Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις παρελάσεις

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

-Παρελάσεις: Η ημέρα αντίστασης κατά του φασισμού δεν μπορεί να εορτάζεται με φασιστικά κατάλοιπα

Ο αναχρονιστικός θεσμός των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων, που πρώτα εισήγαγαν τα φασιστικά καθεστώτα την περίοδο του μεσοπολέμου, εξακολουθεί να επιβιώνει στη σημερινή Ελλάδα.

Η ημέρα μνήμης της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εορτάζεται με ασκήσεις υποταγής και ομοιομορφίας της ελληνικής νεολαίας. Η ιστορική μνήμη καλλιεργείται με την εκπαίδευση και τη γνώση και όχι με εμβατήρια και μιλιταριστικούς χαιρετισμούς στις αρχές του τόπου.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νέοι Πράσινοι


-Ο ΘΕΣΜΟΣ των ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών

Η σημερινή συγκυρία δημιουργεί στα σχολεία συνθήκες ανάγκασαν πολλούς ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να παραδεχθεί ότι η φετεινή σχολική χρονιά θα είναι : «η χειρότερη σχολική χρονιά μεταπολεμικά».

Οι τεράστιες ελλείψεις για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων της χώρας και τα φαινόμενα υποσιτισμού των μικρών μαθητών αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο.

Σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική νεολαία δεν έχει ανάγκη από εμβατήρια και χαιρετισμούς. Αυτά από την μια μας παραπέμπουν σε άλλες πειθαρχίες και λογικές, οι οποίες θεωρούμε πως δεν ταιριάζουν στην ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες που προασπίστηκε τότε εκείνη η δύσκολη γενιά.

Και από την άλλη δημιουργούν διαχωρισμό και κατηγοριοποίηση των μαθητών με κριτήρια αντιπαιδαγωγικά.

Σήμερα η απόδοση τιμής στους ήρωες και τους αγωνιστές θα έπρεπε να καλλιεργείται μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας στο μάθημα της ιστορίας με κριτικό, ερευνητικό και ανυπόκριτο πνεύμα, μακριά από εθνικιστικές μισαλλοδοξίες και φανατισμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική νεολαία - όπως και όλοι μας - εκτός από το παρελθόν, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει και να τιμά πρέπει να μπορεί να ονειρεύεται και το μέλλον της που σήμερα η κυβερνητική πολιτική το έχει παραδώσει στην πολύπλευρη κρίση.

Η θεματική ομάδα Παιδείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter