Ν. Μυλωνάς: πρόταση για την σύνταξη ΠΕΕ 2011

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

*

ΠΡΟΣ:

Δήμαρχο Κω

Θέμα: πρόταση για την σύνταξη ΠΕΕ 2011

κ. Δήμαρχε,

Α. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση στο τόπο μας δεν είναι καλή. Δεν φταίει μόνο η μνημονιακή κεντρική πολιτική. Η τελευταία παρουσίαση της τρίμηνης απολογιστικής κατάστασης υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011 στον Δήμο μας, πιστοποιεί δικά σας, (εν τέλει δικά μας), μεγάλα διαχειριστικά κενά.

Μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες: αδυναμία υλοποίησης του προϋπολογισμού, αύξησης των χρεών προς τον Δήμο, ελαστικότητας στην διαχείριση κλπ. και απουσίας κεντρικών πόρων πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή την διάθεση των ιδίων πόρων του δήμου μας. Η αναπτυξιακή διάσταση των δημοτικών επενδύσεων περιγράφεται στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2012. Γι αυτό προτείνουμε δημόσιο διάλογο για το περιεχόμενο και τους τρόπους υλοποίησης του.

Η σύνταξη του ΠΕΕ 2012 πρέπει να αποτελέσει άξονα πολιτικής συζήτησης πριν φτάσουμε στην εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει δημοκρατικά να καθοριστούν προτεραιότητες που έχουν σχέση με την οικονομική κατάσταση στο νησί μας.

Μια τέτοια συζήτηση δεν εχει ανοίξει και εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει η διάθεση να γίνει.

Με την επιστολή μας, είναι ένας τρόπος να θέσουμε το ζήτημα.

Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να δραστηριοποιήσουμε του παράγοντες της παράγωγης: Γη, Εργασία, Κεφάλαιο. Έστω, ότι κεφάλαια δεν έχουμε, αφού δεν τα διεκδικούμε. Η περίπτωση ΜΗΤΣΗ είναι ενδεικτική. Έχουμε όμως και Γη και Εργασία και μάλιστα σε ανεργία. Η εφαρμογή των σχεδίων πόλεως Κω, Ζηπαρίου, Καρδαμαινας, Μαστιχαρίου είναι ένας έτοιμος αυτοφυής αναπτυξιακός παράγοντας που μπορεί άμεσα, αξιοποιώντας την διαθέσιμη Γη, να προσφέρει κίνηση κεφαλαίων και εργασίας. Πρέπει να επενδύσουμε χρήματα στην εφαρμογή των σχεδίων πόλεως, στην δημιουργία των οικοδομικών τετραγώνων και να βοηθήσουμε στην μεταγραφή των πράξεων εφαρμογής.

Β. Στο πλαίσιο που περιγράψαμε, προτείνουμε την διάνοιξη του περιμετρικού δρόμου του Πλατανίου από ανατολικά προς τα δυτικά. Σας επισυνάπτουμε απόσπασμα του σχεδίου πόλεως. Η διάνοιξη του δεν απαιτεί μεγάλα χωματουργικά και λοιπά τεχνικά έργα. Είναι ένα εύκολο έργο που εκτός των άλλων αποφορτίζει την επιβάρυνση του Πλατανιού και της Πόλης Κω από την κίνηση από και προς το Ασκληπιείο, (από και προς Ψαλίδι), συνολικού μήκους 800 μέτρων.

Γ. Η στατιστική επεξεργασία των δημοτικών οικονομικών δεδομένων των προηγουμένων ετών αποκαλύπτει δυνατότητα χρηματοδότησης νέων έργων ύψους: 2.000.000 ευρώ. Για την περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας Πόλεως Κω αντιστοιχεί ποσό 800.000 ευρώ, όσο είναι και το κόστος του δρόμου που προτείνουμε! Εκτιμούμε ότι μπορεί άνετα να ολοκληρωθεί μέσα στα 2 προσεχή έτη χωρίς να μηδενίσει ανάγκες χρηματοδότησης άλλων νέων έργων!

Δ. Στην παράταξη μας υπάρχει σε εξέλιξη εσωτερικός διάλογος με θέμα: ''ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο του τεχνικού προγράμματος του δήμου στις επικρατούσες συνθήκες''.

Ένα προϊόν αυτό του διαλόγου είναι αυτή η πρόταση.

Σας ευχαριστούμε

Νίκος Μυλωνάς

δημ. σύμβουλος της Σ.Ε

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter