Νίκος Μυλωνάς: προτάσεις για το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς: προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου

και:

α)Οικονομική υπηρεσία

β)διεύθυνση προγραμματισμού, οργάνωσης και ανάπτυξης Δήμου Κω

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο περί κατάθεσης πρότασης διαχειριστικής επάρκειας ΕΣΠΑ του Δημου ν. Κω

--- Κακώς το θέμα μπαίνει σε έκτακτη-επείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση του περιφερειάρχη που ζητείται η υποβολή της αίτησης εχει ημερομηνία 6 Ιουνίου 2011! Από το διαδίκτυο φαίνεται ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία και έχουν λάβει το πιστοποιητικό της επάρκειας. Η καθυστέρηση του Δημου μας είναι της δείγμα γενικότερης δυσλειτουργίας του. Το οικονομικό κόστος της ειδικής συνόδου του δημ. συμβ. και η ενασχόληση του μηχανισμού του δήμου για ένα διαδικαστικό θέμα, βαρύνει την δημοτική αρχή.

--- Η εισήγηση επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο όπως μας δόθηκε, γίνεται από την διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών/τμήμα λογιστικης και επιμελητείας. Η αρμοδιότητα για αυτή την εισήγηση με βάσει τον ΟΕΥ που ψηφίσαμε στο 7ο δημ. συμβ. (28-3-2011) ανήκει στην επιτελική υπηρεσία της διεύθυνσης προγραμματισμού, οργάνωσης και ανάπτυξης. Είναι κι εδώ ένα άλλο δείγμα δυσαρμονίας στην λειτουργία του δήμου με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

---Επί πλέον στην εισήγηση δεν διευκρινίζονται τα 3 επίπεδα Α, Β, Γ, διαχειριστικής επάρκειας θα ζητήσει ο Δήμος μας, δεν δικαιολογείται η πρόταση και δεν αναφέρεται από ποια υπηρεσία ή ιδιωτικό φορέα θα ζητήσει τον έλεγχο και την πιστοποίηση.

--- Από την εισήγηση προτείνεται ως εκπρόσωπος για το σύστημα από την πολιτική διοικηση ένας αντιδήμαρχος και ως υπεύθυνος διαχείρισης ποιότητας του συστήματος ένας μηχανικός των τεχνικών υπηρεσιών. Θεωρούμε αυτή την μορφή οργάνωσης ανεπαρκή και αναποτελεσματική.

Το ζήτημα του ΕΣΠΑ στις σημερινές συνθήκες χρεοκοπίας της χωράς και των Δήμων μας (με ευθύνη όσων κυβέρνησαν αυτό τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια), απαιτεί μια σοβαρή αντιμετώπιση. Το ΕΣΠΑ είναι ένας από τους δυο δρόμους που υπάρχουν για να γίνουν έργα υποδομής στο νησί μας και να τονωθεί η παραγωγική δραστηριότητα καταπολεμώντας την ύφεση και την ανεργία.

Προτείνουμε την δημιουργία επιτροπής από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με αντικείμενο:

1. την διαμόρφωση στόχων για το ΕΣΠΑ

2. τον επιτελικό σχεδιασμό δράσεων και προτάσεων για το ΕΣΠΑ

3. τον συντονισμό, προγραμματισμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα

4. την εισήγηση ειδικών θεμάτων συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Πρόεδρος της επιτροπής μπορεί να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο (Δήμαρχος ή αντιδήμαρχος) και συντονιστής ο προϊστάμενος της διεύθυνσης προγραμματισμού, οργάνωσης και αναπτυξης.

Χρέος της επιτροπής θα είναι η σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης δράσης και της πορείας εμπλοκής και υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ από τον δήμο.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κατάθεση της αίτησης για διαχειριστική επάρκεια, αλλά καταψηφίζουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής ως προς την διοικητική δομή διαχείρισης όπως προτείνεται.

Αν η δημοτική αρχή διαφοροποιήσει την πρόταση της στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, τότε αναλόγως θα πράξουμε.

Νίκος Μυλωνάς δημ. συμβ. της Σ.Ε

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter