Οικολόγοι Πράσινοι: Πρόταση για δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Ρόδο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Η Συντονιστική Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων απέστειλε επιστολή στο δήμαρχο Ρόδου για την κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο νησί της Ρόδου:

Είναι γνωστά τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο θέμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στο νησί της Ρόδου. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) παρόλο που έχει υπογράψει συμφωνία με το Δήμο Ρόδου για την κατασκευή ενός ΚΔΑΥ αλλά και την τοποθέτηση ειδικών κάδων (μπλε) στο νησί ήδη από το 2006 δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Δήμου Ροδίων στο παρελθόν και του ενιαίου Δήμου τώρα.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσκληση από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την «Προστασία εδαφικών συστημάτων και διαχείριση στερεών αποβλήτων» (κωδ. 9, άξονας 4, θεμ. προτερ. 44) με ημερομηνία λήξης την 13/12/2011 και προϋπολογισμό €35 εκατομ., δεσμεύσεις της τάξης των €23,1εκατομ. και συνεπώς διαθέσιμη δημόσια δαπάνη €11,9 εκατομ. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν κατασκευές και αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και μεταξύ των τελικών δικαιούχων είναι και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου βαθμού, επομένως και ο Δήμος Ρόδου.

Γνωρίζοντας το ύψος της παραγωγής αποβλήτων συσκευασιών στο νησί, τα προβλήματα χώρου που υπάρχουν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) αλλά και τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από τη χώρα μας στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών υπολογίζουμε1 ότι πάνω από 15.000 τόνοι συσκευασιών μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ανακύκλωσης με τεράστια οφέλη για την οικονομία του νησιού αλλά και το περιβάλλον.

Παρότι καταλαβαίνουμε ότι το έργο της κατασκευής ενός, ίσως και δύο, ΚΔΑΥ στο νησί της Ρόδου είναι στις αρμοδιότητες της ΕΕΑΑ ως Συστήματος Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (σύμφωνα με την 106453/2003 (ΦΕΚ 391 Β' Υπουργική Απόφαση), προτείνουμε την αίτηση ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο παραπάνω πρόγραμμα. Κρίνουμε ότι τελικά αυτό που προέχει είναι να ξεκινήσει το έργο της ανακύκλωσης συσκευασιών στο νησί παρά το ποιος θα υλοποιήσει τελικά το έργο.

Ωστόσο η υλοποίηση του έργου αυτού θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την ΕΕΑΑ η οποία θα διαθέσει τα μέσα για την αποκομιδή (κάδοι και οχήματα αποκομιδής), τη μηχανική διαλογή και θα φροντίσει για τη μεταφορά και προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση το ΚΔΑΥ δε θα μπορεί να είναι λειτουργικό και αποδοτικό.

Η Συντονιστική Γραμματεία της

Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων

Δωδεκανήσου

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter