Νέοι Αγρότες Σήμερα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Το κείμενο που ακολουθεί μας έστειλε ο Νίκος Μυλωνάς:

Στην Ελλάδα του Μνημονίου ισχύει γενικά το γνωμικό κάποιων συντηρητικών αγγλοσαξωνικών κύκλων : No news is good news – τουτέστιν, «το να μην υπάρχει νέο είναι καλό νέο».... Παρ' όλα αυτά συμβαίνει κάποτε να βγαίνει στον αέρα κάτι που να είναι ΚΑΙ νέο ΚΑΙ καλό : Παραδείγματος χάρη η περίπτωση του συνεδρίου των Νέων Αγροτών στη Χίο

Σε μια εποχή αναζήτησης παραγωγικών διεξόδων και κλάδων με συγκριτικά-ποιοτικά πλεονεκτήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό,. Γιατί και μόνη η αναβάθμιση της συζήτησης για τον αγροτικό τομέα και η ανάδειξη των αφανών ωφελειών που αυτός συνεπιφέρει σε περιφερειακή και εθνική κλίμακα, αποτελεί μεγάλο όφελος . Το πιο αξιοσημείωτο όμως ήταν η έμφαση του Συνεδρίου στην πολυαπασχόληση και σε μια νέα φυσιογνωμία εργαζόμενου, με πολλούς ρόλους και δεξιότητες, ικανού να επαυξήσει τα κυρίως παραγόμενα εισοδήματα με δευτερεύοντα και να ανιχνεύσει νέους δρόμους - συνεπώς να βρίσκεται σε εγρήγορση και όχι σε κατάσταση μονοκαλλιεργητικής «αφασίας».... Εν όψει του τέλους της εποχής των επιδοτήσεων, οι Νέοι Αγρότες δείχνουν πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν μια παλαιόθεν «παραμυθιασμένη» («αστική») κοινή γνώμη - δηλαδή με το παραμύθι των καφενόβιων και κομματοτραφών αγροτών....

Να ορισμένες σκιαγραφήσεις από την ολότητα του Συνεδρίου:

• Ο αγρότης που καλλιεργεί σιτηρά, παράγει τροφή (στάρι), αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μπορεί να το μεταποιεί (αλεύρι) και να προσφέρει στον χώρο του, εάν θέλει και ψωμί και να πουλά αλεύρι ή/& ψωμί. Επίσης να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα άχυρα (υπολείμματα) για την παραγωγή βιομάζας (μπρικέτες, πέλετς) για ιδιόχρηση και για πώλησή ή ακόμα και να τα χρησιμοποιήσει ως συστατικό για κόμποστ.

• Ο αγρότης που έχει λιόδενδρα, παράγει τροφή (ελιές), αλλά ταυτόχρονα να πρέπει να μπορεί να τις μεταποιεί (λάδι) και να προσφέρει στο χώρο του, αν θέλει, γευσιγνωσίες λαδιού και να πουλά λάδι ή και «φραπελιά». Επίσης να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα φυλλώδη υπολείμματα καταλλήλως και τα ξύλα για στερεά καύσιμα.

• Ο αγρότης που έχει οπωρικά και παράγει νωπές τροφές (φρούτα), για να μην είναι αιχμάλωτος της νωπότητας των προϊόντων, πρέπει να μπορεί να τα μεταποιεί, πάντα σε χώρους με προδιαγραφές ασφαλείας τροφίμων και υγιεινής, και να τα προσφέρει ως γλυκά, κομπόστες κλπ, και να τα πουλά και το εισόδημα να είναι αγροτικό εισόδημα.

• Ο αγρότης που έχει στην κατοχή του αγροτικό μηχάνημα, πχ τρακτέρ με τα παρελκόμενά του, και έχει επενδύσει πολλά λεφτά για αυτά, ώστε να κάνει την δουλειά του, πρέπει να μπορεί να προσφέρει αγροτικές εργασίες με τον εξοπλισμό του και σε έναν γείτονα αγρότη με καταγραφόμενη αμοιβή (πχ δέσιμο μπάλλας, όργωμα, θέρισμα κλπ), και αυτό να είναι αγροτικό εισόδημα, χωρίς να του αλλάζει ασφαλιστικό φορέα ή/& φορολογία εισοδήματος.

• Ο αγρότης που καθημερινά εποπτεύει τα χωράφια του και τα ζωντανά του, πρέπει να μπορεί να τα δείξει και σε έναν επισκέπτη με νόμιμα καταγραφόμενη αμοιβή (για την ξενάγηση), χωρίς να απαιτείται άδεια ξεναγού και άδεια τουριστικού γραφείου, και αυτό σαν αγροτουριστική δραστηριότητα να θεωρείται αγροτικό εισόδημα και βέβαια να μην του αλλάζει τον ασφαλιστικό φορέα.

• Ο αγρότης που καθημερινά παρασκευάζει το φαγητό του και τρώει, πρέπει να μπορεί να προσφέρει φιλοξενία σε κάποιον επισκέπτη, και η συμμετοχή του επισκέπτη στα έξοδα να είναι νόμιμα καταγεγραμμένη, αλλά να μην απαιτείται αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα, ούτε το πιθανό εισόδημα να θεωρείται «εξωγεωργικό».

• Ο αγρότης που έχει ένα-δύο-τρία δωμάτια με τις κατάλληλες προδιαγραφές για να δεχθούν έναν επισκέπτη φιλοξενούμενο, να μπορεί να προσφέρει φιλοξενία, και η ανταμοιβή-συμμετοχή στα έξοδα για την φιλοξενία να είναι αγροτικό εισόδημα και να μην του αλλάζει τον ασφαλιστικό φορέα.

• Ο αγρότης που καλλιεργεί αμπέλια και παράγει τροφή (σταφύλια, κρασί κλπ) πρέπει να μπορεί να διαθέσει τις κλιματσίδες για καύσιμα, πρέπει να μπορεί να μεταποιεί την δικιά του παραγωγή (κρασί, τρίπουρο) και να την διαθέτει με το όνομά του στην αγορά, πρέπει να μπορεί να διαθέτει τα οινοστέμφυλλα για εδαφοβελτιωτικό, κλπ.

Ολόκληρο το κείμενο των ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ στο

http://www.agrigate.gr/index.php/component/content/article/120-xios)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter