Η Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων για τρία θέματα της επικαιρότητας
Ας μην βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί πλέον
Η πολιτεία, περιλαμβανομένου και του Δήμου Ρόδου, πρέπει να έχει θέσεις αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτός από το να διαχειρίζεται την καθημερινότητα όπως αυτή προκύπτει.
Ρομά: Λύση τώρα – Όχι στον Κοινωνικό Εμφύλιο
Τα προβλήματα με τους Ρομά είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Τα πρόσφατα επεισόδια απλά ήρθαν να δείξουν για ακόμα μια φορά ότι αφήνοντάς τα άλυτα επί σειρά ετών μόνο έκρυθμες καταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν. Η αυτοδικία εκ μέρους των πολιτών στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, που προφανώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων εκεί, δεν είναι επιθυμητή λύση για κανέναν και ασφαλώς δεν είναι απάντηση στην παραβατικότητα μελών των Ρομά. Η αδράνεια των αρχών, και όχι μόνο των δημοτικών αλλά και των δικαστικών και κρατικών, κλείνει το μάτι σε τέτοιες συμπεριφορές και δείχνει το δρόμο του «Κοινωνικού Εμφυλίου».
Η δημοτική αρχή αλλά και οι δικαστικές και κρατικές υπηρεσίες πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να δοθεί λύση έστω και με την ευκαιρία μια ατυχούς εκδήλωσης αυτοδικίας. Να διασφαλιστούν τόσο τα δικαιώματα των Ρομά όσο και των υπολοίπων πολιτών. Όπως επισημαίνει και η Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. έχει κληθεί να υποβάλει έως το τέλος του έτους μια Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των Ρομά διευκρινίζοντας με ποιό τρόπο θα συμβάλλει στην επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων όπως:
Τη διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά των Ρομά θα ολοκληρώνουν τουλάχιστον την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Τη γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της απασχόλησης μεταξύ των Ρομά και των άλλων πολιτών.
Την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους Ρομά και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.
Τη γεφύρωση του χάσματος ως προς τη στέγαση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας, όπως η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.
Η σημερινή εικόνα στη Ρόδο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στον Ασπρόπυργο, είναι απογοητευτική καθώς απέχει πολύ από να δημιουργεί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια ομαλή ένταξη στην κοινωνία χωρίς ενδεχομένως να αλλοιωθούν τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά αλλά και χωρίς να τους οδηγούμε εμείς οι ίδιοι στην παραβατικότητα. Ο Δήμος Κω πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε μια προσπάθεια φτιάχνοντας μια συνεργατική ομάδα στην οποία οι Ρομά βοηθούν στη συλλογή και ανακύκλωση μετάλλου. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι είναι εφικτό να υπάρξουν λύσεις επωφελείς για ολόκληρη την κοινωνία, φτάνει αυτή να επιδιώκει να λύνει τα προβλήματα και όχι να τα σκεπάζει.
Η ΤΠΚ των Οικολόγων Πράσινων ζητάει μια συνολική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των Ρομά στην περιοχή μας, μια λύση που θα προέλθει μέσα από το διάλογο με τους ίδιους αλλά και με την επιστημονική κοινότητα και τους ανθρώπους που γνωρίζουν πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοιες καταστάσεις. Κάθε λύση που εμπεριέχει βία, αυτοδικία, κοινωνικό μίσος και αποκλεισμό πρέπει να είναι καταδικαστέα.
Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα: Να πάρουν θέση όλοι
Χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση με τους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού η κυβέρνηση προωθεί με διαδικασίες εξπρές το Σχέδιο Νόμου για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.
Ως Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα νοούνται τα ξενοδοχειακά καταλύματα που ανεγείρονται σε συνδυασμό με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει 700.000 τουριστικές κατοικίες με συντελεστές δόμησης που επιτρέπονταν μόνο για ξενοδοχεία μέσα σε μια 7ετία. Αυτές οι κατοικίες θα προστεθούν σε ευαίσθητες περιοχές όπως νησιά, παράκτιες και φυσικές περιοχές ο χαρακτήρας των οποίων θα αλλοιωθεί μια για πάντα.
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να ανατραπούν τελείως οι φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες. Ο μοναδικός φυσικός, περιβαλλοντικός και πολιτισμικός πλούτος που κάνει τα νησιά της Ελλάδας μοναδικά οικοσυστήματα, θα εξαφανισθεί για πάντα. Ιδιαίτερα αναμένεται να επηρεαστούν τα μεγαλύτερα νησιά όπως η Ρόδος και η Κως όπου αφενός είναι πιο πιθανό να βρεθούν τα 100 ή 150 στρέμματα γης, αφετέρου υπάρχουν ήδη αρκετά προβλήματα με τις υποδομές και τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα δύο νησιά μόνο «παράγουν» το 58,5% των συνολικών στερεών αστικών αποβλήτων του Ν. Αιγαίου.
Δυστυχώς ο νόμος αυτός σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, είναι σε θέση να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων στα νησιά μας που αναμένεται να είναι και ο στόχος των μεγάλων συμφερόντων χωρίς να εξετάζεται καθόλου η φέρουσα ικανότητα, οι υποδομές τους αλλά και η ζωή των κατοίκων που θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα αρνητικά. Ενώ τα Προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, τα ρυθμιστικά σχέδια, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προχωράνε με ρυθμό χελώνας, η κυβέρνηση αλλάζει στην κυριολεξία τον χάρτη και τις πολιτικές, χωρίς στοιχειώδη διάλογο με την αυτοδιοίκηση. Το τσουνάμι της υπερδόμησης των τελευταίων δεκαετιών έρχεται να συμπληρωθεί με τα τελευταία μέτρα και να δώσει τη χαριστική βολή στα νησιά μας.
Οι φορείς των νησιών με πρώτους και καλύτερους το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρουν θέση και να έχουν άποψη για το συμφέρον αυτού του τόπου. Η ψήφιση νόμων χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και σε συνθήκες πανικού μόνο καλά αποτελέσματα δεν θα έχει. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά που ως αντιπολίτευση καταδίκαζε σε όλους τους τόνους το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό του Γ. Σουφλιά οφείλει να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους ώστε να μην έχουμε την κατάληξη που είχαν ανάλογα σχέδια σε χώρες όπως η Ισπανία.
Αναστάσιος Πεπονής: Να τιμηθεί στην πράξη
Ο θάνατος του Αναστάσιου Πεπονή, του εμπνευστή του νόμου 2190/94 για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μας υπενθυμίζει τα τρομερά κενά στη δημόσια ζωή του τόπου. Ο Α. Πεπονής προσπάθησε να βάλει μια τάξη στις ανεξέλεγκτες προσλήψεις στο δημόσιο και δέχτηκε την αντίσταση και την υπονόμευση ακόμα και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, γεγονός που τον ανάγκασε να παραιτηθεί από το αξίωμα του Υπουργού Προεδρίας το Δεκέμβρη του 1994.
Εάν ο πολιτικός κόσμος θέλει να τιμήσει σήμερα τον πολιτικό αλλά και τις ιδέες του, οφείλει εκτός από ανέξοδες δηλώσεις να συνεχίσει το έργο του και να απαλλάξει την πατρίδα μας από την αναξιοκρατία, το νεποτισμό, τη διαφθορά και το φαύλο κομματισμό που εξακολουθούν να μας καταδυναστεύουν. Γιατί πέρα από κάθε αμφιβολία είναι όλα τα παραπάνω που οδήγησαν στη σημερινή ηθική, αξιακή, οικονομική και κοινωνική κρίση την Ελλάδα και τα οποία εάν δεν καταπολεμηθούν δεν πρόκειται η χώρα μας να ανακάμψει σε όσες θυσίες και εάν υποβληθεί ο λαός.
Η ΤΠΚ Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων ως φόρο τιμής στον άνθρωπο που ξεκίνησε πρώτος, με τις όποιες αδυναμίες, πριν από 17 χρόνια την προσπάθεια της αντικειμενικής αξιολόγησης για τις προσλήψεις στο δημόσιο, καλεί όλους τους κρατικούς και κομματικούς φορείς να ξεκινήσουν έστω και αργά να έχουν ίδια μέτρα και κανόνες για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε να κάνουμε με απροκάλυπτη υποκρισία που έρχεται να καλύψει την αβελτηρία, αναποτελεσματικότητα και την ατολμία του σημερινού πολιτικού συστήματος.