις εκθέσεις του εξωτερικού με αποκλειστικό κριτήρια την αύξηση του αριθμού των αφίξεων.

2. Αν πρέπει να πούμε κάτι στο πλαίσιο της λογικής της πλειοψηφίας και των προτάσεων που μας δόθηκαν τότε προτείνουμε καταστατικές αλλαγές:

α) την θεσμοθέτηση θέσης μάνατζερ του ΕΦΤ διετούς σύμβασης εργασίας στην βαση συγκεκριμένου σχεδίου υλοποίησης αντίστοιχης διάρκειας που συντάσσετε από το διοικητικό συμβούλιο.

β) την τόνωση του ρόλου των επαγγελματικών φορέων περί των τουρισμό με την αύξηση της συμμετοχής τους, του ρόλου τους και της ευθύνης τους παραχωρώντας τους ακόμη και την αντιπροεδρία και την γραμματεία του Ε.Φ.Τ.

γ) την αποδέσμευση της Νισύρου ή την μετάταξη της ως συνεργαζόμενου μέλους στην βαση δικού του σχεδίου δράσης που ο ΕΦΤ αναλαμβάνει προς υλοποίηση με αντίστοιχη οικονομική συνεισφορά, και

δ) την στροφή στην διαχείριση των προβλημάτων του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας με την βελτίωση των πραγμάτων του τόπου μας και της πληροφόρησης των επισκεπτών. Θεωρούμε απαραίτητη την δημιουργία γραφείων τουρισμού σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού. Σύστημα παρακολούθησης των προβλημάτων που υπάρχουν ή δημιουργούνται και μηχανισμός παρέμβασης.

Για την Σ.Ε.

Ν. Μυλωνάς (μέλος δσ ΕΦΤ)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter