Δήμος Κω: ανακοίνωση για τα «οικονομικά»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δήμος Κω

Η ευκολία και η ελαφρότητα με την οποία οι παρατάξεις της μειοψηφίας δημοσιεύουν ανακοινώσεις επί παντός επιστητού χωρίς καμιά προηγουμένη τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους, με μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσουν τους πολίτες εκμεταλλευόμενοι την ήδη δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας και του νησιού μας, αποτελεί σοβαρό ατόπημα για τον θεσμικό τους ρόλο.

Και αν αυτή η τακτική ήταν μία συνηθισμένη και γνωστή στην κοινωνία πρακτική της Δύναμης Αλλαγής, αίφνης διαπιστώνουμε το μικρόβιο των ατεκμηρίωτων ανακοινώσεων να πλήττει και τη Συμπαράταξη Ελπίδας, που αν μη τη άλλο δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες μεθόδους και πρακτικές.

Η ομάδα μελέτης, λοιπόν, των δημοτικών οικονομικών που έχει συστήσει η Συμπαράταξη Ελπίδας παρουσιάζει μία εικόνα των οικονομικών του Δήμου που όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά φτάνουν στο σημείο να βγάζουν ιδιαίτερα επικίνδυνα συμπεράσματα που φτάνουν μέχρι και τη στάση πληρωμών. Τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο κ. Κυρίτσης στην τελευταία του συνέντευξη ως Δήμαρχος τον Δεκέμβριο του 2010.

Ευτυχώς για τους συνδημότες μας και δυστυχώς για εσάς κύριοι, την ώρα που γράφατε την «έκθεσή» σας (02.08.2011) στο ταμείο του Δήμου μας υπάρχουν 6.808.231,58 Ευρώ και κανείς από τη δημοτική αρχή δε διανοήθηκε να βγει στα ΜΜΕ με τυμπανοκρουσίες και να μιλήσει για «ισχυρό ταμείο» σα να προορίζονται τα χρήματα αυτά να φυλαχθούν σε κάποιο σεντούκι και όχι να επενδυθούν προς όφελος ολόκληρης της Κωακής κοινωνίας.

Η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει μια απλή στρατηγική σε σχέση με τα οικονομικά που στηρίζεται στη διαχειριστική σύνεση, στην καταβολή προς τους πιστωτές του Δήμου των οφειλόμενων και στην επένδυση σε αναπτυξιακές δράσεις οι οποίες θα επαναφέρουν την οικονομική ισορροπία στην κοινωνία μας, θα στηρίξουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα και πάνω απ' όλα θα στηρίξουν την απασχόληση όλων των νέων ανθρώπων του νησιού μας.

Δυστυχώς και η Σ.Ε. επιλέγει την τακτική της «Κασσάνδρας» όταν ο Δήμος της Κω είναι από τους ελάχιστους που πληρώνει ανελλιπώς τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του, έχει ήδη ενταχθεί στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και οι μόνιμοι υπάλληλοί του έχουν ήδη λάβει τη μισθοδοσία τους για το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου.

Και όλα αυτά με την παραλαβή ενός ταμείου την 1η Ιανουαρίου 2011 που δεν ξεπερνούσε σε πραγματικές τιμές το 1,5 εκ. Ευρώ, χωρίς να εκποιούμε Δημοτική Περιουσία σε μεγαλοξενοδόχους και με συνεχόμενες επενδύσεις που όπως γνωρίζουν και οι πέτρες δεν προπληρώνονται και θα φανούν τα ποσοστά στις επόμενες εκθέσεις.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε η Σ.Ε. ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της διοίκησης του Δήμου, όπως είναι τα οικονομικά αποτελεί η αναφορά στο ποσοστό των εισπράξεων οφειλών προς τον Δήμο παρελθόντων ετών.

Η Δημοτική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει τόσο προεκλογικά όσο και στην ψήφιση του προϋπολογισμού ότι ο ρεαλιστικός στόχος που βάζει για τις οφειλές παρελθόντων ετών είναι η είσπραξη του 10% όταν η προηγούμενη διοίκηση του πρώην Δήμου Κω για το 2010 εισέπραξε μόλις το 3% και συνολικά οι τρεις Δήμοι το 6%.

Παρουσιάζουν, επίσης, λανθασμένα ότι η είσπραξη των οφειλών βρίσκεται στο 9,73% και αυθαίρετα το αναγάγουν στο 19,46% έως το έλος του χρόνου. Πράγματι αν πετυχαίναμε ένα τέτοιο ποσοστό είσπραξης θα μιλούσαμε για μία άνευ προηγουμένου επιτυχία, ωστόσο παραμένοντας προσγειωμένοι και ρεαλιστές δηλώνουμε πως το ποσοστό για το 2011 πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει το 10% και πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών, θέμα που θα συζητηθεί και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος το πλέον λυπηρό, στο βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, είναι η απόκρυψη της ιδιομορφία του τόπου μας σε σχέση με τη νησιοτικότητα και την τουριστική περίοδο, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και μαζί με την τουριστική περίοδο και οι εισπράξεις του Δήμου μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter