Πολίτες κόντρα στον Καιρό: περιοδεία σε Σύμη και Κάρπαθο
Περιοδεία στη Σύμη και στην Κάρπαθο πραγματοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Συρμαλένιος στις 1 και 2/9.
Στη Σύμη, συνοδευόμενος από το Δ. Χρυσοχόο επισκέφθηκαν το Δήμο όπου είχαν ενημερωτική συζήτηση με το Δήμαρχο Λ. Παπακαλοδούκα και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Μ. Τσαβαρή. Στη συνάντηση ως κυριότερα θέματα που απασχολούν το νησί, αναδείχθηκαν: α) το θέμα της αθέτησης χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος του ποσού των 500.000 € σε ετήσια βάση, ποσό που κρίνεται ως απαραίτητο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των τριών μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στο νησί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν τα έξοδα προς τη ΔΕΗ, η οποία απειλεί με διακοπή της παροχής και άρα με διακοπή της λειτουργίας των αφαλατώσεων. Να σημειωθεί ότι μία ανεμογεννήτρια του Δήμου που τροφοδοτούσε τη ΔΕΗ με ηλεκτρική ενέργεια, βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με συνέπεια την αύξηση των δαπανών προς τη ΔΕΗ. Επίσης στο θέμα της υδροδότησης, την καλοκαιρινή περίοδο η παραγωγή των αφαλατώσεων με 1.800 κυβικά την ημέρα δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών που ανέρχονται σε 3.000 κυβικά περίπου, με αποτέλεσμα να γίνεται και μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία, κάτι που ανεβάζει το κόστος κατακόρυφα, β) η μονάδα βιολογικού καθαρισμού και η διάθεση των αποβλήτων, η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της οποίας βρίσκεται στην ΠΕΧΟ της Περιφέρειας και προωθείται προς ένταξη χρηματοδότησης. Τη συνολική ευθύνη του έργου προϋπολογισμού 7 εκατ.€, έχει αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. Αντίστοιχα στο Πέδι, το έργο του βιολογικού έχει μείνει εδώ και ενάμισι χρόνο στον αέρα λόγω εγκατάλειψης του από τον εργολάβο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, γ) το κλειστό γυμναστήριο επίσης έχει μείνει ημιτελές αφού η χρηματοδότηση του από το πρόγραμμα Θησέας σταμάτησε και απαιτείται η καταβολή 1 ακόμη εκατ για την ολοκλήρωση του, δ) η κατασκευή μαρίνας στο Πέδι έχει σταματήσει λόγω αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το νησί είναι επίσης τα ζητήματα της Υγείας και της Ακτοπλοϊας. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του Π.Π.Ιατρείου σημαντικό παραμένει το κενό του παιδίατρου, οι θέσεις του χειριστή του ακτινολογικού και της μαίας, καθώς και η δυνατότητα πλήρους κάλυψης των εφημεριών με την ένταξη δύο αγροτικών γιατρών και ενός ειδικευμένου. Σε ότι αφορά δε το ακτοπλοϊκό, πρέπει να σημειωθεί το αίτημα του Δήμου για επιδότηση της Αναπτυξιακής Ναυτιλιακής Εταιρείας της Σύμης για το δρομολογίο Ρόδος-Σύμη και αντίστροφα 3 φορές την εβδομάδα σε ετήσια βάση, που μέχρι σήμερα παραμένει μη επιδοτούμενο.
Στην Κάρπαθο, ο Νίκος Συρμαλένιος μαζί με τον υποψήφιο της παράταξης στις τελευτάιες περιφερειακές εκλογές Ηλία Λάμπρο, επισκέφθηκαν στα Πηγάδια το Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας, δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και τα χωριά Απέρι, Βολάδα, Οθό, Πύλες και Αρκάσα, όπου συνομίλησαν με φορείς και απλούς κατοίκους. Έδωσαν επίσης συνεντεύξεις στο inKarpathos. com και στο ρ/φ σταθμό της Ολύμπου.
Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Μ.Χανιώτη ενημερώθηκαν για τις δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, για το βασικό έργο του βιολογικού που έχει αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., για την ανάγκη κατασκευής 5 βιολογικών σε όλο το νησί, για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και την – κατά τη γνώμη του δημάρχου – λάθος χωροθέτηση του ΧΥΤΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για το αίτημα ένταξης στα μητρώα Α.Ε. της δημοτικής εταιρείας αιολικής ενέργειας "Αίολος Α.Ε.", που λόγω μη καταχώρησης της δεν μπορεί να εισπράξει από τη ΔΕΗ τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος κ.α.
Στο Κέντρο Υγείας συζήτησαν τόσο με τον πρόεδρο Μ. Τσαγκάρη, όσο και με γιατρούς αλλά και με νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Στο Κ.Υ. Υπηρετούν 7 ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, αφού ελάχιστο ενδιαφέρον υπάρχει στις προκηρύξεις θέσεων. Έτσι μετά τη συνταξιοδότηση τριών γιατρών (οφθαλμίατρος, παθολόγος, γενικής ιατρικής) οι θέσεις ειδικοτήτων λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ επιτακτική ανάγκη είναι η πρόσληψη ορθοπεδικού. Σοβαρό επίσης πρόβλημα υπάρχει με τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων στα χωριά που από 8 θα μείνουν σύντομα 3, καθώς και με τα ασθενοφόρα που από τρία έμεινε σε λειτουργία μόνο ένα, που είναι αδύνατον να ανταποκριθεί με δεδομένη την έκταση και τις αποστάσεις που υπάρχουν στο νησί.
Όπως μας είπε, ο πρόεδρος του Κ.Υ. , πάγιο αίτημα όλων είναι να γίνει στην Κάρπαθο νοσοκομείο, για να μπορούν οι κάτοικοι αλλά και οι πολλαπλάσιοι τουρίστες του ακριτικού νησιού να αισθάνονται ασφαλείς.
Τέλος στο χωριό Πύλες, οι κάτοικοι μας έθεσαν με έμφαση το ζήτημα της έλλειψης τηλεοπτικού σήματος στην περιοχή, για το οποίο -όπως είπαν- έχουν δοθεί χρήματα χωρίς αποτέλεσμα.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα και στα δύο νησιά, υποσχεθήκαμε να συμβάλουμε, ανάλογα με τις αρμοδιότητες, τόσο στη Περιφέρεια όσο και σε επίπεδο Βουλής.