Επικίνδυνες ουσίες σε καπνιστά τρόφιμα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς σήμανση, παρά τις επίσημες μελέτες

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα, με ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων

Αποδεδειγμένα επικίνδυνα παρασκευάσματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται νόμιμα σε διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καν σήμανση για τον καταναλωτή.

Πρόκειται για τέσσερες τουλάχιστον μείγματα, από αυτά που είναι γνωστά ως πρωτογενή «αρώματα καπνού», καθώς προκύπτουν από συμπύκνωση καπνού καύσης ξύλων και υποκαθιστούν την παραδοσιακή επεξεργασία των καπνιστών τροφίμων ή χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε άλλα τρόφιμα, όπως οι σοκολάτες. Η υπόθεση αφορά τις ουσίες FF-B, TRADISMOKETMA, SCANSMOKER909 και AM01, που έχουν αξιολογηθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ότι είναι γονιδιοτοξικά ή εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Το θέμα έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, που επισημαίνει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των αξιολογημένων ως επικίνδυνων ουσιών ακυρώνει ουσιαστικά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2065/2003 που προβλέπει αξιολόγηση των αρωμάτων καπνού για την τοξικότητά τους. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τα υποκατάστατα κάπνισης ή ενδεχομένως και την ίδια την κάπνιση, ζητά εξηγήσεις για τη χρήση τέτοιων ουσιών σε τρόφιμα όπως οι σοκολάτες, και ρωτά αν τουλάχιστον υπάρχουν σχέδια για σήμανση που να ενημερώνει επαρκώς τους καταναλωτές.

«Η προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας οφείλει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε πολιτική για τα τρόφιμα», τόνισεο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τα προβλήματα που δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις η παραδοσιακή επεξεργασία των καπνιστών τροφίμων, πρέπει να ξεπεραστούν με βελτιωμένες πρακτικές και αποτελεσματικότερους ελέγχους. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο να δίνεται ασυλία σε υποκατάστατες ουσίες, ακόμη κι όταν αποδεικνύονται επικίνδυνες. Η «εκκρεμότητα» λοιπόν με τα επιβαλλόμενα μέτρα πρέπει να λήξει άμεσα: Οι καταναλωτές δικαιούνται να έχουν πλήρη ενημέρωση και οι αρχές υποχρεούνται να κατοχυρώνουν πλήρη ασφάλεια αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Θέμα: Αρώματα καπνού σε επεξεργασία τροφίμων

Για τα αρώματα καπνού που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασία τροφίμων, ο Κανονισμός ΕΕ 2065/2003 προβλέπει, σταδιακή αξιολόγηση για την τοξικότητά τους. Τα αρώματα αυτά προκύπτουν από συγκεκριμένα πρωτογενή συμπυκνώματα καπνού από συμπύκνωση πραγματικού καπνού καύσης ξύλων. Παράγωγά τους προστίθενται μετά σε τρόφιμα, για υποκατάσταση του φυσικού αρωματισμού με κάπνιση και όχι μόνο. Μπορούν να προστεθούν ως αρώματα σε διάφορα τρόφιμα, όταν όμως δεν υποκαθιστούν την κάπνιση αναγράφονται ως αρώματα (1).

Τα πρωτογενή αρώματα καπνού, καταγράφτηκαν και ήδη αξιολογούνται από την EFSA(2). Από αυτά, το FF-B(2007) (3), TRADISMOKETMA(2010) (4), SCANSMOKER909 (2010) (5) και AM01 (2010) (6) κρίθηκαν ότι είναι γονιδιοτοξικά ή εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Η Κομισιόν και οι εθνικές αρχές είναι ενήμερες, τα συγκεκριμένα όμως προϊόντα εξακολουθούν να προστίθενται σε τρόφιμα, και μάλιστα χωρίς σήμανση για τον καταναλωτή, με δικαιολογητικό ότι παρόμοια προβλήματα ενδέχεται να δημιουργεί και η φυσική κάπνιση. Η τελευταία έχει εξελιχθεί και συχνά δεν επιβαρύνει τα τρόφιμα με καρκινογόνους Πολυαρωματικούς Υδρογονάνθρακες, υπεύθυνοι επικαλούνται όμως ότι τα αρώματα καπνού δεν έχουν τέτοιες ουσίες και γι' αυτό πρέπει να προτιμώνται.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι μέτρα σκέφτεται να πάρει και πότε, για να προστατεύσει την δημόσια υγεία από τα υποκατάστατα κάπνισης ή ενδεχομένως και από την ίδια την κάπνιση;

2. Πώς και με ποια δικαιολογία επιτρέπει και χρησιμοποιούνται αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα σε τρόφιμα όπως οι σοκολάτες;

3. Σχεδιάζει τουλάχιστον να προβλέψει ως υποχρεωτική τη σήμανση για τα αρώματα καπνού σε τρόφιμα, καθώς και για την αξιολόγησή τους;

4. Θεωρεί λογικό να διαγράφει 10 χρόνια νομοθετικού και ερευνητικού έργου κρατώντας σε εκκρεμότητα τα μέτρα που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αξιολογήσεις ουσιών όπως τα αρώματα καπνού;

(1) όπως στη σοκολάτα (Κανονισμός 1334/2008).

(2) Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας Τροφίμων

(3) http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/20r.pdf

(4) http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1394.pdf

(5) http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1395.pdf

(6) http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1396.pdf

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter