Νίκος Κανταρζής: η Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Νίκος Κανταρζής

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ!

Άρθρο του Ν. Κανταρζή, υπεύθυνου του τομέα τύπου και τεκμηρίωσης της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ»

Δεν κινείται τίποτα!

Αυτή ήταν η άποψη που μου μετέφερε νεαρός επιχειρηματίας στην πλατεία Κονίτσης και αυτή η φράση μου έδωσε το έναυσμα να διατυπώσω τη γνώμη μου με αυτή την επιστολή.

Όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες!

Και όλοι επίσης αποδεχόμαστε ότι η κρίση αυτή , μπορεί να μην άγγιξε ακόμα σε μεγάλο βαθμό το νησί μας, λόγω της καλής(ελπίζουμε όχι συγκυριακά) πορείας του τουριστικού ρεύματος.

Όμως είμαστε και μείς ως τόπος στο σημείο μηδέν, αφού είμαστε τμήμα αυτής της χώρας και θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, με στόχο την αποφυγή του απευκταίου – να καταντήσουμε δηλαδή και μείς τόσο προβληματικοί, όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια!

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα: Ποια πολιτική έχει επιλέξει ο Δήμος μας, για να εξασφαλίσει την οικονομική του αυτάρκεια , αλλά και την διατήρηση των κεκτημένων της τοπικής κοινωνίας και την διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών που ζουν και επιχειρούν στο νησί μας?

Διότι είναι βέβαιο ότι και ο κάθε τόπος χωριστά οφείλει να καταρτίσει τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα , με στόχο την οικονομική του αυτάρκεια, πέρα και έξω από εξαρτήσεις και εξωγενείς παράγοντες.

Και στόχος του Δήμου στη δύσκολη αυτή συγκυρία θα έπρεπε να είναι η ανταπόκριση στο θεσμικό του ρόλο που έχει να κάνει με τα παρακάτω:

1) Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου , με παραγωγικές επενδύσεις , είτε από τον ίδιο το Δήμο , είτε από ιδιώτες επιχειρηματίες!

2) Ανάδειξη – αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας , με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του νησιού και την ανάδειξή του ως επώνυμου τουριστικού προορισμού!

3) Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων , στο πλαίσιο κανόνων και στη βάση της ισονομίας και ισοπολιτείας, απαλλαγμένοι από το σύνδρομο της διαπλοκής και της εξάρτησης από την εξουσία!

4) Χρηστή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου , βασισμένη στη διαφάνεια τη γνώση και τη σύνεση!

5) Αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες και τους επισκέπτες (καθαριότητα , πράσινο , κοινόχρηστοι χώροι , υποδομές σε αστικό εξοπλισμό) με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας , μέσω της ουσιαστικής αξιολόγησης του προσωπικού , χωρίς παραταξιακούς αποκλεισμούς και πολιτικές ανασφάλειες.

Αντ'αυτού όμως παρακολουθούμε μια Δημοτική αρχή να πορεύεται χωρίς πυξίδα , χωρίς σχέδιο κατάλληλο να εξασφαλίσει ,ούτε καν να διατηρήσει αυτά που η τοπική κοινωνία έχει πετύχει μέχρι σήμερα , υπονομεύοντας έτσι την όποια αναπτυξιακή πορεία του τόπου και υποθηκεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς!

Ακόμα και η μοναδική εξαγγελία-καινοτομία κατά την άποψη του κ.Δημάρχου περί των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας , αντί να δίνει διέξοδο σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες , ανέργους νέους και αναξιοπαθούντες , τείνει να μετατραπεί σε μια βιομηχανία παραγωγής εξαρτημένων ψηφοφόρων της παράταξής του , αφού οι ευνοούμενοι αυτής της επιλογής ούτε άνεργοι είναι (τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία ), ούτε φυσικά αναξιοπαθούντες ή ευπαθείς ομάδες πληθυσμού , όπως ο νόμος προβλέπει!

Και βέβαια καμία σχέση με τη φιλοσοφία του νόμου, που ρητά αναφέρει ότι με την κοινωνική οικονομία παρέχεται η δυνατότητα να καλυφθούν υπηρεσίες εκεί που το Δημόσιο εμφανίζεται αναποτελεσματικό και ο ιδιωτικός τομέας δεν επενδύει!

Το ακριβώς αντίθετο είδαμε στην πρώτη και πιλοτική επιχείρηση της Αίγλης όπου είναι μια κατεξοχήν επιχείρηση με μεγάλο ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα , αλλά το κυριότερο , είναι άκρως ανταγωνιστική στις ομοειδείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, που κι αυτές διέρχονται κρίση!

Και φυσικά δεν παραχωρήθηκε ούτε σε άνεργους , ούτε σε νέους , ούτε σε αναξιοπαθούντες!!

Πιστεύω λοιπόν ότι η Δημοτική αρχή στα 2,5 χρόνια που έχει ακόμα μπροστά της , πρέπει να αναθεωρήσει την αδιέξοδη και λαθεμένη πορεία της και να προγραμματίσει και να σχεδιάσει πολιτικές που τουλάχιστον να σταθεροποιήσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη .

Διαφορετικά τα αποτελέσματα για το νησί και την τοπική οικονομία θα είναι καταστροφικά και οι ευθύνες των Διοικούντων τεράστιες,

Και το φρόνιμο είναι να προλάβουμε τα αρνητικά αποτελέσματα των λαθεμένων πολιτικών επιλογών και όχι να κληθούμε εκ των υστέρων να τα αντιμετωπίσουμε!

ΚΩΣ 2-10-2011

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter