Οι Οικολόγοι Πράσινοι Δωδεκανήσου για τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Με αφορμή τα επεισόδια που συνέβησαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και στην περιοχή μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι Δωδεκανήσου δηλώνουν τα εξής:

Ως Οικολόγοι Πράσινοι φυσικά καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και κατάχρησης από όπου και να προέρχεται, γνωρίζοντας ότι η βία και οι αδιάκριτες επιθέσεις μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Δηλώνουμε, όμως, ότι δεν είναι δυνατόν το σημερινό πολιτικό σύστημα να υπερασπίζεται κατά περίπτωση αυτούς τους θεσμούς όταν είναι υπεύθυνο για την καταρράκωσή τους. Πολιτικοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για αυτό με τη παρουσία τους στις εξέδρες των επισήμων δίνουν λαβή στην οργή του κόσμου.

Σε αυτές τις εξέδρες ως τιμώμενα πρόσωπα, και για όσο καιρό επιλέγουμε τις παρελάσεις ως τρόπο για να αποτίσουμε τιμή στους πεσόντες, θα έπρεπε να βρίσκονται τα σύμβολα της αντίστασης μόνο, όπως οι παλαιοί πολεμιστές και αντιστασιακοί στους οποίους πραγματικά οφείλουμε πολλά και όχι αυτοί να βρίσκονται απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, όπως γίνεται στην Κω, προκαλώντας ακόμα περισσότερη αγανάκτηση.

Η πικρία των μαθητών και μαθητριών είναι δικαιολογημένη αφού οι γενικότερες ανεπάρκειες στην παιδεία είναι δραματικές, ενώ στο νομό μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, μόνο ένα ποσοστό των βιβλίων έχουν έλθει στα σχολεία. Καλούμε τη νέα γενιά να αγωνιστεί ειρηνικά για καλύτερη εκπαίδευση και ένα δημιουργικό, ανοικτό και δημοκρατικό σχολείο.

Ας θυμηθούμε ότι οι γιορταστικές εκδηλώσεις γίνονται στη μνήμη των αγωνιστών του έπους του 1940 και όχι για τους πολιτικούς που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και επομένως ας πούμε ένα ΟΧΙ στη βία και ένα ΝΑΙ στην κοινωνική αλληλεγγύη, την πρόοδο και τη δημοκρατία.

Χαιρετίζουμε, επίσης, την «εναλλακτική» παρέλαση που έγινε στη Σύρο παρά την αντίθετη απόφαση του Περιφερειάρχη. Η παρέλαση είχε χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας αλλά και πίστης στη νέα γενιά και τις δυνάμεις της, ενώ στην εξέδρα των επισήμων βρισκόταν ο μόνος εν ζωή αντιστασιακός κος Βαμβακάρης μαζί με μικρά παιδιά, ένας εξαιρετικός συμβολισμός.

Η μονομερής απόφαση του Περιφερειάρχη για ματαίωση της παρέλασης –γιορτής (με πρόφαση την αδυναμία οργάνωσής της λόγω κατάληψης από τους εργαζόμενους) γεννά εύλογα ερωτήματα για το επιλεκτικό δικαίωμα εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταργεί εορταστικές εκδηλώσεις, χωρίς αυτό να θεωρείται βεβήλωση.

Όπως και στην περίπτωση της μη σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης οδηγεί με τη στάση του στην απαξίωση του θεσμού του ΠΣ όταν το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση και η δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του, ώστε να παίξει το ρόλο που του αντιστοιχεί στην χάραξη διεξόδων από την βαθιά και πολύπλευρη κρίση που πλήττει και το Ν. Αιγαίο. Ο Περιφερειάρχης αντί να ακούσει την κοινωνία επιλέγει να θεωρεί την αυτοδιοίκηση προσωπικό του μαγαζάκι.

Στηλιτεύουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Νικητιάδη, ενός από αυτούς που έχει ψηφίσει το μνημόνιο και όλους τους νόμους που αφαιρούν χρήματα όχι μόνο από τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και από την παιδεία και την υγεία. Ο κ. Νικητιάδης παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το γεγονός ότι οι μαθητές ιδιαίτερα των λυκείων στο σύνολό τους δεν έστρεψαν τη κεφαλή προς τους επισήμους, επέμεινε ότι δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα. Είναι χαρακτηριστική η στάση της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της να προσποιούνται ότι σε αυτή τη χώρα δε συμβαίνει τίποτα.

Να είστε σίγουρος κε υπουργέ ότι όταν έρθει η ώρα όχι μόνο οι μαθητές αλλά όλη η κοινωνία θα στρέψει αλλού το κεφάλι.

Για το τέλος παραθέτουμε το τελευταίο κομμάτι της πρόσφατης ανακοίνωσης της Θεματικής Ομάδας Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων που έγινε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν τον εορτασμό:

«Υπενθυμίζουμε ότι η  ελληνική νεολαία -  όπως και  όλοι μας - εκτός από το παρελθόν, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει και να τιμά,  πρέπει να μπορεί να ονειρεύεται και το μέλλον της που σήμερα η κυβερνητική πολιτική το έχει παραδώσει στην πολύπλευρη κρίση».

Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια, όχι να φορτώνεται μόνο βάρη και κάθε είδους χρέη των προηγούμενων γενεών.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter