Οικολόγοι Πράσινοι Δωδ/σου: να λειτουργήσουν άμεσα οι τουριστικές σχολές της Ρόδου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι τουριστικές σχολές της Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε., Ι.Ε.Κ., ΕΠΑ.Σ. και Ξεναγών) με λειτουργία σύγχρονης φοιτητικής εστίας για τους σπουδαστές. Οριστική ένταξη των ΑΣΤΕ στις ανώτατες σχολές.

Ακούμε σχεδόν καθημερινά ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας για την οποία καταβάλλονται τόσες πολλές και μεγάλες προσπάθειες από την κυβέρνηση για την ανάπτυξή του.

Η τουριστική βιομηχανία βασίζεται στην τουριστική εκπαίδευση η οποία είναι χρόνια ασθενής στη χώρα μας. Τα τουριστικά εκπαιδευτήρια (Α..Σ.Τ.Ε., Ι.Ε.Κ., ΕΠΑ.Σ, Ξεναγών) κάθε χρόνο αρχίζουν τη λειτουργία τους με μεγάλη καθυστέρηση. Φέτος όμως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο με τις ανάλογες συνέπειες στη λειτουργία των σχολών και τους σπουδαστές.

Αντιπροσωπεία της Πολιτικής Κίνησης Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου και Ρόδου καθώς και το Διευθυντή της ΑΣΤΕΡ κ. Αθ. Στάμο και συζήτησαν τα προβλήματα των Σχολών καθώς και τις προοπτικές αναβάθμισής τους που περνάνε κυρίως μέσα από την οριστική μετατροπής των ΑΣΤΕ σε Ανώτατες Σχολές.

Τα προβλήματα της ΑΣΤΕΡ αλλά και της ΕΠΑΣ και του ΙΕΚ ξεκινάνε από τη μη στελέχωση των σχολών με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΑΣΤΕΡ όπου υπάρχουν μόνο 5 μόνιμοι καθηγητές, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη για τους ωρομίσθιους καθηγητές. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι από τις τέσσερις βαθμίδες καθηγητών έχουν πληρωθεί μόνο οι δύο. Παραμένουν κενές οι βαθμίδες του Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή ενώ υπάρχει μόνο ένας Επίκουρος Καθηγητής. Και στις δύο ΑΣΤΕ (Ρόδου και Αγ. Νικολάου) έχουν πληρωθεί συνολικά 11 από τις 39 θέσεις που προβλέπει ο Νόμος 3105/2003. Επιπροσθέτως δεν έχει οριστικοποιηθεί έως σήμερα η διαδικασία κρίσης των συγκεκριμένων 11 καθηγητών.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η ελλιπής χρηματοδότηση των Σχολών αφού ακόμα δεν έχει καταβληθεί το ταμειακό υπόλοιπο του 2011 ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Σχολές που έχουν εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις. Φυσικά μιλάμε για τον κατακρεουργημένο κατά 35% προϋπολογισμό των Σχολών.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί το κλείσιμο του οικοτροφείου με το πρόσχημα της μετατροπής του σε φοιτητική εστία. Απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν ένας οργανισμός και μια κυβέρνηση που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις Σχολές αυτές καθαυτές, θα λειτουργήσουν μια σύγχρονη φοιτητική εστία. Φοβούμαστε ότι και το οικοτροφείο θα έχει τη μοίρα της Σχολής Ξεναγών, θα κλείσει δηλαδή σιωπηρά χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι περίπου 95 σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ αλλά και όλοι οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ και του ΙΕΚ να παραμένουν στον αέρα χωρίς να ξέρουν εάν η χρονιά τους θα κυλήσει ομαλά και κανονικά. Όλα αυτά όταν θα έπρεπε να συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο οι ΑΣΤΕ θα αναβαθμιστούν ουσιαστικά και θα ενταχθούν στο σύστημα των Ανώτατων Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων ζητάμε:

1) Άμεση λειτουργία των τουριστικών σχολών της Ρόδου αλλά και πανελλήνια με άρση των προβλημάτων ειδικά της στελέχωσης των σχολών με καθηγητές.

2) Τη λειτουργία σύγχρονης φοιτητικής εστίας για τους φοιτητές σε σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο και για ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά σπουδαστών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό φέτος να μην κλείσει το οικοτροφείο.

3) Να αναβαθμιστούν όλες οι τουριστικές σχολές. Ειδικότερα για τις ΑΣΤΕ, να μετατραπούν σε Ανώτατες Σχολές Ξενοδοχειακής Διοίκησης αφού το 85% του προγράμματος σπουδών τους είναι ήδη κοινό με τα αντίστοιχα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ που είναι ήδη ανώτατα. Να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών.

4) Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται στα πρότυπα των σχολών του εξωτερικού με κοινή απόφαση σπουδαστή και ξενοδόχου για τις ΑΣΤΕ. Να σταματήσει η εισροή ξένων ασκουμένων στα ξενοδοχεία κατά παράβαση της Κ.Υ.Α 16802/667 (ΦΕΚ 1345/Β'/31-08-2010) και η εκμετάλλευση ημεδαπών και αλλοδαπών ασκουμένων.

5) Να επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών στη Ρόδο.

6) Να στραφεί η τουριστική εκπαίδευση σε μια πράσινη κατεύθυνση, η οποία συνάδει με την ενδυνάμωση της τουριστικής συνείδησης ως κύριο μέρος της υγιούς ανάπτυξης του τουριστικού φαινόμενου, με την εισαγωγή στο πρόγραμμα σπουδών των εννοιών και πρακτικών του πράσινου τουρισμού σε αντίθεση με το μοντέλο μαζικού τουρισμού που άκριτα προωθείται σήμερα από την τουριστική ηγεσία.

Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω θα αναβαθμίσουν την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας, θα δώσουν ικανά στελέχη στις τουριστικές επιχειρήσεις και θα βελτιώσουν γενικότερα το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter