Αντώνης Μίχας: η Υγεία απαιτεί συγκροτημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις
Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε τις θέσεις της δημοτικής αρχής σε θέματα υγείας . Είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας, που αφορά σχεδόν τον κάθε συμπολίτη μας.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ, δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση προσπαθώντας να απορρίψει τις όποιες ενδιαφέρουσες ιδέες και προγράμματα έχει η δημοτική αρχή. Ειδικότερα σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η υγεία.
Αναλύσαμε προσεκτικά τις σκέψεις – προτάσεις της δημοτικής αρχής.
Υπάρχει όμως μια πληθώρα ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν και να διευκρινιστούν.
Η πρώτη πρόταση, αφορά στη δημιουργία ενός πολυιατρείου με δυνατότητα νοσηλείας ασθενών.
Δηλαδή για να το πούμε με απλά λόγια, ενός μικρού νοσοκομείου. Ας δούμε ποια είναι τα προβλήματα αυτού του εγχειρήματος.
Είναι σαφές πως μιλάνε για ένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ κατασκεύασμα όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο οι με ισχυρή ασφαλιστική ξένοι τουρίστες, οι με ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη Έλληνες και όσοι αντέχουν οικονομικά (ποιοι στις μέρες που διανύουμε άραγε;) να πληρώσουν απ' την τσέπη τους τις παροχές υγείας του ιδιωτικού πολυατρείου.
Προφανώς δεν απευθύνεται στους χιλιάδες ασφαλισμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν ούτε ιδιωτική ασφάλιση, ούτε οικονομική ευρωστία.
Ποια είναι λοιπόν η προσφορά του Δήμου σε αυτούς ;
Ποια είναι η συμμετοχή – συμβολή του Δήμου ση δημιουργία και συντήρηση ενός ΚΑΘΑΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ εγχειρήματος ;
Θα το χρηματοδοτήσει ολικώς ή μερικώς και θα συμμετέχει στη διατήρησή του αν η χρήση του είναι με παθητικό ;
Υπάρχει νόμιμη διαδικασία για τις παραπάνω πιθανές χρηματοδοτήσεις ;
Ακόμα, υπάρχει ποτέ πιθανότητα το Δημόσιο να παραχωρήσει δημόσια περιουσία όπως είναι το Κ.Υ. Αντιμάχειας σε ιδιώτες ;
Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική.
Οπότε θα χρειαστεί να εξευρεθεί ή να κατασκευαστεί κάποιο νέο με κόστος που θα επωμιστούν οι γιατροί που θα το στελεχώσουν, ή ο δήμος;
Ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας, απαγορεύει στους γιατρούς να έχουν δύο ιατρεία. Οι γιατροί που θα στελεχώσουν αυτό το πολυατρείο θα κλείσουν τα ιατρεία που σήμερα έχουν στην Κω ;
Όσο για τη πιθανή νοσηλεία ασθενών, το βρίσκουμε επιεικώς ανέφικτο, μια και ο νόμος καθορίζει αυστηρότατες προδιαγραφές, που αμφιβάλλουμε αν είναι δυνατόν να τηρηθούν.
Επίσης, προτείνεται «γεωγραφική κατανομή» των ιατρών.
Διερωτόμαστε πώς θα κατανεμηθούν γεωγραφικά οι 3 ιδιώτες γενικοί γιατροί, ο μοναδικός χειρουργός, οι δύο οφθαλμίατροι ή οι δύο ακτινολόγοι.
Ερώτημα μπαίνει στο αν ο ασθενής μπορεί να επιλέξει άλλον γιατρό από εκείνον που θα είναι σε άλλη περιοχή.
Ο καθημερινά «ένας εφημερεύων» θα είναι ποίας ειδικότητας ;
Υπάρχουν αρκετά ακόμα ερωτηματικά, αλλά ας μη μακρηγορούμε.
Οφείλουμε όμως να μιλάμε με διαφάνεια κοιτώντας στα μάτια τον κάθε συμπολίτη μας.
Η πρόταση αναφέρεται σε πλήρως ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, όπως τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών. Προφανώς πρόκειται για μια καθαρά ιδιωτική επιχείρηση και αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια μπορεί να είναι η εμπλοκή του Δήμου μας σε αυτήν.
Προτάθηκε ακόμα, η δημιουργία μιας εθελοντικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που θα παρέχει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε αναξιοπαθούντες και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, στο δημοτικό ιατρείο.
Αν και πιστεύουμε πως το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας δεν είναι τα 5 ευρώ που πληρώνουν σαν εισιτήριο οι ασθενείς στο νοσοκομείο, αλλά τα νοσήλια και οι παρακλινικές εξετάσεις, δεν το απορρίπτουμε σαν ιδέα – άλλωστε παρόμοια δράση ήταν στο πρόγραμμα της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται .
Μέλλει γενέσθαι να το δούμε να υλοποιείται όπως και η συμμετοχή εθελοντών γιατρών σε αυτό.
Τέλος, έγινε πρόταση – εξαγγελία για τη δημιουργία «κέντρου αποκατάστασης».
Στην ουσία δηλαδή προτείνεται η δημιουργία ενός ατύπου νοσοκομείου(nursing home) που θα νοσηλεύει ασθενείς κυρίως με κινητικά προβλήματα.
Πράγματι, είναι ρηξικέλευθη ιδέα, για μια πραγματική ανάγκη.
Να σημειώσουμε όμως, πως παρόμοια κέντρα δεν υπάρχουν πουθενά στην Ελλάδα, πλην των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
Σαν ιδέα θα μας έπειθε περισσότερο αν ακολουθείτο από οικονομοτεχνική μελέτη, καθώς και η πληροφορία αν θα είναι καθαρά δημοτική υπηρεσία.
Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν έχει διάθεση να απορρίπτει ιδέες και προτάσεις, μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από μέρους της δημοτικής αρχής.
Είμαστε υποχρεωμένοι όμως, να ασκούμε κριτική, να αποκαλύπτουμε τις αλήθειες και τα ψέματα, αλλά κυρίως να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες – προτάσεις, γεγονός που κάνουμε από το 2001, όταν ιδρύθηκε η παράταξη μας και αταλάντευτα συνεχίζουμε, με το βλέμμα στο μέλλον.
Για τον τομέα ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ
της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Αντώνης Μίχας