Μάρτιν Σουλτς: Δε θέλω μια εκγερμανισμένη Ευρώπη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

«Να αντιμετωπίσουμε με διεθνικότητα τους δαίμονες της Ευρώπης»

Απάντηση του Μάρτιν Σουλτς, υποψηφίου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον Μ. Τρεμόπουλο

Από πολιτική "ανάκριση" πέρασαν χτες η ομάδα των Πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διαμορφώσουν γνώμη για την υποψηφιότητά του. Ο σημερινός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Πολωνός Χριστιανοδημοκράτης Γέρζυ Μπούζεκ, πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του στις αρχές του 2012 όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων κατά την εκλογή του το 2009.

Κατά τη συζήτηση στην ομάδα των Πράσινων, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε την παρακάτω παρέμβαση, στην οποία και απάντησε ο κ. Σουλτς:

"Είπατε ότι δε θέλετε εκγερμανισμένη Ευρώπη. Και είναι σημαντικό αυτό να το λέει ένας Γερμανός. Παρόλα αυτά ο ρόλος και ο λόγος της Γερμανίας γίνεται ολοένα και πιο καθοριστικός στην ΕΕ. Κι αυτό δημιουργεί αντιδράσεις στου άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Σε μια μεγάλη ελληνική πολιτική εφημερίδα διάβαζα προχτές ότι ισχύει και στην πολιτική αυτό που είχε πει πριν αρκετά χρόνια ο Γκάρι Λίνεκερ, γνωστός Βρετανός ποδοσφαιριστής: "Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι. Είκοσι δύο παίκτες κυνηγάνε μια μπάλα για 90' και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί".

Εκτιμάτε ότι, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορείτε να κάνετε κάτι για την κρίση στην Ευρωζώνη με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης; Και πώς θα αντιμετωπίσετε την άνοδο των αντιευρωπαϊκών και εθνικιστικών απόψεων";

Από την πλευρά του ο κ. Μάρτιν Σουλτς έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

"Για την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη έχω εκφράσει τις απόψεις μου. Πιστεύω ότι αν την άνοιξη του 2010 η κα Μέρκελ είχε αντιδράσει διαφορετικά, σήμερα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης έχουν εκφραστεί πολλές απαράδεκτες απόψεις και όχι μόνο στη Γερμανία.

Προσωπικά μπήκα στην πολιτική γιατί ήθελα μια εξευρωπαϊσμένη Γερμανία και όχι μια εκγερμανισμένη Ευρώπη. Βέβαια, οι Γερμανοί προσφέρουν 211 δις Ευρώ προς την ΕΕ κι αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος για το Γερμανό φορολογούμενο. Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει εξηγήσει στους πολίτες ότι αυτό δε το κάνει από φιλανθρωπία, αλλά για να στηρίξει μακροπρόθεσμα και τα δικά της συμφέροντα.

Μετά από πολύ καιρό φαίνεται πως ο εθνικισμός και το μίσος αναπτύσσονται ξανά, απειλώντας με διάσπαση την ίδια την ΕΕ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διεθνικότητα τους δαίμονες της Ευρώπης, που δεν εξαφανίστηκαν. Και οι Γερμανοί έχουν ιστορική υποχρέωση να το πράξουν. Προσωπικά θέλω να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter