Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τις συνεργατικές

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Θέμα: Ζητούμενο η παρεμβατική πολιτική με δόκιμα εργαλεία κι όχι επικίνδυνοι εμπειρισμοί από την δημοτική πλειοψηφία.

Διαβάζουμε ότι ο κ. Δήμαρχος θα δώσει για τις συνεργατικές τα προσεχή 3 χρόνια 4 εκ ευρώ δημοτικό χρήμα. Εχει τον φιλόδοξο στόχο ότι έτσι θα αλλάξει το σημερινό πρότυπο ανάπτυξης και θα οδηγήσει την κοινωνία και ιδίως τους νέους ανθρώπους στην συνεργασία για την δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Μοχλός θα είναι οι 19 και πάνω συνεργατικές που θα οδηγήσουν διαφοροποίηση των τοπικών παραγωγικών σχέσεων. Η υλοποίηση τους στηρίζεται στις υπό θεσμοθέτηση επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας στα πλαίσια του συστήματος της ελεύθερης αγοράς και σε δημοτικά περιουσιακά στοιχεία-δημοτικοί χώροι προς εκμετάλλευση που θα δοθούν με ευνοϊκούς όρους.

1. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης όμως είναι σαφές. Η λογική του συστήματος της ελεύθερης αγοράς είναι σαφής. Οι υπερ-κρατικές δεσμεύσεις (ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, σύμφωνο σταθερότητας, τα 2 μνημόνια κλπ) είναι κατηγορηματικές. Προκρίνεται η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός με την επιχειρηματικότητα ως οι άξονες της λειτουργίας της παραγωγικής βάσης. Οι συνεργατικές δεν μπορούν να διαταράξουν και πολύ περισσότερο να αλλάξουν τις τοπικές παραγωγικές σχέσεις ούτε δημιουργούν νέες παραγωγικές δυνάμεις. Η κρατική και η δημοτική πολιτική καθορίζεται από την ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητα να ευνοηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα έναντι του κρατισμού και του προστατευτισμού. Δεν μπορεί ο δήμος να θεσμοθετήσει την ευνοιοκρατία υπέρ των συνεργατικών και σε βάρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Γι αυτό και το σχέδιο νόμου περί κοινωνικής οικονομίας που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την συμμετοχή των δήμων στις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας! Επομένως αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι αυτό που κάνει μέχρι τώρα: να ευνοεί κατά περίπτωση και συγκεκαλυμμένα κάποιους. Δηλαδή να κάνει πελατειακές εξυπηρετήσεις. Επομένως η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι ένα διευρυμένο και ανανεωμένο δίκτυο πελατειακών σχέσεων. Θα είναι κάτι σαν τις προβληματικές επιχειρήσεις που κάποτε επιχορηγήθηκαν γενναία και το αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό. Κάποιοι πλούτισαν. Η κοινωνία μας φτώχυνε και σήμερα το πληρώνουμε. Ενώ διακηρύσσεται η εξυπηρέτηση του κόσμου της εργασίας, επί της ουσίας αφήνεται άθικτο το υπάρχων καθεστώς διακρίσεων στην διαχείριση και πάει να δημιουργηθεί ένας νέους μηχανισμός διαχείρισης στην τοπική παραγωγή εμπορευματοποιώντας την δημοτική περιουσία με επιλεκτικά κριτήρια και δημιουργώντας νέα εκτεταμένη πελατειακή βάση προνομιακών μεταχειρίσεων!

2. Άλλου είδους πολιτικά μέτρα μπορούν σήμερα να συμβάλουν στην δικαιότερη κατανομή των εισοδημάτων, τον περιορισμό της ανεργίας και την έξοδο από την κρίση. Η καθιέρωση της ισονομίας και της διαφάνειας στην δημοτική διαχείριση μαζί με την ταυτόχρονη αναζήτηση διαδικασιών διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και διαφοροποίησης των παραγόμενων προϊόντων. Η διεκδίκηση χρεών παρελθόντων ετών όπως το παράδειγμα με την mitsis company είναι μέτρο αναπτυξιακό. Η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής για το νερό και τα σκουπίδια επιβαρύνοντας τους μεγάλους παραγωγούς και τα ολιγοπώλια του εμπορίου και του all inclusive είναι μέτρο αναπτυξιακό. Από τον μαζικό τουρισμό, να πάμε σε άλλες μορφές τουρισμού με την δημιουργία αντίστοιχων υποδομών: οικολογικού, ιστορικού, ιαματικού, θαλάσσιου, περιπατητικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού, αγροτουριστικού κλπ . Με παράλληλη στήριξη του αγροτικού, κτηνοτροφικού τομέα και της μεταποίησης. Στόχος είναι η ''τοπική ταυτότητα'' που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνογνωσίες και παραγωγές (ελιά, λάδι, κρασί, ρετσίνα, διατροφικά πιστοποιημένα προϊόντα τυριού, λαχανικών, κεραμική, αγγειοπλαστική...) και μοντέρνες τεχνολογίες( διαφήμιση, γραφιστική, ντιζάιν, πληροφορική, νέες τέχνες κλπ). Το αποτέλεσμα θα είναι η παραγωγική ισορροπία, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθεμένης αξίας και τελικά μια ισχυρή τοπική οικονομία ή όπως λένε οι άγγλοι ''very strong regional economy''. Διαχείριση ΧΥΤΑ με επέκταση σε τεχνολογίες κομποστοποίησης και ενεργειακής εκμετάλλευσης, των ΣΦΑΓΕΙΩΝ με επέκταση σε τυποποιητήριο-τεμαχιστήριο. Νέα προϊόντα όπως: Λατομείο αδρανών υλικών, εμπορικό λιμάνι, μόλος κρουαζιερόπλοιων, πολυχώρος παραγωγής γνώσεων-υπηρεσιών και προϊόντων στην ΑΒΙΚΩ και στο ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ κλπ. Επέκταση και εκσυγχρονισμός του αρχαιολογικού μουσείου, δημιουργία νέων μουσειακών εγκαταστάσεων. Πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρομήσεις, ορεινές διαδρομές, μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας και της εμφάνισης των οικιστικών μας συνόλων κλπ. σε ένα πλαίσιο αλλαγής του προσφερόμενου μέχρι σήμερα τουριστικού προϊόντος. Σχεδιασμός που να αποτρέπει την δημιουργία μεγάλων καταστημάτων και μεγάλων ξενοδοχείων κλπ.

Παρεμβατική πολιτική με δόκιμα εργαλεία κι όχι οι επικίνδυνοι εμπειρισμού και βολονταρισμοί της δημοτικής πλειοψηφίας.

Ομάδα οικονομικών ζητημάτων της Συμπαράταξης Ελπίδας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter