N. Τσακίρης: Αναποτελεσματική η δημοτική διαχείριση του ΠΕΕ 2011

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Ο πολίτης εισπράττει την απραξία της δημοτικής αρχής και είναι ο κύριος κριτής της.

Η ενημέρωση από τον κ. Νικηταρά και την Διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών για την πορεία του προγράμματος εκτελεστέων έργων του 2011 αποκάλυψε την μέχρι στιγμής ελλιπέστατη και αναποτελεσματική διαχείριση του.

Κατά την γνώμη μας ακόμη και αυτή η ενημέρωση ήταν ελλιπέστατη από πλευράς και των δύο. Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Θα έπρεπε να μας δοθούν γραπτά στοιχεία για κάθε έργο που έχει κλείσει και γι αυτά που είναι σε εξέλιξη. Αντί αυτού μας δόθηκε ένα γενικό σύνολο έργων σε αριθμό που έχουν υλοποιηθεί ή που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό ακουμπάει το 35 % επί του συνόλου του αριθμού των έργων, δίχως να γνωρίσουμε το ποσοστό που αντιστοιχεί σε οικονομική μεγέθη. Μπορεί να έχουν γίνει 100 έργα αλλά να είναι το 3% του προϋπολογισμού των εκτελεστέων έργων.

Το ΠΕΕ στηρίζεται σε τρεις άξονες α) από συμβάσεις έργων που από αυτές έχει υλοποιηθεί μία

Β) από προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, της τάξης σχεδόν των 5 εκατομμυρίων, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα διότι απλούστατα δεν έχει δώσει χρήματα η κυβέρνηση. Βλέπετε η κυβέρνηση έχει χρήματα να σώζει τις τράπεζες όπως την PROTON BANK αλλά δεν έχει χρήματα να δώσει στους δήμους!

Γ) από ίδιους πόρους προβλέπονται χρηματοδοτήσεις της τάξης των 8 εκατομμυρίων. Ο κ. Αντιδήμαρχος δεν ήξερε να μας πει πόσα χρήματα υπάρχουν από ιδίους πόρους που είναι διατεθειμένα για να μπορεί να υλοποιηθεί ένα μέρος των έργων!

Συμπέρασμα: έστω κι αν πράγματι πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα έργα από ιδίους πόρους, πράγμα ΑΔΥΝΑΤΟ, το ΠΕΕ θα έχει υλοποιηθεί κατά το 60% του οικονομικού συνόλου .

Ο αντιδήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει όλη αυτήν την καθυστέρηση σε τρίτους και όχι στον κακό προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, στις δυσλειτουργίες της και τις λαθεμένες προτεραιότητες που θέτει. Δικαιολογήθηκε για αυτή την καθυστέρηση διότι λέει ψηφίστηκε το ΠΕΕ τον Μάρτιο και ότι άλλαξε ο τρόπος που γίνονται οι διαγωνισμοί και απαιτούνται 52 ημέρες υλοποιήσεις ενός διαγωνισμού κλπ. Το ερώτημα είναι απλό: κατανοούμε το ΜΑΡΤΙΟ και τις 52 ημέρες του χρειάζεται ο διαγωνισμός , αλλά ποιός σας απαγορεύει να βγάλετε 10 έργα ταυτοχρόνως σε διαγωνισμό; Θα έπρεπε από τα μέσα καλοκαιριού να έτρεχαν αρκετοί διαγωνισμοί και να μπορούσαν να υλοποιούνταν σαν έργα μέχρι το τέλος του χρόνου!

Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε Κασσάνδρες αλλά δυστυχώς δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν ούτε το 50 % των έργων που αρίθμησαν σε ένα μη αναπτυξιακό ΠΕΕ , και που φυσικά δεν θα είναι το 50 % από τον προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο εισπράττει ο πολίτης την απραξία αυτής της δημοτικής αρχής που είναι και ο κύριος κριτής της.

Για την Σ.Ε.

Τσακίρης Ν.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter