Οι φόλες για τα αδέσποτα σκοτώνουν τον πολιτισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Meagan, Won't You Adopt Me?

Οι μόνες ηθικά αποδεκτές λύσεις για τα αδέσποτα είναι η υιοθεσία και η στείρωση

Και πάλι αυτό το καλοκαίρι μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων βρίσκουν φριχτό θάνατο από φόλες που τοποθετούν ασυνείδητοι συμπολίτες μας. Πρόσφατα οι Οικολόγοι Πράσινοι δεχθήκαμε  καταγγελίες για επαναλαμβανόμενα περιστατικά  θανάτωσης αδέσποτων ζώων στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο στην Πέλλα ενώ παράλληλα  η ειδησεογραφία  καταγράφει ανάλογα θλιβερά συμβάντα στην πόλη της Πτολεμαΐδας αλλά και στην περιοχή της Λαυρεωτικής, τη Ξάνθη, τη Λαμία και περιοχές της Κρήτης.

Η ανεύθυνη συμπεριφορά της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς παράλληλα με την περιορισμένη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των δεσποζόμενων ζώων αλλά και η μικρή εφαρμογή από τους Δήμους  προγραμμάτων στείρωσης  και προστασίας των αδέσποτων ζώων έχουν ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνεται όπως και τα φαινόμενα κακοποίησης και μαζικής θανάτωσής τους με φόλες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένως επισημάνει το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς τη μεταχείριση των ζώων, τα οποία έχουν γίνει γνωστά έξω από τα σύνορά μας. Παραμονές της τουριστικής περιόδου κάποιοι ασυνείδητοι αναλαμβάνουν να "καθαρίζουν" τον τόπο τους από τα αδέσποτα, ρίχνοντας φόλες κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους. Πέραν από τις σοβαρότατες συνέπειες που έχει αυτή η παράνομη και βάναυση πρακτική στα ίδια τα ζώα, επάνω στα οποία εκτονώνεται η έλλειψη πολιτισμού των δραστών, αλλά και την άγρια ζωή, τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των παιδιών, τον υδροφόρο ορίζοντα, προσβάλλει και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Εξαιτίας της συμπεριφοράς ορισμένων πολιτών, αλλά και της συνολικής αδιαφορίας πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης -με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις- δεν είναι λίγα τα φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που εκδίδουν οδηγίες αποκλεισμού της Ελλάδας από τουριστικό προορισμό. Τα ζώα που ζουν στις πόλεις και στην ύπαιθρο έχουν ανάγκη από καταφύγιο, τροφή αλλά και αποφυγή από βάναυση μεταχείριση. Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων αντιμετωπίζεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες μόνο με τη διαμόρφωση δικτύων φιλοξενίας τους, καθώς και τη στείρωση και τον έλεγχό τους.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας οφείλουν να λάβουν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των εξαθλιωμένων αδέσποτων ζώων, που αποτελεί όνειδος για την παιδεία και τον πολιτισμό μας. Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα κακοποίησης και δηλητηρίασης των ζώων αυτών, καθώς οι πράξεις αυτές αποτελούν όχι μόνο ντροπή, αλλά και σοβαρά ποινικά αδικήματα που πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Δικαιώματα των Ζώων

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter