Περιστατικό έρευνας και διάσωσης παράνομων αλλοδαπών ανατολικά της νήσου Αστυπάλαιας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ενημερώθηκε, χθες στις 18:15, η Λιμενική Αρχή Κω από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για ύπαρξη ακυβέρνητου ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους, με όνομα «AYAS», σημαίας Τουρκίας, λευκού χρώματος, 11 περίπου μέτρων μήκους και 3 περίπου μέτρων πλάτους, στη θαλάσσια περιοχή 10 ν.μ. ανατολικά ν. Αστυπάλαιας, το οποίο βρισκόταν σε δυσχερή θέση, με 35 περίπου επιβαίνοντες σε αυτό.

Άμεσα έσπευσαν για εντοπισμό και παροχή συνδρομής πλωτό περιπολικό Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς και το ιδιωτικό Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος «ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΟΑΝΤΩΝΗΣ» Ν.Π. 10250.

Στις 22:50 κατέπλευσε στην ανωτέρω περιοχή το Ν/Γ σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ λίγο αργότερα το ιδιωτικό σκάφος. Το Ν/Γ σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετεπιβίβασε τρία μέλη του πληρώματός του στο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΟΑΝΤΩΝΗΣ» προκειμένου συνδράμουν στη διάσωση και μετεπιβίβαση των επιβαινόντων από το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος στο εν λόγω Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος.

Στις 23:30 ξεκίνησε η μετεπιβίβαση σαράντα (40) συνολικά επιβαινόντων, από το Ι/Φ σκάφος στο Ε/Γ-Τ/Ρ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΟΑΝΤΩΝΗΣ». Σύμφωνα με τα επιβαίνοντα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) εκ των επιβαινόντων, οι οποίοι φέρονται ως διακινητές, είναι τουρκικής υπηκοότητας, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων, οι υπόλοιποι δεκατρείς (13) είναι υπήκοοι Ιράκ και είκοσι πέντε (25) υπήκοοι Αφγανιστάν. Από αυτούς, είκοσι οκτώ (28) άνδρες, τρεις (03) γυναίκες και επτά (07) παιδιά.

Στις 23:50 ξεκίνησε η ρυμούλκηση του Ι/Φ σκάφους από το ιδιωτικό σκάφος, συνοδεία του Ν/Γ και του πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ στις 04:30, ανωτέρω ιδιωτικό σκάφος και το ρυμουλκούμενο από αυτό Ι/Φ «AYAS», κατέπλευσαν στο λιμένα Καρδάμαινας.

Κατόπιν ελέγχου από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Κω διαπιστώθηκε ότι οι διασωθέντες αλλοδαποί στερούνταν νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων και προέβησαν στη σύλληψή τους.

Οι ανωτέρω παράνομοι αλλοδαποί οδηγήθηκαν στη Λιμενική Αρχή Καρδάμαινας, ενώ οι δύο (02) τούρκοι υπήκοοι, που φέρονται ως διακινητές, οδηγήθηκαν στη Λιμενική Αρχή Κω.

Οι παράνομοι αλλοδαποί φιλοξενούνται σε κατάλυμα στην Κω, φυλασσόμενοι από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, ενώ εξετάστηκαν από ιατρούς της περιοχής για προληπτικούς λόγους.

Από τη Λιμενική Αρχή Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter