Συμπαράταξη Ελπίδας: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2011

Αφορμή για νέες πολιτικές

Η φετινή καλή χρονιά σε επίπεδο αφίξεων, δεν είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ούτε διασφαλίζει την επόμενη τουριστική περίοδο και πολύ περισσότερο δεν σηματοδοτεί μια έξοδο από την τοπική κοινωνική και οικονομική κρίση.

Ο τουριστικός τομέας της παραγωγής είναι κυρίαρχος τοπικά και επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής του νησιού μας. Η οποιαδήποτε, όμως, αναπτυξιακή διαδικασία αν δεν γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, δεν δημιουργεί βάσεις για το μέλλον. Αντίθετα το υπονομεύει στο βωμό πρόσκαιρων κερδών.

Α) Υπάρχει τεκμηρίωση για τον κορεσμό του νησιού μας (μελέτη της ICAP 2004) κι αυτό απαιτεί προσεκτικά βήματα για να μην καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα! Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η θεσμοθέτηση χωροταξικής ρύθμισης του νησιού που θα θέτει ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στην αδειοδότηση νέων κλινών και θα προωθεί άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Πρέπει να προταχθούν αναγκαία έργα υποδομής που αφορούν όλη την κοινωνία μας (εμπλουτισμός παραγωγικής βάσης, βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση απορριμμάτων, Λατομείο, Ιαματικά, Νοσοκομείο, Σχολεία, ποιότητα ζωής, κλπ) και να αποφευχθούν σπάταλες γιγαντιαίες παρεμβάσεις όπως νέο λιμάνι, νέοι δρόμοι, επέκταση αεροδρομίου κ.λ.π. και γενικά έργα που στοχεύουν στην παραπέρα γιγάντωση των τουριστικών εκμεταλλεύσεων.

Β). Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο αναπτυξιακό όργανο που θα σχεδιάζει, θα συντονίζει, θα προγραμματίζει και θα ελέγχει την υλοποίηση των αξόνων του αναπτυξιακού προγράμματος για όλο το νησί. Ο ενιαίος φορέας τουρισμού ΕΦΤ δεν έπαιξε και δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο από την ίδια την φύση του. Είναι η ώρα για την σύσταση ενός ενιαίου ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ρυθμιστικού μηχανισμού σύμφωνα με τον κώδικα Τ.Α. με άξονα αναφοράς την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, κατανοώντας ότι η Κως έχει ξεπεράσει τα στάδια της υπανάπτυξης. Έχει μια ανεπτυγμένη καπιταλιστικά παραγωγική βάση που δημιουργεί όλα τα νέα προβλήματα που εδράζονται στην συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του τουριστικού τομέα και δημιουργεί όλους τους κινδύνους που παρουσιάζονται στις ταξικά ολοκληρωμένες κοινωνίες.

H Συμπαράταξη Ελπίδας επιδιώκει σε τοπικό επίπεδο τον προγραμματισμό της ανάπτυξης, την οικολογική διαχείριση του χώρου μας και αλλαγές στα ζητήματα του αναπτυξιακού νόμου ώστε να υπάρξει αλλαγή του μοντέλου παραγωγής.

Συμπαράταξη Ελπίδας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter