Νίκος Μυλωνάς: δείγμα σκόπιμης υπερβολής η συνέντευξη του κ. Δημάρχου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΣΤΕΝΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ. Εξωπραγματική η ερμηνεία του από τον κ. Δήμαρχο

Η συνέντευξη του κ. Δημάρχου είναι ένα ακόμη δείγμα σκόπιμης υπερβολής με μοναδικό στόχο να υπηρετηθούν οι παραταξιακές πολιτικές σκοπιμότητες του.

Να τι ειπώθηκε στην βουλή από κυβερνητικά στελέχη:

1. Με το νομοσχέδιο προωθείται η συγκρότηση των «κοινωνικών συνεταιρισμών»με στόχο την στήριξη οικονομικά ευπαθών ομάδων, μέσω μιας επιχειρηματικότητας που δεν θα έχει ως πρώτο στόχο της το κέρδος. «Με την κοινωνική οικονομία, παρέχεται η δυνατότητα να καλυφθούν υπηρεσίες, εκεί που το Δημόσιο εμφανίζεται αναποτελεσματικό, και ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει, καθώς έχει ως κύρια αποστολή το κέρδος». Παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, έδωσε η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη: «Πέντε κοινωνικοί λειτουργοί ή ψυχολόγοι, μπορεί να συνεταιριστούν για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας με λογικό και χαμηλό κόστος. Πέντε νέα άτομα ή γυναίκες που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, μπορεί να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα σε τομείς που σχετίζονται με την προβολή παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη πολιτιστικών υπηρεσιών. Επτά άτομα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μπορούν να συνεταιριστούν για να υποστηρίξουν αναπήρους να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας.

2. Ειδικά για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που μας ενδιαφέρουν θεσπίζονται:

* «Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας». Ο στόχος είναι η μετεξέλιξη των «υφιστάμενων μη βιώσιμων δομών κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας σε κοινωνικές επιχειρήσεις». Στη θέση του κράτους πρόνοιας προτείνεται ως «καινοτόμος προσέγγιση για την αντιμετώπιση πολύπλοκων αναγκών», απηχώντας την ιδέα ότι ο επιμερισμός πόρων βάσει της ιδιωτικής αγοράς αποφέρει πιο αποδοτικά αποτελέσματα.

* «Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις συλλογικού σκοπού», οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.ά.). Υπό προϋποθέσεις, οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην αξιοποίηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου. Ο κίνδυνος των πελατειακών και ευκαιριακών πρακτικών ελλοχεύει στην περίπτωση αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι εξαρτημένες σε πολύ υψηλό βαθμό από δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους.

* «Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ένταξης». Στις εν λόγω επιχειρήσεις θα απασχολούνται άτομα που ανήκουν στις «ευάλωτες» ομάδες του πληθυσμού με στόχο την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη.

3. Ο νόμος προωθεί μια εκδοχή της κοινωνικής οικονομίας προσανατολισμένη κυρίως στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και στην εργασιακή ένταξη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η κυρίαρχη αντίληψη περί κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα περιορίζεται στον προνοιακό χαρακτήρα και σε αυτό συνέβαλαν και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, που λειτούργησαν ως προνομιακό πεδίο ανάπτυξης δράσεων κοινωνικής οικονομίας προνοιακού χαρακτήρα.

4. Να όμως τι ειπώθηκε στην συνέντευξη του κ. Δημάρχου: Με τον  νόμο της κοινωνικής οικονομίας και  της κοινωνικής επιχειρηματικότητας  ο Δήμος μας μπορεί να επιχορηγεί τις συνεργατικές ομάδες....Και το σπουδαιότερο ο Δήμος μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και με όλες τις συνεργατικές ομάδες μπορεί να συστήσουν δευτεροβάθμιο όργανο, μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που θα αναλάβει την κατάθεση και την εφαρμογή του 5ετούς Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης και Απασχόλησης που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter